Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

5. Міста області, які мають централізоване теплопостачання, не розробили всупереч вимогам Закону України «Про теплозабезпечення» схем теплопостачання.

У цих схемах повинна бути обґрунтована технічна можливість, економічна доцільність та господарська необхідність проектування та будівництва, розширення та модернізація діючих котелень та теплових мереж. У результаті їх відсутності приймаються та реалізуються необґрунтовані проекти, без урахування фактичних та перспективних навантажень систем теплозабезпечення.

Протягом 2011 року необхідно розробити схеми теплопостачання.

6. Незацікавленість, перш за все, керівників бюджетних установ, у впровадженні енергозберігаючих заходів.

Оплата енергоносіїв згідно з Бюджетним Кодексом належить до «захищених» статей бюджету, на яку при будь-якому випадку забезпечується стовідсоткове фінансування. При таких умовах керівники установ зацікавлені у збереженні більш простих в експлуатації газових котелень. Разом з цим, кошти, зекономлені в установі, не залишаються для її фінансування по іншим статтям. Так, при реалізації в опалювальному сезоні 2009-2010 років пілотного проекту по переведенню 7 котелень шкіл Сумського району на тверде паливо була досягнута економія більш 600 тис. грн. Але жодна копійка не була використана ні на потреби шкіл, де впроваджувався проект, ні на преміювання виконавців. Районний бюджет використав їх на оплату енергоносіїв в школах, які опалювались газом. У той час, як, наприклад, в Швеції, власники приватних будинків можуть одержати податкові пільги в розмірі 30% вартості установки системи опалення, що використовує біомасу, або енергоефективних вікон.

Пропозиції на покращення ситуації:

  • внести зміни до діючого законодавства, які б дозволили залишати зекономлені кошти в тій установі, яка їх зекономила;

  • надати пропозиції щодо розробки на державному рівні системи заохочення для фізичних осіб, які впроваджують енергозберігаючі заходи, як це зроблено в більшості європейських країн.

7. Некваліфікована експлуатація сучасного обладнання в котельних бюджетних установ, особливо в сільській місцевості.

Протягом 2010-2011 років створити в районах області сервісні компанії, які б взяли на себе обслуговування обладнання, а в необхідних випадках його експлуатацію та продаж тепла користувачам.

8. Припинення виробництва в Сумській області торфу та торфобрикетів для використання в якості палива.

У 2006 році Сумською обласною радою була затверджена програма розвитку торфодобування в області до 2009 року, яка не виконана. Підприємства та установи вимушені завозити торфобрикети з Чернігівської області. Необхідно розробити та реалізувати до 2015 року інвестиційний проект по видобутку торфу та торфобрикетів в кількості 100 тис. т на рік.

До переліку основних завдань по реалізації стратегічних напрямків підвищення енергоефективності в Сумській області на 2010-2015 роки слід віднести такі завдання:

1. Забезпечити реалізацію завдань, визначених Програмою підвищення енергоефективності в Сумській області на 2010-2015 роки, передбачивши постійний енергомоніторинг для виявлення невикористаних резервів економії різних форм енергії.

2. Створити «Агентство регіонального розвитку».

3. Продовжити реалізацію інвестиційних проектів:

  • «Організація виробництва та використання місцевих поновлювальних видів палива в Сумській області на 2009-2015 роки»;

  • «Реконструкція системи теплозабезпечення м. Шостка з переводом водогрійних і парових котлів на альтернативні види палива»;

  • по заміні вікон на металопластикові на об’єктах бюджетної сфери.

4. На основі схем теплозабезпечення міст розробити та реалізувати проекти переводу ТЕЦ та великих котелень на альтернативні види палива.

5. Завершити до 2015 року оснащення всіх користувачів централізованого теплозабезпечення засобами обліку тепла та гарячої води.

6. Поновити видобуток торфу та виготовлення торфобрикетів у області.

7. Розпочати поетапну реалізацію інвестиційного проекту «Організація заготівлі та виробництва біопалива в північних районах Сумської області» в частині вирощування енергетичних рослин.

8. Задіяти для потреб енергопостачання відходи виробництва:

  • лісопереробки, лісокористування та сільгоспвиробництва – для виготовлення паливних брикетів, пілетів та енергетичної щепи;

  • стічних вод очисних споруд – для одержання теплоенергії за допомогою теплових насосів;

  • збору та утилізації метану на полігонах твердих побутових відходів;

  • отримання біогазу з відходів тваринництва.

9. Реалізувати на ВАТ «Сумихімпром» інвестиційних проект «Розвиток виробництва фосфорних мінеральних добрив в Україні».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]