Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Группа 21

Вступ

Проблема пожеж, за останні роки вийшла на рівень глобальних проблем, торкаючись не тільки національних, але й міжнародних інтересів. Це обгрунтовано тим, що не дивлячись на підвищення рівня протипожежного захисту і вдосконалення пожежної безпеки, щорічно на землі виникає до 6 мільйонів пожеж, тобто в кожні 5-6 секунд виникає в середньому одна-дві пожежі. Щорічно на пожежах гине в середньому 50 тисяч чоловік, отримують опіки і травми вище 6-ти мільйонів чоловік. Людство несе колосальні матеріальні та моральні збитки, перевищуючи сотні мільярдів грошових одиниць. Забезпечення пожежної безпеки являється невід’ємною частиною державної діяльності, що торкається охорони життя і здоров’я людей, національного скарбу і оточуючого природного середовища. Розвиток науки та техніки, використання нових синтетичних матеріалів, складність планування промислових підприємств вимагають постійну увагу до попередження та гасіння пожежі.

У процесі ліквідації пожежонебезпечних ситуацій відбувається взаємодія підрозділів ОРС ЦЗ, суспільства і навколишнього середовища. Параметри цієї взаємодії істотно впливають на величину соціально-економічних наслідків.

Протягом 2011 року в Україні зареєстровано 221 надзвичайну ситуацію. Згідно з вимогами Національного класифікатора "Класифікатор надзвичайних ситуацій ДК 019:2010" їх класифіковано наступним чином:

  • техногенного характеру - 134;

  • природного характеру - 77;

  • соціального характеру - 10.

Внаслідок цих НС загинуло 355 осіб (з них 39 дітей) та постраждало 985 осіб (з них 439 дітей). Врятовано понад 8,2 тис. осіб.

Протягом останніх років в Україні спостерігається позитивна тенденція до зменшення кількості надзвичайних ситуацій, а у 2011 році цей показник є найменшим за часів незалежності України.

Зафіксоване зменшення обумовлено відносно сприятливими погодними умовами 2011 року та ефективними заходами із запобігання НС.

В 2011 році зареєстровано 134 надзвичайних ситуацій техногенного характеру, що майже не змінилось порівняно із 2010 роком, коли виникло 135 таких НС. За масштабами HC техногенного характеру, які сталися у 2011 році, розподілено на:

  • державного рівня - 4;

  • регіонального рівня - 2;

  • місцевого рівня - 54;

  • об'єктового рівня - 74.

За видами НС техногенного характеру розподілилися на:

  • 66 НС, пов'язаних із пожежами та вибухами;

  • 37 НС на транспорті;

  • 13 НС унаслідок аварій на системах життєзабезпечення;

  • 11 НС унаслідок раптового руйнування будівель та споруд;

  • 5 НС, пов'язані із аваріями на електроенергетичних системах;

  • 2 НС, пов'язані із наявністю у навколишньому середовищі шкідливих (забруднювальних) та радіоактивних речовин понад ГДК.

Внаслідок цих HC загинуло 277 осіб (з них 26 дітей) та постраждало - 230 (з них 43 дитини). Найбільшу кількість загиблих у НС техногенного характеру зареєстровано внаслідок пожеж та вибухів (загинуло 162 особи), причому більшість з них загинули в житлових будинках (133 особи).

Головними причинами виникнення НС техногенного характеру, які виникли у 2011 році, були:

  1. нещадна експлуатація основних виробничих фондів і ресурсів;

  2. недосконалість технологічних процесів;

  3. обмежені можливості держави у сфері розвитку і реконструкції;

  4. недотримання правил пожежної безпеки;

  5. порушення вимог технологічних процесів;

  6. застарілість та фізична зношеність обладнання, комунікацій тощо.

Як свідчить статистика 72% всіх випадків виробничого травматизму зі смертельними наслідками виникли внаслідок причин організаційного характеру і тільки 18% - внаслідок причин технічного характеру. Це підтверджують і результати державного нагляду МНС - плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій розроблені тільки на 42,6 % об’єктів підвищеної небезпеки, декларації безпеки розроблені лише на 16,6 % цих підприємств. Керівництво підприємств не приділяє уваги запобіжним заходам.

