Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка практика 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

20

Міністерство аграрної політики україни та продовольства білоцерківський національнийний аграрний університет

Кафедра рослинництва

Методичні рекомендації

виконання завдання з навчальної практики для студентів I курсу економічного факультету з дисципліни технологія вирощування продукції рослинництва

Біла Церква

2012

Рекомендовано Вченою радою

економічного факультету БНАУ

Укладачі: доценти Федорук Ю.В., Грабовський М.Б., Остренко М.В., асистент Покотило І.А.

Під загальною редакцією завідувача кафедрою рослинництва, заслуженого працівника сільського господарства України, кандидата с/г наук доцента Хахули В.С.

1. Мета і завдання роботи

Ефективність функціонування головної галузі аграрного сектора економіки - технології, переробки, зберігання та стандартизації продукції рослинництва, значною мірою визначається рівнем професійної кваліфікації спеціалістів, які її обслуговують. То ж виконання студентами економічного факультету роботи з технології виробництва продукції рослинництва має на меті підвищити рівень знань та умінь випускників Білоцерківського Національного аграрного університету економічних спеціальностей у цій галузі, а також підвищення їх конкурентноздатності на сучасному ринку праці.

Завдання роботи - це розробка технології вирощування однієї з найбільш економічно вигідних польових культур в різних грунтово-кліматичних зонах України. Виконуючи дане завдання, студенти поглиблено вивчають значення культури, її біологічні властивості, науково обґрунтовують доцільність застосування того чи іншого агротехнічного заходу при її вирощування, вчаться групувати технологічні заходи в систему. Крім того, студенти поліпшують навики самостійного опрацювання спеціальної літератури з фонду бібліотеки, Інтернету, аналізувати та систематизувати отриману інформацію, виділяти та використовувати з інформаційного простору необхідні головні матеріали, що, власне, і є інструментарієм для виконання даного завдання.

Предметом роботи є розробка і наукове обґрунтування технології вирощування польової культури в конкретних грунтово - кліматичних умовах.

Роботу студент виконує за індивідуальним завданням, яке видає викладач.

2. Вимоги до оформлення роботи

Робота пишеться чітким каліграфічним почерком, чи набирається на комп'ютері на одній стороні листка стандартного формату. Ліве чисте поле – 2,5 см, праве - 1,5 см, верхнє - 2,5 см. Номер сторінки ставиться у правому верхньому кутку на відстані 2,5 см від правого краю листка Розпочинається нумерація з сторінки після титульної та змісту, які вважаються першою та другою.

Заголовки розділів виділяються в тексті, відступаючи верхню і нижню стрічки. Таблиці повинні бути пронумеровані наскрізне і мати заголовок. Наприклад Таблиця 1. - Структура посівних площ господарства слово "таблиця" пишеться спочатку лівої сторони початку таблиці і далі додається назва таблиці. Починати розділ, чи закінчувати його таблицею не можна. Дані таблиць повинні бути проаналізовані в тексті, який розмішується після посилання на неї.

Розділ 'Зміст" подається на другій сторінці і обов'язково вказуються сторінки кожного розділу та підрозділу відповідно поданої нижче структури.

Критичний аналіз освітлюваного питання має базуватися на огляді 10-15 наукових джерел, посилання на які повинно бути обов'язковим у тексті.

При посиланні на джерела інформації, які залучені до списку використаної літератури, у дужках проставляють номер, під яким цей твір позначений у Вашому списку. Наприклад, “НА Федорова /8/ та В Н Гармашев /12/ вважають, що .../8/

Якщо використовуєте посилання на певні сторінки наукового джерела, то в текстовій частині роботи це оформлюється, так: У своїй роботі Д.Ю. Юхименко /6, с. 18/ пише: ..."

При посиланнях на багатотомник вказують номер тому /18, Т. 1, с. 72/.

Якщо ви посилаєтесь на ряд авторів, то оформлюєте це так: "Ряд авторів /6; 9: 13/ вважають, що ..."

Якщо список не нумерований, то в дужках пишуть прізвище автора чи перші слова назви книги: /АН Березко, 1982/, чи: /Сортова агротехніка зернових культур, 1989/. У списку літератури повністю вказують прізвище, ініціали імені та по-батькові автора, назву книги, статті, видавництво, місце та рік видання, наприклад:“ Гудай В.Н. Шляхи підвищення ефективності насінництва кукурудзи. - К: Колос, 1986. - С 3-4", або коли Ви хочете загальну кількість сторінок цитованої роботи (а це лише відноситься до монографій) то пишеться: - 280 с.

Для аналізу інтенсивної чи звичайної технології, прийнятої у конкретному господарстві, за основу потрібно брати наукові рекомендації з інтенсивної технології вирощування даної культури.

робота має бути закінченим агрономічне обґрунтованим твором, в якому розкриті агробіологічні основи отримання високої врожайності зі стандартною якістю за європейськими та внутрішньодержавними, якщо вони різняться, вимогами. При цьому, до уваги береться економічна сторона вирощування, продукції, умови збереження родючості ґрунту, охорони природи, отримання екологічно-чистої продукції.

Зразок титульної сторінки - додається.