Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експлуатация.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

ВУВАИНЯ

піп

МІНІСТЕРСТВІ СКЧІШ: І НАУКИ У КРАЩІЙ СХІДНОуКглІгі^Кії-і НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИ ІИНМШ&ОЛОДИМИРА ДАЛЯ ІНСТИТМГ ТЕХНОЛОГІЙ

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОІ МЕХАНІЗМІВ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ ІНСТИТУТ ХІМІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Експлуатація і обслуговування механізмів і машин

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Експлуатація і обслуговування механізмів і машин. Навчальний посібник / Шабрацький В.І.: Рубіжне: ІХТ СНУ ім. Володимира Даля. 2008, - 243 с.

У навчальному посібнику розглянуті загальні відомості про технологічне обладнання, устрій експлуатаційно-ремонтної служби підприємства. міжремонтне обслуговування технологічного обладнання. види конструкторської документації, обов'язки обслуговуючого персоналу на протязі всього періоду експлуатації обладнання, викладені керівні вказівки по оформленню ремонтної документації під час експлуатації та організації технологічного обслуговування, ремонту обладнання, розглянуті основні засоби відновлення дефектних деталей та підвищення терміну працездатності. Приведені обов'язки ремонтного персоналу, приділена увага організації експлуатації, технічного обслуговування та ремонту, монтажу, пуску та наладці технічного обладнання, описані операції технічного обслуговування і ремонту обладнання хімічної та нафтопереробної промисловості.

Зміст

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОІ МЕХАНІЗМІВ 2

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОБСЛУГОВУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН 4

Передмова 6

1.2 Загальні відомості про механізми і машини. Технологічне обладнання, як об'єкт експлуатації і ремонту 9

1.2.1 Конструктивно-технологічна характеристика деталей 12

1.2.2 Виробничий процес та структура підприємства 13

6 Сутність системи планово-попереджувального ремонту 24

7 Технічне обслуговування обладнання. Конструктивні особливості обладнання і особливість роботи 31

8 Функціональні зобов'язання обслуговуючого персоналу 38

10.2 Загальні вимоги до робочих креслень 62

11 Основні види зношування за ГОСТ 23.00^-78 65

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОІ МЕХАНІЗМІВ 82

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОБСЛУГОВУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН 83

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОІ МЕХАНІЗМІВ 7

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ОБСЛУГОВУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН 88

8 Функціональні зобов'язання обслуговуючого персоналу 37

10.2 Загальні вимоги до робочих креслень 52

11 Основні види зношування за ГОСТ 23.00^-78 54

12 Технічна діагностика 57

12.1 Технічна діагностика стану технологічного обладнання та машин 57

12.2 Методи виміру і контролю якості деталей 60

12,3 Контроль прихованих дефектів 61

12.6 Гранично допустимі величини зносу 64

13 Складання відомості дефектів. Дефектація деталей 64

14 Запасні частини. Організація їх поставок та зберігання 66

15.2 Допуски, посадки і технічні виміри 70

15.4 Вплив властивостей матеріалу на ефективність роботи елементів деталі 72

16 Знос обладнання. Основні засоби зменшення тертя 73

16.1 Вплив якості поверхні на знос 73

16.2 Особливості змазування вузлів тертя 74

16.3 Вплив змазування на знос пар тертя 78

16.4 Системи змазування машин і механізмів 79

16.5 Вибір мастильних матеріалів 81

17 Організація складу паливно-мастильних матеріалів (ПММ) 83

18 Ремонт обладнання та загальних вузлів і деталей 84

18.1 Організація ремонту на підприємстві в період експлуатації обладнання 84

Т.П.) 102

II! 242

Додаток № 19 262

Коротка індивідуальна характеристика об'єкта 279

Передмова

Технічне обслуговування та ремонт обладнання в хімічній та нафтохімічній промисловості повинні забезпечити перебування його в робочому стані при передбачених технологічним регламентом режимах експлуатації, попередження непередбаченого виходу із роботи та підвищення надійності. Цю ціль передбачає система технічного обслуговування і ремонт (ТО і Р) обладнання, що проводиться відповідно зі стандартом (ГОСТ 18322-78 «Система технического обслуживания и ремонта техники. Терминьг и определения»). Система ТО і Р включає планування, підготовку та реалізацію обслуговування і ремонт обладнання з додержанням термінів, згідно нормативних документів, з заданою послідовністю і періодичністю.

