Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси КПІЗ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
236.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ФІНАНСІВ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ

КОМПЛЕКСНОГО ПРАКТИЧНОГО ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ

З ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСИ»

Варіант 11

Виконала:

студентка групи ФМО-31

Капляр І. В.

Перевірила:

Квасниця О. В.

ТЕРНОПІЛЬ–2011

Задача 1.

Проаналізуйте зміни індекса споживчих цін в Україні за 2006-2010рр. Розрахуйте абсолютне відхилення даного показника. Поясніть, що характеризує індекс споживчих цін і який його вплив на обсяги ВВП? Чітко означте спільні та відмінні риси між такими економічними категоріями, як ціна та фінанси.

Таблиця 1

Індекс споживчих цін в України у 2006-2010 рр.

Показники

Роки

2006

2007

2008

2009

2010

Індекс споживчих цін, %

  • відхилення, %

109,1

-

112,8

3,7

125,2

12,4

115,9

-9,3

109,4

-6,5

Індекс цін – показник динаміки (рівня) цін, їх загального збільшення або зменшення за певний період часу. Він показує, яким чином змінився рівень цін протягом аналізованого нами періоду, чи відбувалися інфляція або дефляція та які їхні розміри. Реальний ж ВВП – вартість вироблених товарів і послуг, яка враховує зміни в рівні цін, тобто скоригована на інфляцію чи дефляцію. Розраховується реальний ВВП шляхом ділення номінального ВВП на індекс цін. Формула його обчислення має такий вигляд: Реальний ВВП = номінальний ВВП / індекс цін × 100 %

Задача 2

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та його роль у наповненні місцевих бюджетів (у перспективі). Прокоментуйте.

Платники податку. До платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  належать власники об’єктів житлової нерухомості – фізичні особи, тобто громадяни як учасники цивільних відносин, а також юридичні особи – організації, створені та зареєстровані у встановленому порядку. Крім того, платниками даного податку можуть бути власники об’єктів житлової нерухомості нерезиденти – громадяни, які мають постійне місце проживання за межами нашої держави, в тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України; юридичні особи і суб’єкти підприємницької діяльності, які не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами нашої держави, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до нормативно-правового поля іноземної країни.

Об’єкти оподаткування – це житлова нерухомість, а саме: будівлі, віднесені, згідно з нормативно-правовим полем, до житлового фонду, дачні та садові будинки. Зокрема, вони поділяються на такі типи: житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законодавством, і призначена для постійного проживання; житловий будинок садибного типу –прибудова до житлового будинку – частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну або більше спільних капітальних стін; квартира – ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене для постійного проживання; котедж – одно, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах – квартира, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів (Підпункт 14.1.129 статті 14 Податкового кодексу України). житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних приміщень;

Об’єкти, що не оподатковуються:

1. Об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності).

2. Об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження або безумовного (обов’язкового) відселення.

3. Будівлі дитячих будинків сімейного типу.

4. Садові та дачні будинки

5. Об’єкти житлової нерухомості, що належать родинам, які виховують трьох і більше дітей

6. Гуртожитки.

База оподаткування. Згідно зі статтею 23 Податкового кодексу базою оподаткування є вартісні, фізичні або інші характеристики об’єкта оподаткування. Зокрема, для податку на нерухоме майно, базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості. За наявності у платника податку кількох таких об’єктів дана база визначається окремо за кожним з них.

Ставки податку. Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, пов’язані з мінімальною заробітною платою як законодавчо встановленого розміру оплати праці за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці.

Податковий період. Відповідно до пункту 33.1 Податкового кодексу України податковим періодом визнається період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата податку. Зокрема, для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, такий період становить календарний рік , тобто триває із 1 січня по 31 грудня.

Порядок сплати. Сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до доходів загального фонду місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Строки сплати податку. Фізичні особи сплачують даний податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, а юридичні – щоквартально до 30 числа,  що наступає за звітним кварталом, тобто, до 30 березня, 30 червня, 30 вересня і 30 грудня.