Теплопостачання складає значну частину енергетичного балансу України і є питанням національного масштабу. Сутність енергетичної безпеки - це стале та надійне теплозабезпечення. У випадках збоїв, або виходу з ладу систем теплопостачання можуть постраждати тисячі сімей, підприємств та громадських організацій.

На сьогоднішній день в сфері теплопостачання існують невирішені проблеми, що характерні для більшості населених пунктів України, зокрема:

  1. потужності встановленого обладнання котелень, як правило, значно перевищують теплові навантаження;

  2. не виконуються вимоги чинних в Україні норм і правил щодо регулювання та обліку теплової енергії при її виробництві, транспортуванні та споживанні;

  3. основне та допоміжне обладнання котелень практично вичерпало всі допустимі терміни експлуатації (термін експлуатації понад 57% котелень перевищує 20 років);

  4. низька надійність теплових мереж через відсутність їх резервування, вичерпаний природний ресурс та незадовільна теплоізоляція, що обумовлює великі втрати тепла (до 30%), суттєві економічні збитки внаслідок частих аварій та значних обсягів ремонтних робіт;

  5. в більшості міст централізоване гаряче водопостачання здійснюється за графіком, в окремих містах, у т.ч. обласних центрах, воно взагалі відсутнє, а трубопроводи систем гарячого водопостачання не підлягають відновленню.

Пожежі та вибухи пов'язані з витоком газу.

У місті Тростянець Сумської області 08.06.2011р. загорілась котельня. Причиною пожежі став витік газу. За словами очевидців, близько 15 години з труб котельні почав виходити газ. Потім з'явилися працівники, які намагалися самотужки полагодити цей прорив. Проте одразу їм не вдалося цього зробити. Як стверджують очевидці, висота полум'я сягала майже 5 метрів. Жертв і постраждалих немає, оскільки біля котельні не було людей. Два сусідніх житлових будинки залишились без газу.

На Львівщині 7 листопада 2008р. зайнялася котельня Яворівської районної лікарні. За словами яворівських «надзвичайників», уже виявлено причину пожежі: котельня Яворівської ЦРЛ зайнялася через коротке замикання лінії електромереж. На щастя, обійшлося без жертв.

У селі Грушівка Судакського району Криму 17 лютого 2009р. при заправці пропан-бутаном із автоцистерни на базі автомобіля «КрАЗ» одного з чотирьох газгольдерів газової котельні місцевої загальноосвітньої школи виникла пожежа. В результаті отримав травми водій автомобіля, якого з опіками верхніх дихальних шляхів, рук та ніг доставили до лікарні у місті Білогірськ. З метою недопущення вибуху ліквідація пожежі тривала шляхом вигорання залишків газу з ємності. Технологічний процес роботи котельні порушений. Причина пожежі встановлюється.

Одразу два вибухи сталися 2 лютого 2006року в Луганську. Перший пролунав у приміщенні однієї з фірм і забрав життя трьох осіб. Другий вибух стався у приватному будинку по вул. Комунальна. Під час вибуху загинуло п'ятеро людей, ще семеро – постраждало. Офіційна причина надзвичайної події – витік природного газу із пошкодженого внаслідок промерзання грунту магістрального трубопроводу.

Розділ 1 Загальна характеристика об'єкту.

Дослідно-механічний завод "Карпати" – це сучасне машинобудівне підприємство, яке вже більше 30-ти років випускає конкурентоспроможну продукцію: хімічне, гірничо - рудне, насосне обладнання, ємкості та резервуари для АЗС, та транспортування нафтопродуктів, автовишки АГП, відрізні і зачисні круги, запасні частини до хімічного і гірничо - рудного обладнання, лебідки для піднімання та переміщення вантажів, товари народного вжитку.

