Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Общая шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

126. Буддизм як світова релігія.

Буддизм – найдавніша з трьох світових релігій. Ця релігійна система зародилася в Індії у VІст. До н.е. в її північній частині – у рабовласницькій державі Магадана. Буддизм – найдавніша з трьох світових релігій. Панівною тогочасною релігією був брахманізм – культ привілейованих каст і класів. Основні положення буддизму викладені в Чотирьох істинах благородних:

1. життя неминуче пов'язане зі стражданнями;

2. причиною страждання є жадоба чуттєвих насолод;

3. щоб уникнути страждань, треба звільнитися від цієї жадоби

4. і досягти повного заспокоєння — Ніббани (санскр. Нірвани).

Буддизм вчить робити добрі та вмілі вчинки, уникати злих та невмілих вчинків, а також очищувати та розвивати розум. Мета цих практик — покласти край стражданням та досягти вгасання (Ніббана) жадоби, злості та омани, і тим самим досягти Пробудження (Бодхі). Хоча буддизм не заперечуе існування божествених істот (вони згадуються в буддійських текстах), він не приписує їм повноважень творіння, спасіння або суду. Вважається, що вони, як і люди, мають певний вплив на події в світі. Деякі буддійські школи звертаються до них за допомогою ритуалів як стало можливо, що з декількох практичних рад, які Будда дав своїм прямим учням, з'явилася світова релігія Буддизм.

127. Християнство: основи віровчення і культу.

Християнство виникло у 1ст.н.е.на тер.Рис.імперії.

Християнство взагалі виникло як релігія рабів і знедолених людей,які покладали надії на порятунок,який можно отримати лише у потайбічному світі.

Віровчення.Головне джерело християнського віровчення це Біблія,в якій міститься історія людства,чітко визначений сенс життя.Назва «біблія»-4ст.н.е.

Ядром христ.віровчення вважають його догмати.»Символ віри»-це 12 основних догматів.

Згідно з Символом віри християни повинні вірити в єдиного Бога, який виступає у трьох особах: Бога-отця, Бога-сина і Бога-духа святого («свята трійця»).

Найважливішим положенням християнства вважається догмат , боговтілення, згідно з яким Ісус Христос, залишившись Богом, і начебто став людиною, народившись від діви Марії. Велика роль відводиться догмату спокутування, згідно з яким своїми стражданнями і смертю на хресті Ісус Христос приніс себе у жертву Богу-отцю за гріхи людей -- спокутував їх. Тим самим він начебто відкрив людству шлях до «спасіння від влади гріха». Догмат воскресіння Ісуса Христа, яке проголошується запору-кою майбутнього загального воскресіння людей з мертвих. Догмат вознесіння зобов'язує християн вірити, що після свого воскресіння Ісус Христос тілесно вознісся на небо -- до Бога-отця, підкресливши цим нікчемність земного буття порівняно з вічністю, котра ніби чекає на людину у потойбічному світі. Віру у безсмертя душі, уявлення про потойбічне пекло та рай, ідею небесного вшанування за богоугодне життя на землі, тощо. Символ віри приписує вірувати в «єдину святу, соборну та апо-стольську церкву», визнавати необхідність хрещення, покладати надію на майбутнє воскресіння мертвих, настання після цього вічного блаженства для праведників та вічних мук для грішників.

Культ.Засадчими христ.культу є 7 таїнств:

1. хрещення (залучення до хрис-тиянства шляхом занурення у воду або скроплення), 2.миропома-зання (передавання хрещеному «благодаті святого духа» шляхом змащування його ароматичною речовиною),3. євхаристія, або причастя (з'їдання хліба та вина, які сприймаються як тіло та кров Христа), 4.покаяння (сповідь віруючих в своїх гріхах свя-щеникові, щоб одержати через нього прощення від Бога), 5.шлюб (здійснення у храмі одруження), 6.священство (посвята у сан диякона, священика або єпископа) та 7.маслосвяття або соборовання (помазання хворого освяченою оливою -- єлеєм).

Однією з найгол.культових дій є молитва(засіб спілкування між Богом та людиною).

Є традиції іконошанування.

Є свої релігійні свята(перехідні та неперехідні).

Значне місце посідають пости (дійові методи очищення тіла та оновлення душі).