Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3.5. Експертиза систем опалення та вентиляції.

Системи вентиляції, опалення та кондиціювання повітря використовуються для створення сприятливих умов праці та побуту. Вони мають великий вплив на ефективність виробництва, підвищення працездатності та самопочуття людей.

Система опалення – це комплекс конструктивних елементів, призначених для отримання, переносу та передачі необхідної кількості тепла у всі приміщення, що опалюються. До конструктивних елементів системи опалення відносяться: теплообмінник для отримання тепла при спалюванні палива, опалювальний прилад для передачі тепла в приміщенні, теплопровід для переносу тепла від теплообмінника до опалювального приладу.

Тепло може переноситися за допомогою рідкого або газоподібного середовища. Рідке чи газоподібне середовище, що переміщається в системі опалення називається теплоносієм. Теплоносії за своїми властивостями мають різні фізичні властивості.

Системи опалення розподіляють на дві групи: місцеві та центральні. В місцевих системах для опалення одного приміщення всі елементи конструктивно об’єднані в одній установці, в якій безпосередньо проходить отримання, перенесення та передача тепла в приміщенні. Наприклад – конвектор, кондиціонер, опалювальна піч. Центральним називають системи, що призначені для опалення багатьох приміщень із одного теплового центру.

Опалення будівель призначають при стійкому пониженні температури зовнішнього повітря до 8-10°С, коли запасу тепла в приміщеннях вже недостатньо для підтримування потрібної температури, встановленої санітарними нормами. Для підтримання заданої температури в приміщенні повинна існувати рівність між кількістю теплоти, що витрачається і поступає.

Для громадських будівель найбільш розповсюдженим є використання центральних систем палення. Ці системи допускається проектувати практично у всіх будівлях. Найбільш пожежонебезпечною складовою таких систем є котельні. Вибір і розташування обладнання залежить від призначення котельної установки, виду палива, потужності, типу агрегату та інших факторів. Котельні не допускається прибудовувати до будівель з масовим перебуванням людей, також влаштовувати їх всередині цих будівель.

Таблиця 3.6.

Експертиза систем опалення

з/п

Що перевіряться

Фактично передбачено

Вимагається за нормами

Підстава

Висно-вок

1.

Вид системи опалення

Теплоносієм для системи опалення та теплопостачання є вода з параметрами 115-60оС

Для виробничих приміщень повітряне опалення, для допоміжних – системи опалення з місцевими нагрівальними приладами

СНиП ІІ-35-76, п. 16.6

Відпо-відає

2.

Нагрівальні прилади

Регістри з гладких труб

Регістри з гладких труб

СНиП ІІ-35-76 п. 16.7

Відпо-відає

3.

Відстань до поверхні стіни

120 мм

100 мм

СНиП 2.04.05.-91 п. 3.45

Відпо-відає

4.

Спосіб прокладки в трубопроводі

Відкрито

Відкрито

СНиП2.04.05.-91 п.3.36

Відпо-відає

5.

Спосіб з’єднання в трубопроводі

Електрозварка, а в місцях з’єд­на­­нь із арма­ту­рою і нагріва­ль­ними прила­дами – різьбо­вим способом

Електрозвар-ка, а в місцях з’єднань із ар­матурою і нагрівальни­ми прилада­ми і на зігну­тих шляхах - різьбовим спо­собом

СНиП 2.04.05.-91, Додаток 12

Відпо-відає

6.

Система опалення

Потрібно прое­к­тувати, забез­пе­чуючи рівно­мірний нагрів повітря примі­щень, вибухо­пожежну без­печність та дос­тупність для чист­ки

Центральна, забезпечує рівномірний нагрів повіт­ря приміще­нь, доступ­ність для чис­т­ки та ре­монту

СНиП 2.04.05.-91 п.3.16

Відпо-відає

Вентиляція – регульований повітрообмін в приміщеннях для видалення залишків тепла, вологи, шкідливих речовин з метою забезпечення в приміщенні допустимого температурно-вологого режиму та чистоти повітря. Обмін повітря в приміщеннях забезпечують вентиляційні системи, які включають в себе сукупність пристроїв для обробки, подачі та видалення повітря. Системи вентиляції за призначенням поділяють на припливні та витяжні.

Безпечна робота систем вентиляції та кондиціювання повітря можлива при умові, що вони спроектовані та експлуатуються з урахуванням вимог, викладених в нормативних документах. Невиконання технічних та організаційних рішень, спрямованих на забезпечення пожежовибухонебезпечності систем полягає в можливості виникнення пожежі в приміщеннях, в системах, в швидкому розповсюдженні пожежі в приміщеннях, в системах, в швидкому розповсюдженні вогню та продуктів горіння по повітропроводах та каналах. Швидкість поширення вогню та продуктів горіння залежить від виду матеріалу, з якого виготовленні повітропроводи, наявність в них горючих відкладень, а також установки в повітропроводах вогнезатримуючих пристроїв. Основні вимоги пожежобезпечності до систем вентиляції та кондиціювання повітря направленні на запобігання утворення горючого середовища та джерел запалення в ній та поширення вогню по повітроводу.

Вентиляційне обладнання систем вентиляції та кондиціювання повітря розташовують в ізольованих приміщеннях, що називаються припливними камерами. Місце розташування камер залежить від поверховості, призначення будівлі, місця розташування пристроїв та інших факторів.

До експлуатації допускаються вентиляційні системи, що повністю пройшли випробування і мають інструкції по експлуатації, паспорти, журнали ремонту та експлуатації.

Таблиця 3.7.

Експертиза системи вентиляції

з/п

Що перевіряється

Фактично передбачено

Вимагається по нормах

Підстава

Висно-вок

1.

Вид системи вентиляції

Природня, припливно-витяжна з механічним спонуканням

Припливно-витяжна

СниП 2.04.05-91 п.4.18

Відпо-відає

2.

Повітроводи

Транзитні, з негорючого матеріалу, МВ 30 хв

З негорючого матеріалу, МВ 15 хв

СниП 2.04.05-91 п. 4.119

Відпо-відає

3.

Вентилятори

Радіальні

Радіальні без м’яких вставок

СниП 2.04.05-91 п.5.11

Відпо-відає

4.

Вогнезатримуючі пристрої в місцях пересікання з протипожежними перешкодами

Вогнезатримуючі пристрої з МВ 30 хв

Вогнезатримуючі пристрої з МВ 15 хв

СниП 2.04.05-91 дод. 18

Відпо-відає

Висновок.

Запроектована система опалення та вентиляції будівлі котельні відповідає вимогам нормативних документів та СНиП 2.04.05-91 „Отопление. Вентиляция. Кондиционирование”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]