Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

5.3 Розрахунок штучного освітлення котельні.

Розрахунок штучного освітлення котельні виконуємо по методу коефіцієнта використання для котельного залу котельні. Цей метод призначений для розрахунку загального рівномірного освітлення горизонтальних поверхонь при відсутності великих предметів, що затінюють. При розрахунках по цьому методу враховуються як прямий, так і відбитий стінами і стелею світло при світильниках будь-якого типу.

Метою розрахунку є підбір освітлювального устаткування, що сприяло б поліпшенню умов праці, підвищенню його продуктивності, попередженню травматизму. Головним є те, що освітленість дуже важливе для профілактики очних захворювань.

Світловий потік світильників одного ряду визначаємо по формулі:

, (5.1)

де – нормативне значення освітленості, лк;

– коефіцієнт запасу;

S – площа приміщення;

N – число світильників;

– коефіцієнт використання світлового потоку ламп у частках одиниці;

– відношення середньої освітленості до мінімальної.

Розряд зорової роботи – V, а під розряд зорової роботи – І, характеристика зорової роботи – малої точності, значення освітленості – Ен = 50 лк.

Коефіцієнт запасу для розрядних ламп k = 1,3.

Площа приміщення машинного залу, м2

S = a ·b = 24,5·18,5 = 453,2 м (5.2)

де aдовжина приміщення, м;

bширина приміщення, м.

z - приймаємо для світильників з лампами ДРЛ – 400, =1,1

Для визначення коефіцієнта використання світлового потоку ламп, що залежить від типу світильника, розмірів приміщення, фарбування його стін і стелі, оцінюється коефіцієнт відображення стін ρс, стель ρп і розрахункової поверхні приміщення ρр.

Приймаємо ρс = 30%; ρп = 50%; ρр = 10%.

Співвідношення розмірів освітлюваного приміщення і висоти підвісу світильників у ньому характеризується індексом приміщення іп:

, (5.3)

де: А – довжина приміщення, м;

В – ширина приміщення, м;

– розрахункова висота підвісу світильників, = 5,5 м.

Тоді

іп=24,5·18,5 / 5,5(24,5+18,5) =1,91

Коефіцієнт використання світлового потоку з урахуванням типу світильників ППД-500 з лампами ДРЛ-400 = 0,4.

Кількість світильників, визначаємо з формули 5.1:

шт

Вибираємо 5світильників ППД-500(мал. 6) з лампами ДРЛ-400.(мал.7)

Характеристика та будова світильника ППД-500

Світильники ППД складаються із металевого корпусу вбудованого штепсельного з'єднання ШСВ-20 і емальованого відбивача. Усередині корпусу знаходиться фарфоровий патрон, що фіксується за допомогою внутрішнього виступу, що унеможливлює його прокручення при вкрученні і вивертанні лампи. Захисний ковпак кріпиться затисками до корпусу світильника за допомогою кільця. Штепсельне з'єднання ШСВ-20, що служить одночасно для електричного під'єднання світильників до мережі і механічного кріплення на трубу діаметром 3/4", крюк або монтажний профіль складається з вилки і розетки. Вилку кріплять до верхньої частини корпусу трьома гвинтами через прокладку ущільнювача. Вилку і розетку сполучають накидною гайкою, відвернувши яку, можна зняти нижню частину світильника, не від'єднуючи розетку штепсельного з'єднання від мережі. При установці світильників на крюк спочатку підвішують розетку, потім прокладають і закріплюють на конструкції заряджений в розетку кабель до відгалужувальної коробки, після чого корпус світильника сполучають з розеткою і затягують накидною гайкою.

Будова ППД-500

1 - лампа; 9 - штепсельне з'єднання ШСВ-20;

2 - ковпак; 10 - гайка;

3 - сітка; 11 - гвинт;

4 - кільце; 12 - затиск;

5 - прокладка; 13 - екран;

6 - корпус; 14 - обойма;

7 - патрон; 15 - відбивач.

8 - дріт ПРКС-0,75;

м ал.7

Технічні характеристики ДРЛ-400

Довжина L, мм292

Діаметр D, мм122

Потужність, Вт400

Напруга на лампі, В135

Світловий потік, лм24000

Цоколь Е40

мал.8

Лампи ртутні дугові марки ДРЛ - газорозрядні ртутні лампи високого тиску, застосовуються для вуличного освітлення і освітлення великих виробничих площ. Вони використовуються в мережах змінного струму напругою 220 B і частотою 50 Гц. Процес розгорання ламп ДРЛ після включення триває близько семи хвилин, зникнення напруги приводить до згасання лампи.

Розділ 6. Оцінка економічної ефективності запропонованого протипожежного рішення.

Витрати на забезпечення пожежної безпеки слід вважати ефективними з соціальної точки зору, якщо вони забезпечують збереження здоров’я людей і гарантують безпеку життєдіяльності людини, тобто унеможливлюють людські втрати у випадку виникнення пожежі. Витрати на забезпечення пожежної безпеки слід вважати ефективними з економічної точки зору, якщо вони забезпечують зменшення реальних матеріальних збитків у результаті здійснення пропонованих протипожежних рішень і можливими збитками від пожеж без запропонованих рішень.

Пожежа в котельному залі котельні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]