Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Voprosy_k_GOSu_po_spetsialnosti;tyzxgg.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

3.Маркетингова інформація: поняття, джерела, види, параметри

Маркетингова інформація – це вихідний елемент маркетингових досліджень і найцінніший ринковий продукт. Цінніст маркетингової інформації полягає в тому, що вона створює передумови для здобуття конкретних переваг, допомагає знизити рівень комерційного ризику, визначити й урахувати зміни в навколишньому бізнес-середивищі. Належна інформація сприяє опрацюванню та координації стратегії, підтримці і обґрунтуванню відповідних рішень, підвищенню іміджу підприємсту, дає можливість аналізувати його діяльність з метою підвищення її ефективності.

Джерела маркетингової інформації. Серед найбільш важливих видів джерел вторинної маркетингової інформації можна виділити:

  1. внутрішні джерела компанії: періодичні звіти спеціалізованих груп співробітників і підрозділів, поточні інформаційні звіти підрозділів;

  2. опубліковані джерела: звіти урядових агентств, звіти торговельних асоціацій, звіти з котирування акцій на біржі, статистичні звіти, наукові публікації, торговельні журнали, прес-релізи, довідники, аналітичні огляди, загальні публікації (див. додаток 1);

  3. інші джерела: постачальники, замовники, споживачі, конкуренти, посередники, винахідники і раціоналізатори, рекламні агентства, засоби масової інформації. Окремо треба виділити поки що нетрадиційну глобальну комп’ютерну інформаційну мережу Internet, яка, безперечно, найближчим часом вийде на одне з перших місць серед використовуваних інформаційних джерел;

  4. інформаційна індустрія: фірми‚ що займаються моніторингом, аудитом, консалтингом, дослідженнями в галузі маркетингу, інші спеціалізовані агентства‚ такі як служба газетних вирізок‚ служба перевірки реклами‚ служба кредиту тощо

Крім того, у маркетингу розрізняють два види інформації: первинну і вторинну.

Первинною називається інформація‚ що збирається безпосередньо на об’єктах спостереження для досягнення конкретної мети дослідження фірми.

Вторинна інформація — це інформація, яка вже зібрана (а іноді частково оброблена та систематизована) іншими і для інших цілей, існує в опублікованому вигляді, але придатна до використання для досягнення мети, що ставить перед собою фірма в конкретній ситуації.

Практично всі керівники використовують вторинну інформацію для прийняття управлінських рішень. Цей вид інформації у свою чергу поділяється на внутрішню і зовнішню вторинну інформацію.

Внутрішня вторинна інформація — це дані, що збираються та узагальнюються всередині підприємства. Це бухгалтерські звіти, звіти про обсяг закупівель, продажу тощо.

Зовнішня вторинна інформація — це інформація, опублікована за межами фірми.

Система маркетингової інформації включає:

  • Система збору даних(банк даних)

  • Систему обробки даних(банк методів і моделей обґрунтування маркетингових рішень)

  • Систему маркетингових досліджень

  • Систему уніфікованої маркетингової інформації.

Функції маркетингової інформаційної системи:

Збір і акумулювання інформації з різних джерел – від споживачів, конкурентів,торгового персоналу, дистрибьютерів, тощо

Джерела маркетингової інформації. Серед найбільш важливих видів джерел вторинної

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]