Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

5.2.4. Благоустрій населених пунктів області.

Одним з основних елементів благоустрою населених пунктів у системі житлово-комунального господарства є вулично-дорожня мережа та розташовані на ній штучні споруди.

Загальна протяжність дорожньої мережі в населених пунктах області становить 7393,1 км, з них протяжність доріг з твердим покриттям – 4450,8 км або 60,2% від загальної протяжності. Близько 11% мостів та шляхопроводів мають обмежену несучу спроможність або аварійні (середній по Україні – 7%).

Щорічне зростання інтенсивності руху транспорту веде до більш інтенсивного руйнування дорожнього покриття, але фактично через обмеженість коштів в місцевих бюджетах на реконструкцію та ремонт вулично-дорожньої мережі виділяється від 1 до 15% коштів від нормативної потреби. Через обмеженість коштів повільними темпами проводиться паспортизація доріг та вулиць.

Тісно пов’язана з вулично-дорожньою мережею підгалузь зовнішнього освітлення. Загальна протяжність мереж зовнішнього освітлення в населених пунктах області становить 2699 км.

Загальна кількість світлоточок становить 44,65 тис. одиниць, з них енергозберігаючих 14,6 одиниць. Середній тариф на освітлення становить 0,662 грн. кВт/год. Для його зменшення доцільно розробити та впровадити програму світлодіодного освітлення з використанням багаторежимних (2-3 тарифних) систем, що дозволяють в нічний час платити за електроенергію по іншому тарифу, а також систем з сонячними акумуляторними батареями, які в день заряджаються і віддають енергію до часу, коли спрацьовує «нічний тариф».

Важливою складовою сфери благоустрою є санітарна очистка. У населених пунктах області налічується 337 полігонів та сміттєзвалищ загальною площею 411,8 га, з них 146 (43%) – не відповідають санітарним і природоохороннім нормам.

Щорічно утворюється майже тисяча стихійних звалищ. Роздільне збирання відходів упроваджується повільно і лише в окремих містах області на початковій стадії. Досвід розвинених країн світу свідчить, що впровадження роздільної системи збирання твердих побутових відходів дозволяє у 4-5 разів зменшити його обсяг, який надходить на знешкодження. Із загальної кількості твердих побутових відходів, що утворюється в житловій забудові, 1-3% складають чорні та кольорові метали, 4-10% – полімери, 20-25% – макулатура, 25-40% – харчові відходи. Вилучення та перероблення цих матеріалів дозволить заощадити первинну сировину, природні ресурси та одержати додаткові види товарів широкого вжитку. Зокрема, 1 т макулатури замінює 3,5 куб. м ділової деревини; використання 1 т полімерних відходів дає можливість заощадити 5 т нафти та виготовити дешеві будівельні матеріали; перероблення 1 т металобрухту на 86% зменшує забруднення атмосфери в порівнянні з металургійним циклом перероблення руди, на 76% – забруднення води, на 97% зменшує обсяг відходів у металургійному виробництві тощо.

Окремо слід розглядати відходи рослинного походження (відходи деревини, листя, гілок). У даний час ці ти рослинної маси частково санкціоновано спалюються, а частково вивозяться на сміттєзвалища. Проте без великих затрат можливо налагодити переробку їх у біогумус з наступним поверненням його в обіг землекористування для збагачення та рекультивації земель паркової зони. Після запуску в дію такого типу обладнання буде повністю вирішено проблему стихійних звалищ зеленої маси, що кожної весни формується на вулицях населених пунктів.

З метою впровадження сучасних методів та технологій у сфері поводження з твердими побутовими відходами, відповідно до рішення Сумської міської ради від 16.12.2009 № 3314 МР «Про затвердження інвестиційної Програми у сфері поводження з твердими побутовими відходами» протягом 2013-2014 років передбачено розпочати спорудження сміттєпереробного заводу у місті Суми. Упровадження в повному обсязі даного проекту дозволить збільшити глибину переробки ТПВ при їх значних обсягах. Відокремлення сухих відходів з високою теплотворністю надасть можливість виробляти альтернативне паливо. Оціночна вартість будівництва сміттєпереробного заводу складає 16 млн. грн.

Пріоритетними напрямками у сфері благоустрою є збільшення обсягів інвестицій, упровадження енергозберігаючих технологій (встановлення енергозберігаючих джерел освітлення, приладів диференційного обліку електричної енергії), упровадження сучасних методів та технологій у сфері поводження з твердими побутовими відходами, поліпшення рівня благоустрою населених пунктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]