Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

2.1.3. Щоб установити інтерактивне замикання, уводячи допуск

1. Зробіть тему, що редагується, активною, якщо вона ще не активна.

2. Клацніть на кнопці Властивості теми.

3. У діалоговому вікні, що з'явилося, клацніть на значку Редагування, щоб викликати властивості теми, що редагується. На панелі Замикання клацніть на прапорці-перемикачі Інтерактивне (Interactive), щоб уключити цей тип зами­кання. Уведіть значення допуску в полі допуску, що з'явилося. Натисніть ОК.

2.1.4. Щоб установити інтерактивне замикання за допомогою миші

1. У Виді утримуйте праву кнопку миші в натиснутому стані, щоб викликати (спливаюче) меню, що розкривається, і виберіть опцію Включити інтерактив­не замикання (Enable Interactive Snapping).

2. Клацніть на інструменті замикання

и у спадаючому списку інструментів клацніть інструмент Інтерактивне замикання Клацніть у Виді і роз­тягніть окружність, щоб позначити відстань допуску. Радіус окружності відобра­зиться в рядку повідомлень. Значення радіуса стає допуском інтерактивного замикання.

Якщо ви установили інтерактивне замикання, як описано вище, то поки ви створюєте лінію можна, утримуючи праву кнопку миші, викликати меню, що розкривається і вибирати одну з наступних опцій замикання, щоб контролюва­ти як наступна вершина лінії, що додається, буде замикатися на інші лінії в темі:

Замкнути на вершину (Snap to Vertex): замикає на найближчу вершину

іншої лінії.

Замкнути на границю (Snap to Boundary): замикає наступну вершину на найближчий сегмент іншої лінії.

Замкнути на кінцеву крапку (Snap to Endpoint): замикає наступну вер­шину на найближчу кінцеву крапку іншої лінії.

Замкнути на перетинанні (Snap to Intersection): замикає наступну вер­шину на найближчий загальний вузол двох або більш ліній.

2.2. Розбивка ліній

У вашій темі вулиць вам може знадобитися намалювати нову вулицю, що перетинає наявні. Ви можете створити перетинання там, де вулиці перехре­щуються. Якщо вулиці не були розбиті, нова вулиця не буде зв'язана з існую­чими і, отже, буде проходити поверх них.

У ArcView ви можете використовувати інструмент Розбити лінію для ство­рення лінії, що розбивається сама при перетинанні з іншою лінією, а також роз­биває всі лінії, з якими вона перетинається. Наприклад, припустимо, що тема, що редагується, у даний момент містить тільки одну вулицю.

Скористайтеся інструментом Розбити лінію, щоб додати іншу лінію, малюю­чи її уже відомим вам способом за допомогою інструмента Лінія. Отже, і існую­ча, і нова вулиці розбиваються на дві окремі лінії в точці їхнього перетинання. Тепер, як ви можете бачити нижче, ваша тема містить чотири вулиці, і атрибу­тивна таблиця містить чотири записи.

Примітка: Лінія, що ви малюєте за допомогою інструмента Розбити лінію, повинна проходити принаймні через одну з ліній, щоб створити кілька об'єктів.

2.3. Злиття ліній

У процесі редагування лінійної теми ви можете виконати злиття обраних лі­ній у єдиний лінійний об'єкт, використовуючи опцію Об'єднання об'єктів.

1. Інструментом Покажчик виберіть лінії, які ви хочете об'єднати.

2. З меню Редагувати (Edit), виберіть Об'єднання об'єктів (Union Featu­res).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]