Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
N_a_13.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Заходи щодо Зменшен-ня вмісту важких металів у харчовиих продуктах

Згідно з Гігієнічними вимогами до якості і безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів (1996 р.), у продуктах регламентується рівень залишків антибіотиків антибіотиків.

6.Нормування та регламентація вмісту ксенабіотиків у харчових продуктах.

Будь-яка хімічна речовина є токсичною за певних умов дії. Тому

неправильним є запитання "Чи безпечна ця речовина?", а

правильним - "Чи є ця речовина безпечною при запропонованому

способі використання?"

ГДК — гранично допустимі концентрації хімічних речовин — концентрації, які безпечні, тобто при повсякденній дії на організм протягом тривалого часу вони не спричиняють захворювань або відхилень у стані здоров'я організму людини.

Регламентування ксенабіотиків

Допустима концентрація ксенобіотиків (не потрібних організму хімічних речовин) характеризується такими показниками:

  • Токсикологічний показник шкідливості - ПШтокс - не шкідлива для людини концентрація ксенобіотика при тривалому споживанні харчових продуктів.

  • Органолептичний показник шкідливості - ПШорг — концентрація ксенобіотика, яка не погіршує органолептичних властивостей продукту.

  • Загальногігієнічний показник шкідливості – ПШзг - концентрація ксенобіотика, яка не має негативного впливу на харчову цінність продукту, на його зберігання і технологічні властивості.

  • Технологічний показник шкідливості - ПШтехн - концентрація ксенобіотика, яка не перевищує вимог технологічного процесу.

І етап (підготовчий). Знайомляться з характеристикою хімічної речовини, її призначенням, технологією отримання, хімічною структурою, вмістом домішок, фізико-хімічними властивостями (агрегатний стан, розчинність у воді, в органічних розчинниках, температура кипіння, плавлення), методами кількісного визначення в різних середовищах, у тому числі в біосередовищі. Орієнтовно розраховують ті дози речовини, які в реальних умовах можуть потрапляти в організм (прогнозування токсичної характеристики чужорідних хімічних речовин).

II етап - токсикологічні дослідження. Метою цих досліджень євизначення порогової та максимально недіючої дози (досліди на

тваринах - при житті, посмертні), загальнотоксичної дії (в хронічномуексперименті - віддалені ефекти)

III етап - узагальнення результатів проведення досліджень іобгрунтування ДДД ксенобіотика і його ГДК у харчових продуктах.

Встановивши ГДК ксенобіотика для харчових продуктів за ПШ токс,з'ясовують,чи не творить вона несприятливий вплив на його

органолептичні властивості і харчову цінність. Перевіряють, чи неперевищує ГДК фактичну концентрацію чужорідних хімічних речовин

у харчовому продукті. Далі Міністерство охорони здоров'я Українизатверджує ГДК

IV етап - перевірка ГДК у натуральних умовах. Спостереження завикористанням ксенобіотика, щоб підтвердити безпеку використання і,

якщо потрібно, внести поправку в гігієнічні нормативи (корекція ГДК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]