Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

4.5 Проектування системи оповіщення.

В котельні пропоную встановити два звукових оповіщувачі ОСЗ 1(мал. 5). Він працює сумісно з ППКП, які забезпечують напругу живлення 12 В і подають сигнали для включення вмонтованих пристроїв. Оповіщувач безпосередньо фіксує стан ШПС до якого під’єднані управляючі лінії. В черговому режимі повинен працювати контрольний світлодіод оповіщувача. При спрацюванні ПС в ШПС контрольний світлодіод перестає працювати, але включаються в роботу лампа розжарювання і п’єзокерамічний дзвінок.

Зовні будинку також знаходиться один оповіщувач ОПО 210-2.

В кабінеті начальника знаходиться телефон з можливістю виходу в місто.

мал. 5

4.6 Організація виведення сигналів від системи пожежної автоматики на пульт центральної пожежної сигналізації.

З метою підвищення рівня протипожежного захисту об’єктів, максимального скорочення АСУ передачі тривожних повідомлень на ЦААСЗ (ЦППЗ) підвищення оперативності реагування підрозділів ДПБ МВС України при виникненні пожеж на об’єктах, з 1996 року почалися планомірні роботи під керівництвом ДДПБ МВС України, щодо цілодобового контролю стану об’єктів шляхом виведення сигналів від УПС на ПЦПС.

Виведення сигналів від СПС об’єкта на ПЦПС регламентують:

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 липня 2002 року №870 “Програма забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року”.

ДБН В.2.5-56-2010 Системи протипожежного захисту.

ППБУ.

Рекомендації щодо виведення сигналів від систем автоматичного протипожежного захисту об’єктів на диспетчерські пульти централізованого спостереження ОКЦ МНС України.

Правила виведення сигналів від приймально-контрольних приладів пожежної спостереження є багаторівневою модульною системою, яка складається з функціонально та організаційно пов’язаних між собою комплексів технічних засобів, що забезпечують їх технічну, програмну та інформаційну сумісність.

Системою передачі інформації, що застосовуються у СЦПС, використовуються дротовий вид каналу зв’язку.

Канали зв’язку, які використовують телефонні мережі загального використання в режимі “автодозвон”, найбільш економічні в СЦПС, але іони не забезпечують постійного контролю ПЦПС стану об’єкта, крім того, певна затримка передачі тривожного повідомлення на пульт, що обумовлюється чисто технічним характером;

  • найдоцільніше використовувати телефонні лінії, що виділені шляхом кросування на АТС, або прямі канали; недоліком є досить великі економічні витрати.

Програмне забезпечення СЦПС повинно передбачати виконання таких основних функцій:

  • приймання, обробку, реєстрацію, зберігання і передавання первинної інформації про спрацювання УПС на захищуваних об’єктах, їх несправність та періодичне їх тестування щодо визначення працездатного стану;

  • надання інформації про захищувані об’єкти;

  • виключення можливості усунення оперативним персоналом або іншими особами інформації про повідомлення, що надійшли з захищуваних об’єктів на ПЦПС.

Програмне забезпечення СЦПС має забезпечувати комплектність каналів прийому і передачі даних (дротових і бездротових), інтеграцію в загальну інформаційну мережу систем управління пожежною охороною всіх рівнів.

Группа 10

Усі сигнали, що надходять на базову станцію, приймаються і обробляються спеціалізованим програмним приймачем, що складає основу центральної станції. Приймач обладнано інтелектуальними системами контролю каналів. Комп’ютер бази даних, що працює разом з приймачем базової станції спостереження, зберігає повну інформацію про об’єкти (місце розташування, під’їзні шляхи, план об’єкту, оперативні схеми дій та ін.).

При спрацюванні СПС на об’єкті у випадку пожежі тривожний сигнал миттєво передається на ПЦПС й у відповідний районний підрозділ пожежної охорони. Перед диспетчером автоматично з’являється інформація з бази даних про об’єкт і схема (алгоритм) дій диспетчера по даному сигналу. У базі даних проводиться автоматичний запис всіх подій і дій диспетчера із можливістю виводу на друк. Комп’ютер бази даних СЦПС, як правило, входить до складу спеціалізованої мережі оперативного управління підрозділами пожежної охорони.

Програмне забезпечення розглянуті системи розроблено і випускається підприємством “СтилАрм” (Україна).

Рекомендується, щоб виведення сигналів від СПС об’єктів на кожний конкретний ПЦПС виконувалось однією спеціалізованою організацією, яка утримує та експлуатує базове обладнання СЦПС. Ця організація обов’язково повинна мати, відповідно до вимог НАПБ Б.07.016-2001, ліцензію на виконання цього виду робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]