На діючих виробництвах надійність і справність обладнання дозволяють виконувати замовлення технології, додержуватись безпечної роботи, досягати необхідних техніко-економічних показників. Приведені нормативні і довідкові дані по експлуатації обладнання дозволяють на підприємствах реалізувати комплекс основних заходів добре зарекомендованої в нафтохімічній і хімічній промисловості єдиної системи планово-попереджувального технічного обслуговування І ремонту та забезпечити високі експлуатаційні показники їх протягом усього міжремонтного періоду.

За період експлуатації обладнання повинно зберігати щільність, міцність та працездатність на протязі терміну служби, який відмічено в паспорті, як гарантійний. Під терміном експлуатація необхідно розуміти функції пов'язані з організацією перевірки комплектності га прийоми технологічного обладнання, проведення вхідного контролю якості обладнання, з<^";гання, консервації та розконсервації, при необхідності проведення попередньої зборки та перевірки працездатності, такелажні роботи та монтаж, наладка та короткочасний пуск по цільовому призначенню, технічне обслуговування та ремонти всіх видів, що доцільні в період експлуатації.

Проблема поліпшення використання виробничого технологічного обладнання на підприємствах повинна зважуватися комплексно і охоплювати удосконалювання технології, організацію монтажно- демонтажних робіт, організацію системи планово-

попереджувальних ремонтів, технологію виконання ремонтів, а також розробку основ оптимізації періодичності оглядів обладнання І його діагностик за весь період експлуатації. При рішенні задач організації правильного технічного обслуговування, впровадження передового методу експлуатації і ремонту технологічного обладнання важлива роль належить інженерно-технічним працівникам, які повинні мати знання, що дозволяють якісно та обгрунтовано вирішувати питання раціональної експлуатації обладнання.

1 Основні засоби підприємств

І. 1 Поняття про виріб (технологічне обладнання) і його елементи

Під виробом (за ГОСТ 15895-77) розуміють одиницю промислової продукції, кількість якої обчислюється в штуках або екземплярах. Вони у свою чергу поділяються на вироби основного виробництва і допоміжного. Продукція, відповідно до ГОСТ 15467-79 - це результат трудової діяльності людини, призначена для використання споживачем і метою задоволення потреб як суспільного, так і особистого характеру. Вона реалізується у вигляді штучно створених засобів (технологічного обладнання, машин і механізмів) і у вигляді пристроїв постачання енергії, інформації і інших послуг по монтажу і ремонту.

Кожен виріб, відповідно до ГОСТ 2.101-68 містить у собі деталі, складальні одиниці, комплекси і комплекти.

Деталь - виріб, виготовлений з однорідного по найменуванню і марці матеріалу без застосування складальних операцій. Якщо ці вироби покриті різними матеріалами або виготовлені з застосуванням пайки, зварювання або клепки, вони також відносяться до деталей.

Вузол - складальна одиниця, частини якої підлягають з'єднанню між собою складальними операціями, що можуть збиратися окремо від інших складових частин виробу, і здатні виконувати визначені функції у виробах одного типу тільки разом з іншими складовими частинами, наприклад, пристрій, що перемішує - -^бто вал з'єднаний з мішалкою.

Агрегат - складальна одиниця, шо володіє повною взаємозамінністю і можливістю складання з інших складових частин виробу, шо підлягають з'єднанню між собою на підприємстві- виготовлювачі за допомогою складальних операцій (скручування, зварювання, розвальцьовування, склеювання і т.п.), здатна виконувати визначені функції у виробі, а також працювати самостійно, виконуючи визначені технологічні операції.

Комплекс - два або більше виробів не з'єднаних на заводі- виготовлювачі за допомогою складальних операцій, але на виробничих об'єктах призначені для виконання взаємозалежних функцій, наприклад, елеватор, що включає в себе стрічку, барабани, ролики, раму, редуктор, двигун і т.п.

Комплект - набір виробів, що мають загальні експлуатаційні \арактеристики (запасні частини, комплект різців, комплект ключів).