ДМЗ "Карпати" має тісні контакти з підприємствами видобувної, деревообробної, металообробної, паливно-енергетичної промисловості не тільки України, а й Російської Федерації, Білорусі, Польщі, Німеччини, Італії, Австрії, Данії. На сьогоднішній день завод співпрацює з підприємствами різних галузей України та поставляє їм свою продукцію:

  • харчова промисловість: реактори, ємкості, змійовики, обладнання для виробництва сухих дріжджів, біореактори, конвеєри гвинтові та ін;

  • нафтопереробна промисловість: ємкісне обладнання для комплектації АЗС, резервуари для зберігання нафтопродуктів об'ємом від 100 до 5000 м3, апарати вертикальні з перемішуючими пристроями;

  • паливно-енергетичний комплекс: грохоти інерційні, ролики, шнеки, конвеєрні стрічки, бронеболти;

  • будівельна та інші галузі: автогідропідіймачі АГП-18, АГП-22, АГП-28 з висотою підйому люльки 18 м; 22 м; 28 м; піскоструменеві апарати об'ємом 150 і 350 літрів, абразивні зачисні і відрізні круги.

Серед основних споживачів ВАТ ДМЗ "Карпати" можна відмітити такі підприємства: ЗАТ "Ензим", ВАТ "Львівська пивоварня", АТЗТ "Львівський

жиркомбінат", ВАТ "Миколаївцемент", ВАТ "Подільський цемент", ДП "Укрнафтогазкомплект", ВАТ "Концерн Галнафтогаз", ВАТ "Жидачівський ЦПК", ДП "Львіввугілля", ТзОВ "Кроно-Україна".

Відкрите акціонерне товариство ДМЗ «Карпати» розташоване в м. Новий Розділ, Львівської області по вул. Ходорівська, 4, та займає площу близько 19 га.

Для функціонування виробництва підприємство має необхідну інфраструктуру, енергозбереження та теплопостачання.

На території підприємства є такі споруди, а саме:

  1. заводоуправління;

  2. головний корпус з побутовими приміщеннями;

  3. прохідна№1 та №2;

  4. насосна станція№1;

  5. пральня;

  6. деревообробна дільниця;

  7. електропідстанція;

  8. дільниця наплавки;

  9. стаціонарний газорегуляторний пункт (ГРП);

  10. виробниче приміщення№1;

  11. виробниче приміщення№2

  12. склад №1;

  13. компресорна;

  14. матеріальний склад;

  15. котельня;

  16. насосна станція №2;

  17. цех 3Д цистерн;

  18. каналізаційна насосна станція;

  19. складське приміщення №2;

  20. складське приміщення №3

  21. гараж;

  22. склад газових балонів;

  23. майстерня сантехніків;

  24. пожежне депо;

  25. водонапірна башта;

Заводоуправління – будівля 3-х поверхова, розміром 120х15х12 метрів, стіни та перегородки цегляні, перекриття залізобетонне, покриття рубероїдне по бітумній мастиці. Опалення центральне, освітлення електричне. Місце відключення електроенергії при вході з фасаду з лівої сторони біля кабінету начальника охорони.

Головний виробничий корпус – будівля одноповерхова, розміром 280х90х15 метрів, стіни та перегородки цегляні, перекриття залізобетонне, покриття рубероїдне по бітумній мастиці. Опалення центральне, освітлення електричне. Місце відключення електроенергії знаходиться по коридору виробничого приміщення. В корпусі розміщено 12 прогонів цеха (котельний, механічний, експерементальний, інструментальна дільниця, дільниця антикорозійних покриттів).

Прохідна №1 та №2 – будівлі одноповерхові 2-го ступеню вогнестійкості, без підвалу і горища, розміром 2х2х2,5 метрів. Стіни цегляні, перекриття залізобетонне. Покрівля рубероїдна. Опалення будівлі – електричне, вентиляція природна, освітлення електричне. Відключення електроенергії в приміщенні прохідної.

Насосна станція№1 – будівля одноповерхова, стіни цегляні, перегородки залізобетонні, покриття залізобетонне, покрівля рубероїдна на бітумі, освітлення електричне, опалення відсутнє.

Арочна споруда – будівля одноповерхова, розміром 30х10х10 метрів, стіни та перегородки цегляні, перекриття залізобетонне, покриття рубероїдне по бітумній мастиці. Опалення центральне відключене, освітлення електричне відключене. Будівля знаходиться в законсервованому стані.

Деревообробна дільниця – будівля одноповерхова, прямокутної форми другої ступені вогнестійкості розміром 18х12м. Стіни цегляні. Покрівля шиферна двохскатна. Опалення центральне. Освітлення електричне. Відключення електроенергії проводиться від електрощита розташованого ззовні будівлі. Загальне відключення електроенергії з підстанції. Вентиляція природна. Площа будівлі становить 216кв.м.

