Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Мета: Ви повинні довідатися, як:

• редагувати теми на екрані за допомогою миші;

• додати об'єкти в тему і керувати цими об'єктами;

• уводити дані в таблицю для доданих об'єктів;

• редагувати нову тему.

Редагування існуючих тем

Arc View дозволяє вам редагувати будь-яку існуючу тему, засновану на шейп-файлі ArcView.

Щоб редагувати тему, засновану на шейп-файлі

1. Зробіть тему активною.

2. Виберіть Почати редагування (Start Edit) з меню Тема. Пунктирна лінія з'явиться навколо прапорця-перемикача теми в Таблиці змісту, що вказує на режим редагування. Якщо опція Почати редагування недоступна, це показує на неможливість редагування теми, оскільки ви або не дозволили запис у шейп-файл, або тема заснована не на шейп-файлі.

Одночасно ви можете редагувати тільки одну тему.

Якщо ви почали редагувати тему в той час як інша тема вашого Виду вже знаходиться в режимі редагування, вам буде запропоновано зберегти зміни в поточній темі, що ре­дагується, і ця тема буде відключена з режиму редагування.

Щоб побачити чи заснована тема на шейп-файлі

1. Зробіть тему активною.

2. Натисніть на кнопку Властивості теми

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, клацніть на значок Визначення, щоб викликати властивості теми. Подивиться в поле Джерело (Sourse). Воно пока­же вам ім'я джерела даних, на якому заснована тема. Якщо ім'я закінчується на shp, то тема заснована на шейп-файлі.

Якщо тема містить об'єкти, не засновані на шейп-файлі (наприклад, засно­вані на покритті ARC/INFO, кресленнях CAD або табличних х,у координатах), ви також можете редагувати ці об'єкти. Для редагування теми, не заснованої на шейп-файлі або для якої ви не дозволили запис, спочатку потрібно пере­творити тему в шейп-файл, додати його у Вид як нову тему і потім редагувати цю нову тему. Ця процедура звичайно використовується, якщо ви хочете зро­бити копію теми, заснованої на шейп-файлі, щоб редагувати копію, а первісний шейп-файл залишити незмінним.

Щоб перетворити тему в шейп-файл

1. Зробіть тему активною.

2. Виберіть опцію Перетворити в шейп-файл (Convert to Shepefile) з меню Тема.

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, визначте ім'я і місце розташування но­вого шейп-файла. Натисніть ОК.

4. Вам пропонується уточнити, чи хочете ви додати новий шейп-файл як тему у Вид, що редагується.

Примітка: Якщо ви робите тему активною але бачите, що опція Перетвори­ти в шейп-файл недоступна, імовірно, що поле Shape у таблиці атрибутів теми сховане. Опція Перетворити в шейп-файл вимагає, щоб поле Shape було ви­димим. Щоб зробити сховане поле Shape видимим натисніть кнопку Відкрити

таблицю теми , виберіть Властивості з меню Таблиця й у списку видимих полів клацніть поле Shape.

Шейп-файл, створений за допомогою опції Перетворити в шейп-файл, збе­рігається в тих же самих одиницях, що і джерело даних перетвореної теми. На­приклад, якщо ваше джерело даної теми в десяткових градусах і ви спроекту­вали Вид у метри, шейп-файл створюється в десяткових градусах, але не в метрах.

Щоб зберегти ваші зміни під час редагування теми

Виберіть Зберегти (Save Edits) зміни з меню Тема. Щоб припинити редагування і зберегти ваші зміни

Виберіть Припинити редагування (Stop Editing) з меню Тема. Вам будуть запропоновані зберегти ваші зміни.

1. Крапкові теми

1.1. Додавання атрибутів до крапкових об'єктів

У попередній лабораторній роботі ви бачили, як додавати крапки у вашу те­му, але табличні дані, що описують ці крапки (атрибутивні дані), ще не введе­ні. Коли ви створюєте в Arc View нову тему, у ній автоматично створюється і таблиця атрибутів. Коли ви додаєте в цю тему крапку, ArcView додає запис у таблицю атрибутів теми. Спочатку ця таблиця буде мати тільки одне поле Sha­pe. Поле Shape зберігає просторовий образ об'єкта. Це поле підтримується ArcView і не може редагуватися. Ви можете додавати в таблицю нові поля в будь-який час, щоб доповнювати атрибутивні дані для крапкових об'єктів.

Припустимо, ви хочете додати інформацію у вашу тему про те, який тип свердловин становить кожна крапка. Ви можете додати поле Тип у вашу атри­бутивну таблицю і ввести інформацію по кожному крапковому об'єкту.

1. З меню Тема (Theme) виберіть Почати редагування (Start Editing) (пунк­тирна лінія навколо прапорця-перемикача теми в Таблиці, змісту Виду показує, що тема вже в режимі редагування).

2. Клацніть кнопку Відкрити таблицю теми . З'являється атрибутивна таблиця теми, що редагується.

3. З меню Редагувати (Edit) виберіть Додати поле (Add Field). У діалогово­му вікні Визначення поля введіть назву нового поля, виберіть тип поля і вве­діть його ширину.

4. Клацніть ОК. Визначене вами нове поле додається в таблицю атрибутів.

5. Тепер ви можете ввести значення в нове поле для кожної крапки. Але спочатку зробіть тему активною і за допомогою інструмента Покажчик виберіть крапку, значення якої ви хочете додати. Навколо обраної вами крапки з'являться прямокутні мітки виділення графічного об'єкта.

6. Зробіть таблицю активною. Запис обраної крапки висвітиться. Таким чи­ном, ви легко можете сказати який запис у таблиці відповідає крапці на карті. За допомогою інструмента Редагування клацніть на поле Тип для цього запи­су. Уведіть значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]