Податок на нерухоме майно є привабливим на роль засобу, покликаного задовольнити потреби місцевих органів влади в наповненні доходів місцевих бюджетів, з кількох причин. По-перше, як свідчить досвід інших країн, база податку на нерухоме майно є відносно мало мобільною, а тому ухилятися від сплати цього податку важко, навіть за умов різних ставок податку на нерухоме майно у різних місцях. Крім того, чимало з послуг, які фінансувалися б за рахунок податку на нерухоме майно, призначалися б саме для власників майна, тож тут існує прямий зв’язок між тим, хто платить, і тим, хто одержує користь від цього. Більше того, база податку на нерухоме майно може бути визначена таким чином, щоб обмежити тягар податку на платників з низьким рівнем доходів, і в такий спосіб буде дотримано принцип платоспроможності. Податок на нерухоме майно може також бути ефективним засобом оподаткування доходів, одержаних у тіньовій економіці. Також, цей податок є відносно стабільним, попри коливання в економічному циклі, і, якщо він буде правильно побудований, то адмініструвати його буде неважко, потрібно буде лише чітко визначити інституційні вимоги до запровадження цього податку.

Світовий досвід показує, що при використанні правильного підходу, податок на нерухоме майно може стати однією із вагомих статей доходної частини бюджету. Зокрема, бюджету Російської Федерації цей податок приносить 9% від усіх надходжень. Він забезпечує до 81% надходжень до місцевих бюджетів у Канаді, від 10% до 70% — у США. В країнах з економікою, що розвивається, за даними Світового Банку, податок на нерухомість становить 40–80% платежів до місцевих бюджетів.

Задача 3.

Проаналізуйте динаміку планового показника цільових фондів Державного бюджету України за 2006–2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення.

Таблиця 2

Динаміка доходів Цільових фондів України за 2006- 2010рр.

Показники

2006 р.

2007 р.

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Млн. грн.

Питома вага,%

Темп зростан-ня,%

Абсолютний приріст

Млн. грн.

Питома вага,%

Темп зростан-ня,%

Абсолютний приріст

Млн. грн.

Питома вага,%

Темп зростання,%

Абсолютний приріст

Млн. грн.

Питома вага,%

Темп зростання,%

Абсолютний приріст

Млн. грн.

Питома вага,%

Темп зростан-ня,%

Абсолютний приріст

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Цільові фонди

616,5

181,4%

397,8

734.10

38.14

256.90

773.51

9.91

92.20

483.00

–389.10

–61.41

957,97

198,3

474,97

Отже, ми можемо бачити позитивну динаміку планового показника цільових фондів аж до 2008 року ( у 2006 році показник складав 616,5 млн.грн., у 2007-734,10 і зріс на 256,9, і у 2008-73,51, і показав зростання на 9,91%, що, звичайно менший від попередніх приростів але має все ж таки позитивний характер). Подальший спад міг бути спричинений світовою фінансовою кризою, саме тому ми бачимо різке зменшення показників у 2009році на 61,41%. Але варто відзначити швидке відновлення даного показника на рівень значно вищий до кризового. У 2010 році він складав 357,97млн.грн.

На сучасному етапі ринкових перетворень в Україні у сфері функціонування цільових соціальних фондів нагромадилася низка нерозв'язаних проблем законодавчого і організаційного характеру:

- взаємодублювання функцій окремих соціальних фондів;

- великі розміри внесків до державних соціальних фондів не збільшують надходження коштів від підприємств, організацій, що пов'язано з таким негативним явищем, як "тінізація" економіки;

- відсутність єдиних принципів визначення критеріїв необхідності надання соціальних пільг;

- відсутність чіткої спрямованості соціальних витрат на допомогу сім'ям із низьким рівнем доходів;

- недостатня узгодженість соціальних витрат із іншими державними витратами;

- не вирішено питання узгодженого формування бюджетних видатків та видатків державних соціальних фондів на соціальні виплати на основі використання державних мінімальних соціальних стандартів тощо.

Назріла необхідність вдосконалення функціонування державних цільових фондів, адже їх ефективна діяльність є передумовою підвищення рівня соціального захисту у державі.

Реформування механізму функціонування цільових фондів держави доцільно здійснювати на основі:

- чіткого визначення джерел і розмірів фінансування за різними видами соціального страхування;

- усунення дублювання функцій;

- централізації та впорядкування збирання страхових внесків;

- удосконалення методів контролю та підвищення ролі соціальних партнерів в управлінні соціальним страхуванням;

- збереження державних соціальних гарантій;

- створення економічних передумов зростання заробітної плати як найважливішого фактора розвитку соціального страхування.

Задача 4.

Проаналізуйте динаміку планового показника видатків Державного бюджету України на освіту за 2006-2010 рр. Розрахуйте показники темпів зростання та абсолютного приросту. Виявіть основні причини ситуації, що склалася, та вкажіть можливі шляхи її покращення

Таблиця 3