Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_mova_ekzamen.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
205.27 Кб
Скачать

17. Частини мови та принципи їх класифікації. Повнозначні та неповнозначні частини мови.

Части́ни мо́ви — це основні лексико-граматичні розряди (категорії, класи, групи) слів; це великі за обсягом класи слів, об'єднаних спільністю загального граматичного значення і його формальних показників.

Принципи поділу на частини мови

1. Смисловий (сематичний, лексичний) — характеризує лексичне значення слова або його відсутність; що слово називає: предмет, його ознаку, кількість, дію чи стан тощо.

2. Морфологічний — своєрідність граматичної (морфологічної) форми слова: носієм яких граматичних значень є слово.

3. Синтаксичний — типова синтаксична функція слова: у ролі якого члена речення воно найчастіше виступає.

4. Словотворчий — специфічні для певної групи слів способи творення та словотворчі засоби.

Частини мови називаються найбільші класи слів, які відділяються за трьома найважливішими класифікаційними ознаками:

  • пеціальним катег. значенням абстрагованим на основі узагальнення лекс. значень конкретних слів;

  • складом і функціональним призначенням морф. категорій, реалізованих у межах відповідних парадигм;

  • спільністю основних синтактичних функцій.

Пр.: Зима – зимувати – зимовий – взимку. Лекс. значення “пора року", але морф. кат. різні. Але найзагальніше – категоріальне значення предметності (рід, число, відмінок).

Відділення прикметників ґрунтується на здатності слів, що належать до того ж класу, виражати непроцесуальну ознаку предмету у формах роду, числа, відмінка.

Дієслово як частина мови об'єднує слова на означення дій і процесів, яким властиві гр. значення особи, часу, стану, виду. Вони передають процесуальну ознаку предмета.

Прислівники – на відміну від іменників, прикметників і дієслів не мають словотвірних форм, крім ступеня порівняння. Проте їм властива лекс. повнозначність, номінативна функція і здатність виступати як:

- ознака дії (пр. швидко йти),

- ознака ознаки (пр. надзвичайно цікавий),

- ознака предмета (пр. кава по-турецьки).

Тому катег. значення прислівників полягає у виражень непроцесуальної ознаки, іншої ознаки або предмета.

Числівник – виділяємо в окрему частину мови завдяки здатності цих слів позначати число предметів (напр. п'ять) або їх кількість (багато, мало). Послідовно вираженими тут є форма відмінка, обмежено вживаються форми роду та числа.

Займенник: Підстава для відділення займенників: Об'єднувані в цією частину мови виконують спільну вказівну функцію. Вони не називають як інші частини мови особу, число, ознаку, лише вказують на них.

Частини мови із загальними значеннями предметності, ознаки, дії, ознаки дії й вказівки на них називаються повнозначними. До них належать: іменник, прикметник, займенник, числівник, прислівник. Усі повнозначні частини мови виконують номінативну функцію, що підтримується гр. значеннями вираженими у гр. формах. У гр. системі за кожною повнозначною частиною мови закріплюється типова синтаксична роль. Іменник – підмет або додаток; прикметник – означення як правило; дієслово – присудок і т.д.

Службові (неповнозначні) частини мови – прийменник, сполучник, частка – позбавлені: 1. номінативної функції, 2. гр. категорій, які мають повнозначні частини мови, 3. здатності виступати членами речення. Окремо класифікації стоять вигуки – незмінні слова, які виражають вияви емоцій мовця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]