Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР_Загоруйко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

102

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний економічний університет

Вінницький інститут економіки

Кафедра «Фінанси і кредит»

Загоруйко Поліна Валентинівна

ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

Спеціальність 8.03050801 –«Фінанси і кредит»

Дипломна робота за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»

Студентка групи Фмвн-53

П. В. Загоруйко

__________________

(підпис)

Науковий керівник:

д.е.н., професор О. П. Кириленко __________________

(підпис)

Дипломну роботу допущено

до захисту

“____”____________2012 р.

В. о. завідувача кафедри «Фінанси і кредит»

к.е.н., доцент Красільнік Т.В. ___________________

(Підпис) Державний фінансовий контроль за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

1.1 Поняття, сутність та принципи державного фінансового контролю

1.2 Зміст та завдання державного фінансового контролю за формуванням і

використанням фінансових ресурсів бюджетних установ

1.3. Нормативно-правове забезпечення державного фінансового контролю бюджетних установ

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

2.1 Організація діяльності суб’єктів державного фінансового контролю бюджетних установ

2.2 Контроль формування та використання фінансових ресурсів бюджетних установ

2.3. Реалізація результатів контролю формування і використання фінансових ресурсів бюджетних установ

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

3.1 Нові виклики і завдання державного фінансового контролю

3.2. Удосконалення і розвиток державного контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 3

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Вступ

Актуальність та доцільність теми: З урахуванням впливу світової фінансової кризи на фінансову систему країни зростає актуальність підвищення ефективності як формування фінансових ресурсів, так і їх розподілу, перерозподілу та витрачання. Це забезпечує система державного фінансового контролю, яка має вирішальне значення для економічного розвитку України.

Формування обґрунтованої системи державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ є першочерговим завданням державної влади, в рішенні якого вагому роль відіграє ефективна організація процесів державного фінансового контролю. Вони є дієвими інструментами управління бюджетними коштами, які поліпшують якість прийняття фінансових рішень, дозволяють визначити альтернативні шляхи вирішення проблемних питань, сприяють відкритості і прозорості прийняття управлінських рішень.

Виходячи із вищевикладеного, актуальність теми дослідження обумовлена: наявністю серед фахівців різних точок зору щодо визначення основних понять та теоретичних положень теми дослідження; необхідністю адаптації закордонного досвіду державного фінансового контролю.

Аналіз останніх досліджень. Проблемам державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ присвячено праці Е. Альтмана, Г. Александрова, В. Баринова, В.Вівера, Л. Бляхмана, С. Вагрича, О. Василенко, А. Грязнової, П. Дойля, Г.Іванова, А. Ковальова, Ж. Конана, Е. Короткова, Є. Мізіковського, Є.Мінаєва, В. Панагушина, Р. Попова, Н. Родіонової, Р. Таффлера, Е. Уткіна, Р. Хіта та ін. Однак, не зважаючи на велику кількість досліджень, система державного фінансового контролю за формуванням та використанням фінансових ресурсів бюджетних установ потребує суттєвого вдосконалення та якісно нового спрямування у здійсненні самого контролю.

Мета роботи та наукові завдання. Метою виконання дипломної роботи є систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, їхнє застосування для вирішення науково-прикладного завдання із удосконалення державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ. Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішення наступних завдань:

  • розглянути теоретичні основи державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ;

  • проаналізувати систему державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ в Україні;

  • обґрунтувати основні напрями удосконалення державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ.

Об’єктом дослідження є система державного фінансового контролю в Україні.

Предметом дослідження є відносини, які виникають з приводу державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань в роботі використовувалися як загальні методи наукового пізнання, так і спеціальні методи дослідження. Зокрема: економічного аналізу, синтезу, порівняння, аналогії – для оцінки отриманих фактичних значень показників у динаміці та в порівнянні з нормативними; спостереження, групування, узагальнення – в процесі розробки остаточних висновків на основі отриманих результатів аналітичних досліджень.

Теоретичну й методологічну основу дослідження складають законодавчі та нормативні акти, що діють в Україні, наукові праці вітчизняних та зарубіжних економістів, матеріали періодичної преси.

Інформаційною базою наукового дослідження слугували зведені статистичні матеріали державної фінансової інспекції України, державної фінансової інспекції вінницької області, Державної служби статистики України, а також звітні дані Головного фінансового управління Вінницької обласної державної адміністрації та інші документи.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні теоретичні та практичні результати дослідження полягають у наступному:

  • удосконалено визначення сутності та значення державного фінансового контролю;

  • розглянуті переваги, недоліки, проблемні аспекти державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ з позиції автора;

  • розроблені заходи щодо удосконалення державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробці рекомендацій та пропозицій щодо покращення системи державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ Вінницької області.

Апробація роботи. Основні положення дипломної роботи висвітлені на науково-практичній конференції в статті „Стан та проблеми державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ Вінницької області» , також була написана стаття на тему «Сучасний стан системи державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ»

Обсяг і структура дипломної роботи. За складом дипломна робота включає: вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, додатки.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дипломної роботи, сформульовано мету, завдання, предмет та об’єкт дослідження, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі розкрито економічну сутність державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ, його зміст, принципи та завдання; форми і методи державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ.

У другому розділі проведено аналіз організації державного контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ, а саме організація діяльності суб’єктів державного фінансового контролю бюджетних установ, контроль формування та використання фінансових ресурсів бюджетних установ та реалізація результатів контролю формування і використання фінансових ресурсів бюджетних установ.

У третьому розділі висвітлено основні напрями удосконалення державного контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів бюджетних установ.