Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
70.79 Кб
Скачать

Тема 7. Оцінювання вартості суб”єктів підприємництва

1. Вартість підприємства.

Відповідно до міжнародних стандартів, вартість підприємства – еквівалент цінності об’єкта, виражений у грошовій формі.

Мета та характер розрахунків вимагають вирізняти внутрішню та зовнішню оцінку вартості підприємства. Перша з них реалізує цільові орієнтири менеджменту підприємства через облік вартості усіх внутрішніх елементів виробничо-комерційної системи підприємства. Зовнішня оцінка передбачає врахування впливу зовнішніх (ринкових) чинників на вартість підприємства, виходячи з доступної широкому загалу господарської інформації. Як правило, внутрішня оцінка підприємства обмежена лише керованими з боку підприємства факторами вартості, а зовнішня – лише некерованими факторами за мінімальної кількості внутрішньої інформації.

Переходячи до прикладних аспектів оцінки вартості підприємства, можна відзначити, що найбільшого поширення набули експертні методи оцінки, що базуються на використанні поряд з формалізованими кількісними (вартісними) критеріями якісних характеристик, котрі, як правило, неможливо виразити у конкретних цифрах.

2. Методичні підходи, котрі використовуються для експертної оцінки вартості підприємства.

Кожен метод має свої недоліки і може застосовуватись в окремих випадках. Вагомою причиною також є специфічні реалії української економіки.

1. Витратний підхід є простим для розрахунку. Для використання цього підходу необхідно знати ринкові ціни на певні активи, інформація про яких є доступною широкому загалу, тому цей метод може використовуватись для оцінки вартості українських підприємств.

2. Дохідний підхід має певні обмеження для застосування в Україні. Це спричинено тим, що для його застосування необхідно мати значення майбутніх грошових потоків підприємства. Якщо майбутні грошові потоки підприємства розраховуються у детальному бізнес-плані розвитку із чинниками обґрунтування всіх показників, то в цьому випадку методи дохідного підходу є найкращими для оцінки вартості підприємства.

3. Порівняльний підхід. Даний метод ґрунтується на коригуванні вартості підприємств-аналогів. За вартість підприємств-аналогів береться ринкова вартість підприємства на фондовому ринку, яка може бути не точною. Для України характерна порівняно невелика кількість підприємств, купівля-продаж яких здійснюється на фондовому ринку і підприємств, акції яких вільно конвертуються на фондовому ринку. Це спричинює, що для певного підприємства неможливо знайти аналог із встановленою ринковою ціною.

Задача

Ліквідаційна вартість підприємства становить 4,3 млрд. дол. Прогнозний щорічний чистий грошовий потік – 540 млн. дол. Середньозважена вартість капіталу становить 12%. Вирахувати економічну вартість підприємства. Що вигідніше: ліквідація чи реорганізація?

Розв’язання

Економічна вартість підприємства являє собою поточну вартість чистих грошових потоків.

Відповідно економічна вартість поданого в умові задачі підприємства – 540 млн. дол.

Вирішуючи питання реорганізації чи ліквідації підприємств, розрахуємо вартість капіталу, укладеного в підприємство за наступною формулою:

Вартість капіталу вкладеного в підприємство = Щорічні чисті грошові потоки/Ліквідаційна вартість *100%

Вартість капіталу вкладеного в підприємство = 540 млн./4300 млн.*100%=12,56%.

Тепер для винесення рішення по питанню реорганізації чи ліквідації підприємства порівняємо отриману нами величину вартості капіталу вкладеного в підприємство із середньозваженою вартістю капіталу: 12,56% › 12%, відповідно вигідніше реорганізовувати підприємство, оскільки у випадку реорганізації прогнозована вартість капіталу більша.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]