Дільниця наплавки – будівля одноповерхова, розміром 20,8х12,1х6м без горища і підвалу. Стіни цегляні, покриття залізобетонне. Дах рубероїдний на смолі. Освітлення електричне, опалення відсутнє. Відключення електроенергії на РЩ в приміщені. Площа 252 м.кв.

Стаціонарний газорегуляторний пункт (ГРП) – будівля одноповерхова 2-го ступеню вогнестійкості, без підвалу і горища, розміром 6х6 м. висотою 3 м., площею 36 м.кв. Стіни цегляні, перекриття залізобетонне. Покрівля рубероїдна. Опалення будівлі – відсутнє, вентиляція природна , освітлення електричне. Відключення електроенергії в електрощитові ГРП.

Виробниче приміщення №1 – будівля одноповерхова, стіни цегляні, перегородки залізобетонні, перекриття залізобетонне, покрівля рубероїдна на бітумі, освітлення електричне, опалення центральне, у приміщенні проводиться котельно-зварювальне виробництво, яке забезпечене універсальним механічним обладнанням, зварювальним обладнанням для автоматичного і напівавтоматичного зварювання під флюсом та в середовищі захисних газів, а також аргоно - дугового зварювання алюмінію, титану і кольорових сплавів.

Виробниче приміщення№2 – будівля одноповерхова, стіни цегляні, перегородки залізобетонні, перекриття залізобетонне, покрівля рубероїдна на бітумі, освітлення електричне, опалення центральне, у приміщенні проводиться механо - обробне виробництво, яке укомплектоване універсальним метало-різальним, ковальсько-пресовим, термічним та гальванічним обладнанням. Метало-різальне обладнання дозволяє проводити такі види робіт:

  • токарну обробку деталей діаметром до 1250 мм і довжиною до 12000 мм;

  • механо-карусельну обробку деталей діаметром до 3150 мм і висотою до 1000 мм;

  • розточування деталей з габаритними розмірами 1700х1900 мм;

  • фрезерування деталей з габаритними розмірами 1000x1800 мм;

  • внутрішньо-шліфувальні, кругло-шліфувальні і плоско-шліфувальні роботи;

  • зубофрезерування і зубодовбання коліс діаметром до 800 мм та модулем до 10 мм;

  • обробка фланців до 100 мм при Ру=1,6 МПа (на агрегатних верстатах).

Склад №1 – будівля одноповерхова, стіни цегельні, перегородки дерев’яні, дах шиферний на дерев’яній обрешітці, освітлення електричне, опалення відсутнє, у складі зберігається спецодяг та сантехнічне обладнання.

Компресорна – будівля одноповерхова, стіни цегляні, перегородки залізобетонні, покрівля шиферна, на дерев’яній основі, освітлення електричне, опалення центральне. У приміщенні компресорної знаходиться дві двохступінчаті установки типу АД-130 та два компресори марки А-110.

Матеріальний склад – будівля одноповерхова, стіни та перегородки залізобетонні, покрівля шиферна на металевих балках. У складі зберігається обладнання та метал. Освітлення електричне, опалення відсутнє.

Котельня – одноповерхова будівля другого ступеня вогнестійкості, з розміром в плані 30,0×24,0м, висота будинку - 6,0м, фундамент будинку стовпчастий монолітний залізобетонний, фундаментні балки збірні залізобетонні, для панельних стін, січенням 26×40см. Колони каркасу збірні залізобетонні січенням 40×40см з кроком 6,0 м, покриття виконано із металевих індивідуальних ферм довжиною - 24,0 м. Зовнішня огорожа будинку виконана із цокольних панелей висотою 1,2 м і товщиною 20 см та обшита азбестоцементними хвилястими листами по прогонах. Покрівля будинку виконана із азбестоцементих хвилястих листів по металевих прогонах Водостік з покрівлі неорганізований. Зовнішні та внутрішні стіни і перегородки запроектовані цегляні. Перекриття в котельні виконане монолітне залізобетонне. У приміщенні котельні знаходяться десять водогрійних котлів марки ВК-21 М2(мал.1). Потужність – 17,2 гВт., працює вона на природному газі.

