Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Цивільний процес

Задача

Громадянин Берекчан відмовився повернути автомобіль "Волга" гр. Жиліну, який дав автомобіль йому в користування на три роки за дорученням. Жилін звернувся до суду з позовом. Берекчан пояснив судді, що "Волгу" він купив у присутності свідків за 800 тис. грн. у Жиліна, і просив визнати дійсним договір купівлі-продажу. Суд, враховуючи свідчення Гордієнка і Чайчухова, визнав дійсним укладення такого договору за 800 тис. грн. і одержання цієї суми Жшгіним.

Визначте дотримання судом правил допустимості доказів.

Задача.

Назаревська звернулась до суду з позовом до Грузова про встановлення батьківства і стягнення аліментів на утримання дитини. В зв'язку з тим, що відповідач проживає в інший місцевості, він у порядку судового доручення був викликаний судом за місцем його проживання, давав пояснення на позовну заяву, про що був складений протокол судового засідання та згодом надісланий до суду, який розглядав справу по суті.

З протоколу судового засідання, в якому зафіксовані пояснення відповідача на позов, вбачалось, що відповідач позов не визнає. Суд, що розглядав справу, отримавши протокол з поясненнями відповідача, призначив справу до розгляду. Розгляд справи відбувся у відсутності та без повідомлення відповідача про час судового розгляду. Позов було задоволене.

Як ви оцінюєте дії суду, що розглядав справу по суті?

Задача.

Деревцова звернулась до суду з позовом до Деревцова про стяг­нення аліментів на утримання їх сина. Відповідач пред'явив зустріч­ний позов про визначення місця проживання дитини, вважаючи, що сину буде зручніше проживати з ним, а не з матір'ю, тому аліменти повинна сплачувати вона на користь Деревцова.

Суд відмовив у прийнятті зустрічного позову, мотивуючи відмо­ву тим, що пред'явлена відповідачем зустрічна вимога не підвідомча суду, а повинна розглядатись органами опіки і піклування.

Чи правомірна відмова суду? Які підстави прийнят­тя зустрічного позову до сумісного розгляду з первісним?

Задача.

Між Пахомовим та Суботіним виникла суперечка з приводу того, як Пахомов ставиться до їх знайомої Савенко. Суботін вва­жав, що поведінка Пахомова є аморальною по відношенню до знайо­мої. Він попередив Пахомова, що якщо той не змінить свого ставлення до Савенко, то Суботін буде вважати це образою Савенко і звернеться до суду від власного імені про захист її честі та гідності.

Чи відповідає бажання Суботіна звернутись до суду з позовом про захист честі і гідності Савенко передумовам реалізації права на пред'явлення позову? Якими мають бути дії суду, якщо Суботін реалізує своє право на звернення до суду?

Задача.

В суді розглядалась справа за позовом Дудорова до Прахіна про визнання договору дарування недійсним.

Проаналізуйте, в якому порядку буде вирішуватись питання про розгляд справи за умови, якщо:

- позивач відмовився від позову;

- відповідач визнав позов;

- сторони уклали мирову угоду?

Аграрне право.

1. Громадянину Росії А. після смерті матері, яка була громадянкою України, за заповітом переходить у власність дім у селі та землі сільськогосподарського призначення. Нотаріус відмовила громадянину А. у видачі свідоцтва про спадщину на вказану земельну ділянку, пояснюючи тим, що іноземні громадяни не можуть бути власниками цих земель відповідно до чинного земельного законодавства. Його дружина, громадянка України, досить часто перебуває в Україні, отже продавати земельну ділянку подружжя не має бажання. За порадою вони звернулися до юриста.

Проаналізуйте дії нотаріуса. Надайте громадянину А. та його дружині юридичну консультацію з Цього питання.

2. Громадянин Ф. має у власності гараж. Для того, щоб дійти до свого гаражу він кожен раз повинен проходити через земельну ділянку, яка належить на праві власності громадянину Я. і який проти, щоб Ф. користувався його земельною ділянкою.

Визначте коло суспільних відносин та охарактеризуйте правовий режим представленої в задачі земельної ділянки. Вирішіть справу.

3. Член сільськогосподарського виробничого кооперативу М. вирішив вийти зі складу цього підприємства і створити фермерське господарство. Голова кооперативу обіцяв розрахуватися з М. зерном восени, після збору врожаю та розрахунків з кредиторами, а виділити земельну ділянку для ведення фермерського господарства відмовився..

Чи мали місце порушення чинного законодавства в даній ситуації Підготуйте письмову консультацію.

4. До вас звернулася громадянка Іванова, якій 15 років, і просить надати консультацію, чи може вона створити фермерське господарство, і чиє це господарство юридичною особою

Надайте їй відповідь

5. Громадянин Сіваков розводив худобу з ціллю її подальшого продажу, але не сплачував податків. Сусід вказав йому, що такі дії є незаконними, і порадив йому зареєструвати фермерське господарство. Сіваков відповів, що він не знає як це зробити, і після цього звернувся за порадою до юридичної консультації.

Який порядок державної реєстрації фермерського господарства?