Крім того, в обладнанні можуть бути покупні вироби (підшипники, двигуни, запірні пристрої, кріпильні елементи і т.п.) і типові деталі, що належать до групи дуже близьких по конструкції виробів і що мають загальні конструктивні і технологічні ознаки.

На практиці рівень застосовності типових виробів у технологічному обладнанні, машині чи механізмі повинен складати не менше 65-75%,

Основними вимогами, що пред'являються до обладнання та Його деталей, це: висока продуктивність і низька вартість, простота і легкість управління, міцність, жорсткість або податливість (в залежності від призначення деталі) та технологічність виготовлення або ремонту.

У хімічній і нафтохімічній промисловості технологічне обладнання складається з машин, механізмів і обладнання, що підрозділяється на силові і робочі машини. До силових машин і механізмів відносяться: турбіни, двигуни внутрішнього згоряння, парові казани, насоси, компресори, трактори і самохідні шасі і т.п. До робочих машин і обладнання (виробничого технологічного обладнання) відносяться машини, апарати (реактори) і обладнання, призначене для механічного, термічного і хімічного впливу на предмети чи речовини з усіма вхідними в їхній склад приладами. Інструментом, пристосуваннями, індивідуальним огородженням і фундаментом. Експлуатаційні характеристики обладнання підтверджуються паспортом завода-виготівника.

До інструментів відносяться механізовані і немеханізовані знаряддя праці (ударні, різальні Інструменти і пристосування ручні і механізовані), які полегшують праи"4 Робітників. Цими інструментами користуються: слюсарі, що виконують роботу з розмітки, рубки, правки, розрізання, притирки, доводки, паяння та лудіння; та слюсарі- збиральники, які проводять збирання вузлів та агрегатів, їх наладку та випробування, регулювання та вивірку їх положення.

До складу сучасних хімічних, нафтохімічних І нафтопереробних заводів входить значне число установок, апаратів і технологічних схем, розміщених в основних і допоміжних цехах. Навіть типове обладнання, розміщене в різних цехах і те, що має однакове призначення, у кожному конкретному випадку може мати свої конструктивні особливості, що залежать від виробничого процесу, природи і якості сировини. У них можуть проводитися процеси з вибухонебезпечними і вогненебезпечними речовинами при підвищеному тиску або вакуумі, високій чи низькій температурі. Всі апарати однієї технологічної схеми зв'язані між собою в єдину нерозривну систему за допомогою трубопроводів, і кожен апарат у схемі виконує, в основному, призначену для нього операцію. Проектна розробка технологічної схеми та обладнання повинна враховувати виділення в повітря робочої зони шкідливих газів, аерозолів в кількості, які можуть бути шкідливими для працівників. ГОСТом 12.1.005-76 встановлені гранично допустимі концентрації (ГДК) для робочої зони. Під гранично допустимою концентрацією приймають таку концентрацію в робочій зоні, яка для обслуговуючого персоналу на протязі всього робочого стажу не повинна визвати професійне захворювання або відхилення в стані здоров'я, яке може проявитися в віддалені строки життя теперішнього і послідуючого покоління.

Регулювання і керування технологічним процесом виконується за допомогою контрольно-вимірювальних приладів: на місці - апаратником, а дистанційно за допомогою засобів автоматики - оператором. Обслуговуючий персонал спостерігає за роботою апаратів і механізмів, паралельно виконує допоміжні операції по підтримці його в чистоті, при необхідності проводе пуск, зупинку, заміняє або доливає мастила, підтримує герметичність та працездатність.

Складність обладнання, особливість роботи жадає від обслуговуючого персоналу відповідної технічної підготовки, щоб у процесі експлуатації вчасно знайти і попередити дефект або усунути його. Тому обслуговуючий персонал зобов'язаний добре знати технічні характеристики, особливості конструкції і призначення обладнання, уміти користатися конструкторською документацією, добре знати свої функціональні обов'язки і основні правила по техніці безпеки.

Система технічного обслуговуа',,,ня і ремонту - це комплекс організаційних і технічних заходів щодо обслуговування і ремонту обладнання. Вона включає планування, підготовку, реалізацію технічного обслуговування і ремонт з заданою послідовністю і періодичністю. Для цих цілей розроблені нормативні документи з вказівками по тривалості ремонтів, зразковий зміст ремонтних робіт окремих видів обладнання, дані вказівки по організації ремонту і технічного обслуговування.