Природний газ – суміш газів, що утворилася в надрах землі при анаеробному розкладанні органічних речовин. Як правило, це суміш газоподібних вуглеводнів (метану, етану, пропану, бутану тощо), що утворюється в земній корі. Основну частину природного газу складає метан (CH4) — до 98 %.

До складу природного газу можуть також входити більш важкі вуглеводні: етан (C2Н6), пропан (C3Н8), бутан (C4Н10).

мал.1

Технічні характеристики котла

Найменування показників

Марка котла

ВК-21 М2

Теплопродуктивність, гВт

1,72

Коефіцієнт корисної дії, %

93,1

Температура води на вході, град.C

60,6

Температура води на виході, град.C

108,8

Витрата води, т/год.

42,8

Витрата газу, м3/год.

234,0

|Паливо

Природний газ

Пальниковий пристрій

ТТС-Б

Температура газів, що відходять, град.C

164

Габаритні розміри (L х B х H), м

4,3 х 1,7 х 2,4

Маса, кг

4100

Насосна станція№2 – будівля одноповерхова, стіни цегляні, перегородки залізобетонні, покриття залізобетонне, покрівля рубероїдна на бітумі, освітлення електричне, опалення відсутнє.

Цех 3Д цистерн – будівля одноповерхова, стіни та перегородки цегляні, покрівля залізобетонна, освітлення електричне, опалення автономне парове. У цеху відбуваються зварювальні та флюсарні роботи. Відключення електроенергії на РЩ в приміщені.

Каналізаційна насосна станція – будівля одноповерхова 2-го ступеню вогнестійкості, з підвалом, без горища, розміром 6х6 м. висотою 3 метри, площею 36 м.кв. Стіни і перегородки цегляні, перекриття залізобетонне. Покрівля рубероїдна. Опалення будівлі – відсутнє, вентиляція природна, освітлення електричне. Відключення електроенергії в електрощитові КНС.

Складське приміщення №2 – будівля одноповерхова 2-го ступеню вогнестійкості, без підвалу і горища, розміром 12х8 м. висотою 3 метри, площею 96 м.кв. Стіни і перегородки цегляні, перекриття залізобетонне. Покрівля рубероїдна. Опалення будівлі – відсутнє, вентиляція примусово витяжна, освітлення електричне. Відключення електроенергії в електрощитові складського приміщення на зовні.

Склад№3 – будівля одноповерхова 2-го ступеню вогнестійкості, без підвалу і горища, розміром 7х15 м. висотою 6 метрів, площею 105 м.кв. Стіни металеві. Покрівля шиферна. Опалення будівлі – відсутнє, вентиляція природна, освітлення електричне. Відключення електроенергії в електрощитові складу В приміщенні складу знаходиться металобрухт.

Будівля гаражу – одноповерхова будівля, розмірами 40х12метрів, без горища, стіни шлакоблочні, перегородки цегляні. Дах шиферний по дерев’яній обрешітці. Освітлення електричне, електрощит розташований в приміщенні. Опалення центральне, водяне.

Склад газових балонів – будівля одноповерхова 2-го ступеню вогнестійкості, без підвалу і горища, розміром 12х5 м. висотою 2,5 метрів, площею 20 м.кв. Стіни цегляні, перекриття залізобетонне. Покрівля рубероїдна. Опалення будівлі – відсутнє, вентиляція природна , освітлення електричне. Відключення електроенергії в електрощитові складу газових балонів.

Майстерня сантехніків – будівля 1-о поверхова, розміром 25х18х6 метрів, стіни та перегородки залізобетонні плити, перекриття залізобетонне, покриття рубероїдне по бітумній мастиці. Опалення центральне, освітлення електричне. Місце включення електроенергії знаходиться при вході.

Пожежне депо – будівля одноповерхова 2-го ступеню вогнестійкості, без підвалу і горища, розміром 6х4 м. висотою 3 метри, площею 24 м.кв. Стіни цегляні, перекриття залізобетонне. Покрівля рубероїдна. Опалення будівлі – автономне водяне, вентиляція природна , освітлення електричне. Відключення електроенергії в електрощитові . В приміщенні пожежного депо знаходиться один автомобіль марки АЦ-40(130) 63 Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]