Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Прогноз основних показників розвитку бурякоцукрового кластеру

Показники

2015 рік

Щорічне зростання обсягів виробництва учасників кластеру, %

10-12

Щорічний обсяг залучення інвестицій, млн.грн.

100-120

Щорічне зростання чисельності робочих місць, %

10-15

Щорічне зростання доходів працівників учасників кластеру, %

15-20

Щорічне збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, %

20-25

Молочний кластер

Сумська область одна з небагатьох областей, що зберегла потенціал розвитку молочного скотарства. За обсягами виробництва молока та чисельністю поголів'я корів в сільськогосподарських підприємствах область посідає 6 місце серед регіонів України. Проте постійні коливання цін на молочному ринку, недостатня підтримка з боку держави, значний період обороту капіталу несуть негативний вплив на функціонування галузі. Він проявляється в постійному скороченні поголів’я молочних корів у сільськогосподарських підприємствах та зменшенні виробництва. Так, у 2009 році сільськогосподарськими підприємствами області було вироблено 150,8 тис. тонн молока (на 12% менше від рівня 2005 року). Поголів'я корів за цей же період скоротилось на 31,6 тис. голів або на 43%.

В області працює молокопереробна галузь, яка налічує 6 підприємств. У 2009 році ними було вироблено 254,3 тис. тонн продукції, що на 0,7 тис. тонн менше показника 2005 року. У 2009 році завантаження виробничих потужностей галузі склало лише 40%. Окремі підприємства завантажені лише на 17-20%.

На першому етапі планується наступне ядро кластеру:

сільськогосподарські підприємства-виробники молока:

  • ТОВ «Беєве» Липоводолинського району,

  • СТОВ «Вітчизна» Конотопського району,

  • СЗАТ «Маяк» Тростянецького району,

  • СВК АФ «Перше травня» Сумського району.

Ядро молочного кластеру представлене найбільшими виробниками молока, питома вага виробництва молока яких в загальному обсязі виробництва по сільськогосподарських підприємствах зросла за період з 2005 по 2009 рік з 5% до 11%. При цьому кожне з підприємств кластеру стабільно нарощує обсяги виробництва.

Планується залучення до кластеру ще декількох виробників молока, що також використовують сучасні технології його виробництва та нарощують обсяги.

Крім того, до цього кластеру можуть бути залучені об'єднання домогосподарств населення (молочарські кооперативи, об'єднання громадян, тощо).

Окремими учасниками кластеру можуть стати молокопереробні підприємства, які працюють на території області, і які зможуть мати гарантовані обсяги якісної сировини та підвищити рівень завантаженості виробничих потужностей.

Також до участі в кластері можуть бути залучені комбікормові заводи, що отримають гарантовані обсяги збуту своєї продукції.

При цьому одним із основних напрямків роботи учасників кластеру стане не лише обсяги виробництва, а й якість виробленої продукції.

Планується реалізація наступних можливостей у межах кластеру:

збільшення поголів'я корів у підприємств учасників кластеру на 5-7% щорічно;

можливість будівництва молочних комплексів потужністю 20 і більше тис. голів корів (наявні вільні земельні ділянки, достатній трудовий потенціал, достатні потужності для його переробки).

Інвестиційні проекти молочного кластеру на першому етапі реалізації стратегії:

реконструкція молочного комплексу з будівництвом доїльного залу на 1200 голів (вартість проекту 12 млн. грн.);

будівництво доїльного залу на 500 корів (вартість проекту 5 млн. грн.);

будівництво сучасного дольового (за рахунок членів кластеру та залучених інвестицій) молокопереробного підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]