Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

2.2. Бачення, місія, стратегічна мета та стратегічні напрямки «Нової Сумщини-2015»

Визначення майбутнього бачення розвитку області на період до 2015 року базується на наступних факторах базового сценарію розвитку зовнішнього середовища, як національного так і міжнародного:

  • Зусилля міжнародної спільноти призведуть до відсутності другої хвилі світової кризи, Президент та Уряд України разом з Верховною Радою запровадять послідовний курс на розбудову та зміцнення економіки країни.

  • Україна отримує кредити МВФ і це стане позитивним фактором для стабілізації валютної системи, обмінного курсу, призведе до зменшення вартості кредитів.

  • Одним з ключових напрямків випереджаючого розвитку України буде визначено якнайшвидший перехід від використання базису економіки третього-четвертого технологічного укладу до створення передумов запровадження п’ятого та шостого укладів шляхом пріоритетного розвитку біо- та нанотехнологій, робото-технічних комплексів та систем штучного інтелекту, екологічно чистих енергоносіїв та технологій енергозбереження, високошвидкісних інформаційних та транспортних систем.

  • Державний бюджет 2011 та наступних років буде прийнятий вчасно та з урахуванням пропозицій від області.

  • Реформа судової системи забезпечить більший ступінь захищеності суб’єктів господарювання та громадян.

Виходячи з зазначеного базового сценарію, «Нова Сумщина – 2015» визначає наступне бачення регіону в перспективі 5-10 років: Сумщина – це збалансована, економічно успішна, комфортна та безпечна для життя прикордонна область України, яка має модернізовану конкурентоспроможну економіку та облаштовану інфраструктуру життєвого простору, досягла та відтворює належний рівень економічної самодостатності, є ініціатором інновацій та пілотних проектів щодо створення в Україні підґрунтя для зміцнення п’ятого та розбудови фундаменту для шостого технологічного укладу, та представлена на вітчизняному та зовнішньому ринках в якості виробника та експортера інноваційних продуктів та послуг, нових перспективних моделей вирішення економічних, управлінських та соціокультурних проблем розвитку.

Однією з сучасних концептуальних моделей, що покладена в основу створення стратегії «Нова Сумщина-2015», є модель, згідно якої область розглядається як своєрідна регіональна корпорація. У межах області здійснюється виробництво товарів та послуг, їх споживання, у кожній області є слабкі та сильні сторони, зовнішні фактори оточення впливають на регіон, і він конкурує з іншими регіонами держави та світу за ресурси, намагаючись реалізувати краще майбутнє. Сумська область, як і велика корпорація, має розвиватись за сучасними законами менеджменту. Ці закони вимагають чіткого визначення мети та методу її досягнення, ефективного управління задля реалізації майбутнього образу області.

Таке бачення майбутнього відповідає місії області – стати унікальною в Україні територією стрімкого зростання без обмежень, забезпечити збалансований простір як для інноваційно-підприємницької діяльності, так і для комфортного проживання населення, посилити імідж регіону як привабливого для залучення інвестицій в напрямку випереджаючого розвитку технологій п’ятого і шостого укладів та розвитку людського потенціалу.

Девіз «Нової Сумщини-2015» – «зняття обмежень для стрімкого зростання» – має поєднати навколо реалізації стратегії розвитку області здорові та конструктивні сили місцевого бізнесу та громадськості, консолідувати органи влади усіх рівнів задля досягнення майбутнього бачення регіону.

Стратегічною метою розвитку Сумщини на період до 2015 року визначено суттєве підвищення рівня конкурентоспроможності області з-проміж решти регіонів України.

Для населення області це означатиме міцний соціальний захист, стабільні робочі місця, високі стандарти комунальних та соціальних послуг. Для бізнесу це означатиме створення зрозумілих та сприятливих правил для ведення бізнесу, постійний конструктивний діалог з органами виконавчої влади задля визначення існуючих обмежень та їх подолання. Для інвесторів це означатиме перелік привабливих для вкладення інвестицій пріоритетних галузей економіки області, контрольований та мінімальний ризик інвестування, дієву інфраструктуру для супроводу інвестицій.

Досягнення бажаного рівня конкурентоспроможності регіону здійснюється завдяки:

  • використанню сильних сторін області, ефективному використанню наявного географічного, природного, економічного та людського потенціалу;

  • мінімізації слабких сторін, пошуку недовикористаних ресурсів та визначенню способів їх застосування;

  • використанню можливостей, створення сприятливих умов для припливу до області інвестицій як українського, так і іноземного походження;

  • мінімізації загроз, побудові ефективного управління господарським комплексом, застосуванню управлінських інновацій, посиленню мотивації суб’єктів господарювання до саморозвитку, підприємницької активності.

Досягнення стратегічної мети передбачає концентрацію потрібних зусиль на виконанні наступних пріоритетних завдань:

Стратегічний напрямок №1. Визначити потенціал створення економічних кластерів у окремих підгалузях АПК, націлених на розвиток замкнутого високотехнологічного агропромислового виробництва та на створення екологічно чистої конкурентоздатної продукції, розробити механізми розвитку та підтримки кластерних структур.

Стратегічний напрямок №2. Визначити потенціал створення економічних кластерів у будівництві базуючись на існуючому в області досвіду, націлених на створення замкнутих циклів від виробництва будівельних матеріалів до будівництва готового житла та його обслуговування.

Стратегічний напрямок №3. Впровадження ресурсо- і енергозберігаючих технологій як у пріоритетних галузях при створенні економічних кластерів, так і на підприємствах машинобудування, хімічної галузі, підприємствах житлово-комунального господарства.

Стратегічний напрямок №4. Створення необхідної для залучення інвестиції інфраструктури, зміцнення іміджу регіону як привабливого для інвесторів і націленого на інновації та застосування прикладних наукових розробок.

Стратегічний напрямок №5. Стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу в пріоритетних напрямках по створенню туристично-рекреаційних кластерів, активізації транскордонного співробітництва, по наданню інформаційних послуг при супроводженні інвестицій, по інноваціям у застосуванні ресурсо- і енергозберігаючих технологій.

Стратегічний напрямок №6. Розвиток соціально-гуманітарної сфери щодо покращення рівня життя в області за рахунок кардинальних змін в системі управління освітою, охороною здоров’я, духовного виховання та ідеологічної свідомості населення.

Окремим завданням є розробка дієвих механізмів застосування стратегії виявлення і зняття обмежень та використання можливостей для забезпечення бажаного розвитку окремих галузей та сфер діяльності області, організаційно-розпорядчих інструментів по координації дій та контролю виконання встановлених пріоритетних завдань (додаток 3). Важливою складовою «Нової Сумщини-2015» є стратегія розвитку інформаційного простору області та формування іміджу влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]