Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posibn_Ek_teoriya_2011-2.doc
Скачиваний:
1360
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Н.М Салатюк, О.М. Соломка, т.в. Швед, м.в. Шипов

ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ

Навчально-методичний посібник для організації семінарських занять

та самостійної роботи студентів

технічних і технологічних спеціальностей

денної форми навчання

Схвалено

на засіданні кафедри економічної теорії і політології

Протокол № 13

від 20.05.2011р.

Київ НУХТ 2011

УДК 330.101(07)

Рецензент: О.О. Шевченко, канд. економ. наук,

доцент Києво-Могилянської академії

Салатюк Н.М., Соломка О.М., Швед Т.В., Шипов М.В. Економічна теорія:Навч.-метод. посіб.для організації семінарських занять та самостійної роботи студентів технічних і технологічних спеціальностей денної форми навчання. – К.: НУХТ, 2011. – 150 с.

Навчально-методичний посібник містить комплекс методичних матеріалів – плани семінарських занять, тематику рефератів і доповідей, проблеми для аналізу та обговорення, вправи, задачі, тести і приклади розв’язання типових задач, які спрямовані на підвищення теоретичного, методичного й організаційного рівня та ефективності семінарських занять і самостійної роботи студентів по засвоєнню та систематизації навчального матеріалу з дисципліни «Економічна теорія» в умовах модульно-рейтингової організації навчального процесу.

Видання подається в авторській редакції

Н.М. Салатюк,

О.М. Соломка, канд. екон. наук

Т.В. Швед,

М.В. Шипов.

©Н.М. Салатюк, О.М. Соломка, Т.В. Швед, М.В. Шипов, 2011

©НУХТ, 2011

ВСТУП

Предметом вивчення дисципліни „Економічна теорія”є закономірності розвитку ринкового господарства та обґрунтування вибору суб’єктами ринку способів оптимального використання обмежених ресурсів з метою задоволення потреб індивіда та суспільства на мікро-, макро- і глобальному рівнях.

У центрі уваги дисципліни - форми суспільного виробництва, економічні системи, економічне зростання, власність, ринок, попит і пропозиція, конкуренція, державне регулювання, циклічні коливання, підприємництво та ін.

Мета дисципліни– сформувати у студентів знання поведінки господарських суб’єктів у ринкових умовах, озброїти їх універсальним інструментарієм прийняття оптимальних господарських рішень в умовах обмежених виробничих ресурсів.

Завдання дисципліни– допомогти майбутнім спеціалістам краще й ефективніше реалізувати свої знання, оскільки економічний бік у діяльності кожного фахівця відіграє значну роль. Оволодівши економічною теорією, студенти краще орієнтуватимуться в економічному житті, у виборі місця майбутньої роботи, зможуть повніше реалізувати свої здібності, набуті знання, ефективніше використати їх в інтересах держави та розвитку особистості кожного.

У результаті вивчення та засвоєння основних положень дисципліни „Економічна теорія” студент повинен:

знатипринципи раціонального поводження господарських суб’єктів на ринках; термінологію і основні методи економічного аналізу на мікро-, макро- і глобальному рівнях;

вмітизастосовувати методи економічних досліджень для аналізу ефективності функціонування різних економічних систем, їх підсистем та окремих елементів; самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з обґрунтуванням раціонального поводження суб’єктів ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]