Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц12_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
786.94 Кб
Скачать

Етапи роботи з програмою Введення, редагування і збереження програми

Відразу після запуску системи Turbo Pascal ви побачите на екрані вікно редагування. Миготливий курсор ніби запрошує, вас ввести текст програми. Складання і введення програм на Паскалі ми вивчатимемо трохи пізніше, а зараз розглянемо правила роботи в режимі редагування.

Ви можете почати працювати з новим кодом, набираючи його у вікні реда­гування, або відредагувати уже існуючий програмний файл. Щоб відкрити файл, скористайтеся командою File - Open або натисніть клавішу F3. У на­ступному діалоговому вікні відкрийте потрібну папку й оберіть файл з роз­ширенням .pas.

Кожному відкритому файлу відповідатиме окреме вікно, програмування Turbo Pascal є багатовіконним. Вікно програми обмежене рамкою у вигляді подвійної лінії, а у верхній частині рамки зазначене ім'я програмного файла. З усіх відкритих вікон активним може бути лише одне - воно завжди розташо­вується поверх інших вікон. Щоб активізувати вікно, клацніть по його рамці або виконайте команду меню Windows - List і оберіть у наступному діалозі необхідний файл. Однак активізацію зручніше виконати, перебираючи відкриті вікна за допомогою клавіші F6 (чи Shift+F6 - для перебору в зворотному на­прямку).

Під час введення програми та її редагування ви можете застосовувати на­вички роботи в текстовому редакторі. Так, набирати текст можна в режимі вставки (установлюється за умовчанням) і в режимі заміни. Ці режими від­різняються формою курсору (символ підкреслення або прямокутник, що сві­титься), перемикання між ними виконується клавішею Ins. Після завершення набору рядка перейдіть на новий рядок, натиснувши на клавішу Enter. Пере­міщатися по тексту програми ви можете за допомогою клавіш керування кур­сором (←, ↑, →, ↓) або клавіш PageUp, PageDown.

Видаляти окремі символи потрібно клавішами Delete або ВаскSрасе. Виді­лений фрагмент коду видаляється сполученням клавіш Ctrl+Delete. До речі, виділення фрагмента виконується, як звичайно, клавішами зі стрілками (←, ↑, ...) при натиснутій клавіші Shift. Для скасування виділення потрібно клацнути мишею поза зоною виділення.

Команди й інструкції мови Pascal набираються англійською мовою. Якщо, вам потрібна російська мова (наприклад, ввести значення рядкових змінних), на­тисніть праві клавіші Ctrl+Shift. Зворотний перехід до англійської мови вико­нується за допомогою лівих клавіш Ctrl+Shift.

Як завжди, під час роботи з текстами дуже корисним виявляється буфер обміну. Для копіювання (або вирізання) виділеного фрагмента в буфер потрібно натиснути клавіші Ctrl+Ins (чи Shift+Delete), а для вставки з буфера - клавіші Shift+Ins.

Скасувати виконані дії при редагуванні можна послідовним натисканням клавіш Alt+BackSpace.

Текст програм зберігається у вигляді файлів з розширенням .pas. Для цього використовуються команди Save чи Save as з опції меню File. Для збереження програми у файл під тим самим ім'ям можна просто натиснути клавішу F2.

Компіляція, виправлення помилок, одержання довідки

Трансляція програми на Паскалі здійснюється за допомогою компілятора, який входить до складу системи Turbo Pascal. Для виконання компіляції на­тисніть клавіші Alt+F9 (або оберіть команду меню Compile - Compile).

У ході компіляції на екран можуть виводитися повідомлення про помилки (вони підсвічені новим рядком). Помилкою є будь-яке відхилення від синтаксису мови Pascal, наприклад, пропущені роздільники, неоголошена змінна або тип даних, невизначена константа або підпрограма. У початківців часто трапляють­ся помилки: Unknown identifier (невизначений ідентифікатор), '; ' expeccted (';' очікується) тощо.

Помилки, виявлені при компіляції, необхідно виправити, користуючись опи­сом мови Pascal, поданим у цьому посібнику. Дуже зручно використовувати контекстну довідку, яка викликається клавішами Ctrl+F1. фрагмента коду, що містяться в довідці, можна скопіювати через буфер обміну у вікно редагування.

Після того як ви отримали правильний текст програми і запустили ком­піляцію клавішами Alt+F9, на екрані з'явиться повідомлення про її результати. Щоб видалити це повідомлення з екрана, натисніть будь-яку кла­вішу.

Рисунок 2- Повідомлення про результати компіляції

Користувач може записати програму на Паскалі як файл, що виконується, з розширенням ехе. Надалі користувач зможе запускати такий файл безпосеред­ньо з програми-оболонки ОС (а не з Turbo Pascal). Після виконання програми на екрані відображатимуться лише результати її виконання. Для створення ехе-файла необхідно після успішної компіляції установити опцію меню Compile – Destination disk, яка направляє запис виконуваного файла на диск комп'ютера (інше значення цієї опції – Destination memory)(exe-файл буде розміщено в каталозі, який зазначений в налагодженнях Turbo Pascal. Оберіть команду Options – Directories і введіть специфікацію каталогу в перший рядок діалогового вікна). Потім потрібно виконати коман­ду Compile - Make або натиснути клавішу F9.