Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_ya_5.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
70.14 Кб
Скачать

Лекція 5 Річки гірського Криму

План

  1. Річки південно – західних схилів Кримських гір

  2. Річки південного берегу Криму

  3. Річки північних схилів Кримських гір.

  4. Антропогенний фактор як причина деградації річок

  1. Річки південно – західних схилів Кримських гір

Річки даної групи мають характерну особливість, витоки їх розташовані у гірський місцевості , всі вони витягнуті в північно-західному напрямку, на рівнинній частині ці річки змінюють напрямок з північно-західного на західний. Це пов’язано з геологічною будовою та розвитком даної території протягом останніх 1-2 міл. років. Ще одна загальна риса річок – за межами гір більше частина їх у літку пересихає.

Як, що рухатись зі сходу на захід , першим водостоком , з яким ми зустрінемось буде річка Західний Булганак . Ця річка бере свій початок у межах Внутрішньої гірської гряди Кримських гір.

У південно-східних схилів гори Таш- Джарган річку живлять джерела які витікають з вапняків з яких складається гора. Води джерел зливаються у невелику котловину і утворюють там болото ,з якого і витікає річка Західний Булганак .

Постійних притоків річка не має , але до тимчасових можна віднести водотоки прилягаючих балок та ярів, які наповнюються водою тільки в період танення снігу та дощу.

У витоку річки рельєф низькогорний, холмістий. А вже через декілька кілометрів від витоку , там де річка тече по пониженню яке розділяє Внутрішню та Зовнішню гряди, місцевість стає рівнинною.

Русло річки мало звивисте, його ширина в середньому складає 2-3 м.

В море Західний Булганак впадає у села Береговоє. Як, що спускатися у її долину, то русло особливо літом можна не побачити серед густою рослинності.

Друга по довжині серед річок Криму річка Альма. Виток її починається на території Кримського заповідно - мисливського господарства.

Річка утворюється у Центральній котловині при злитті трьох річок : Сари-Су; Бабуганки, Савлик - Су . ( У місті злиття цих річок до революції стояв Козьмо - Демьяновський монастир . Водна система монастирю була збудована так, що вода з Савлик-Су поступала в особливу купальню в який хрестили дітей, а потім воду спускали в річку).

Біля 20 км Альма тече вздовж підніжжя масивів Головної гряди. На своєму шляху вона приймає декілька притоків.

З лівої сторони впадають річки Пискур та Суха Альма, витоки яких знаходяться на східних схилах гір Чорна, Велика та Мала Чечелея.

З правої сторони впадають річки Коса і Мавля витоки яких знаходяться на західних схилах гори Чатир-Дага .

Від гирла притоки Мавля, Альма перерізає Внутрішню гряду і тече по Зовнішній гряді. Тут в Альму впадає крупна ліва притока річка Бодрак.

Впадає Альма в море за сілом Пещаное.

Коча - відносно не велика річка, але більш повноводна за Альму.

Утворилась вона при злиття двох гірських річок – Біюк- Узень и Пісари.

Трошки нижче злиття цих річок в Кочу впадають ліві притоки річки Каслана, Донга, Марта та права притока р. Стіля, Чурук- Су (в долині даної річки знаходиться м. Бахчисарай).

Далі річка перерізає Внутрішню гряду і спокійно тече до моря.

Біля села Орловка вона впадає у море.

Найбільш повноводною у Криму вважають річку Бельбек сусідку Кочи.

Початок річка бере високо у горах . Води карстових джерел збігаючи зі схилів гір, утворюють іі виток, але початком Бельбеку вважається місце злиття двох її притоків Манаготри та Биюк –Узеньбаш, нижче в річку впадає ліва притока Кучук-Узеньбаш. В місці впадіння р. Манаготри створено водосховище Счасливе.

Спустівшись з гір, річка тривалий час тече по котловині між Головною та Внутрішньою грядами. Далі в Бельбек впадає річка Коккозка яка утворилась при злитті річок Сара-Узень і Аузун- Узень (дана річка тече по скелям Великого каньйону.

Злившись з водами Коккозки , Бельбек врізається в породи Внутрішньої гряди і утворює так звану Бельбекску браму. Далі річка тече вздовж широкого міжгрядного пониження і у села Фруктового впадає у море.

Самою західною річкою даної групи і другою по водності вважають річку Чорну. Вона утворилась при злитті водних потоків Байкарського каньйону.

Правими притоками є річки Ятлауз,Узунджа, Ай - Тодорка, лівими – балки Алсу та Суха. Через 19 км від витоку гірська річка Чорна перетворюється в типову рівнинну річку , з уповільненим рухом води. У місті впадіння річки у море утворився лиман.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]