Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы. Дизайн инерьеру.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
220.27 Кб
Скачать

Основні функції сучасного інтер’єру.

Сон.

У сучасному інтер'єрі потрібно забезпечити повноцінні умови для відпочинку людини. Сон підтримує наше здоров'я й працездатність. Зони сну мають потребу в повній зоровій, акустичній і психологічній ізоляції. Ідеальним є розміщення одного спального місця в окремій кімнаті. Спільне розміщення двох і більше спальних місць може бути зручним у випадку збігу режимів сну.

Меблі для сну має параметри, які універсальні для дорослих людей. Довжина спального місця — 200 див, ширина різна: одинарне ліжко — 70—90 див, полуторна — 120 див, двоспальна — 140 див, 160 див, 180 див. По конструкції ліжко може бути стаціонарної або що трансформується: висувний, складний (забирається в шафову нішу), відкидний. Спальне місце може бути передбачене в універсальних меблях типу диван-ліжко, магнезит. У цьому случаю обов'язково приділяється місце для зберігання постільних приналежностей у вигляді прикроватної тумби або убудованого ящика, полки й т.п. Прийом економічного використання площі приміщення вплинув на появу двох'ярусних ліжок. Звичайно вони використовуються, якщо в родині двоє або більше дітей. Відносне положення двох рівнів різноманітно: кутове, сполучене, висувне. На верхнє ліжко піднімаються по спеціальним сходам.

Додаткові меблі в зоні сну можуть включати: прикроватну тумбу або полицю, тумбу для постільних приналежностей, банкетку, стілець, туалетний столик, шафа для зберігання білизни, надліжковий столик

Кожне ліжко повинна мати підхід з бічної сторони. Бажано розташовувати ліжка паралельно вікну й зі збільшеною відстанню для підходу сторца

Відпочинок.

Відпочиваючи, ми читаємо, розглядаємо ілюстрації, розмовляємо, дивимося телевізор, слухаємо музику. Таким чином, місце відпочинку припускає сидіння у вільній позі. Основними предметами меблів служать м'який стілець, крісло, диван, шезлонг. Меблі для відпочинку в основному пересувна, що дозволяє займати зручне положення в різних ситуаціях.

Також зони відпочинку обладнаються ємностями для зберігання (стелажі, шафи, полки, бар), низькими столиками для журналів і альбомів, світильниками місцевого освітлення (торшер, бра, напольна лампа), апаратурою й телевізором. Набір меблів і розташування предметів диктуються умовами зручності, освітлення, необхідності деякого простору й можливістю переміщення в зоні. Найбільш стабільні й нормовані габарити проходів між предметами встаткування й відстань до екрана телевізора.

Індивідуальна робота.

Індивідуальна робота — це готування навчальних завдань, професійна діяльність, самоосвіта, творчість і т.п. Заняття жадають від людини повної уваги й зосередженості, правильній організації робочого місця й сприятливих умов: відсутності стороннього шуму й відволікаючих факторів, гарного освітлення. Робоче місце повинне бути досить ізольовано, необхідні для роботи речі розташовані поблизу.

Письмовий або комп'ютерний стіл і робоче крісло — головні предмети меблів для кабінету. Додаткові меблі (книжкові полки, стелажі, шафи), розташована поруч, окреслює робочу зону. Можливі й інші види робочих місць, — там можуть розташовуватися, наприклад, стіл для креслення, кульман, мольберт, музичний інструмент і т.п..

Приготування їжі.

Приготування їжі часто пов'язане з виділенням запахів, шумом, підвищенням температури й вологості повітря. У той же час для нього необхідне дотримання гігієнічних і санітарних вимог. Специфічність процесу вимагає його організації в окремому приміщенні з гарною вентиляцією, освітленням і обробкою. При наявності газової плити потрібна постійна ізоляція цієї зони від інших приміщень. Можна застосовувати тимчасову ізоляцію (розсувні перегородки) від суміжного приміщення.

Устаткування робочої зони припускає елементи напольні (від підлоги до робочої поверхні або до стелі) і навісні — над робочою поверхнею. Єдина висота робочої поверхні встаткування (85-90 див) зручна для горизонтальних переміщень предметів і прибирання. Глибина робочої поверхні - 60 см. Важливим моментом є організація нормального освітлення робочих місць природним і штучним світлом. В обробці робочих поверхонь потрібно використовувати вологостійкі матеріали.

Приймання їжі.

Форма харчування залежить від кількості вільного часу в членів родини, від місця проживання й культурних традицій. Організувати зону прийому їжі при різних формах харчування, варто враховувати ряд умов: певний режим, кількість і вік домочадців, види застілля (будні, свято) і т.п., необхідність зручної й спокійної обстановки, достатність освітлення. Для економії часу й енергії, затрачуваних на обслуговування процесу прийому їжі, важливо ближче розмістити зони готування й прийому їжі. Меблі для прийому їжі включає обідній стіл і місця для сидіння у вигляді табуретів, стільців або лав. Додаткове встаткування становлять ємності для посуду (полки, буфет, сервант) і освітлювальні прилади.

Санітарна гігієна.

Гігієна людини включає ряд регулярних і необхідних операцій, більшість із яких мають сугубо індивідуальний характер, вимагають строгої ізоляції й мають потребу в спеціальному санітарно-технічному устаткуванні. Зони організуються у вигляді спеціальних ізольованих приміщень (санвузли), якими мешканці користуються по черзі. Квартири з великою площею можуть мати два й більше санвузли.

Інші процеси особистої гігієни (безводні процедури, гімнастика й т.п.) можуть проводитися в зонах сну, індивідуальних занять, що мають достатню ізоляцію. У цих же приміщеннях передбачається здійснення туалету, вдягання й ін. Устаткування для зберігання одягу, білизни й т.п. повинне бути індивідуальним для кожного мешканця, міститися поблизу спальних місць (гардеробні).

Сучасне стандартне санітарно-технічне встаткування включає ванну, душову кабінку, умивальник, унітаз і біде (гігієнічний душ для малогабаритних санвузлів). Ванни бувають для лежання (довжина 170, 180, 190, 200 див) і для сидіння (120 див). За формою вони можуть бути круглими, овальними, трикутними, пятикутними й прямокутними. Кутовий варіант розташування ванни передбачає санвузол з великою площею, для круглої ванни також потрібне великий простір. Як додаткове встаткування використовують супутні предмети (дзеркало, туалетна полиця, шафка, рушникотримачі, мильниця, стаканчик для зубних щіток, гачки). Шторку для ванни вішають у тому випадку, якщо у ванні приймають душ. Для людей похилого віку, що погано пересуваються самостійно, роблять допоміжні пристосування при встаткуванні ванних кімнат і вбиралень (поручні біля ванни, душу й унітаза). Іноді ванну й убиральню поєднують в одне приміщення. Якщо у квартирі два санвузли (гостьовий і хазяйський), один з них роблять без ванни.

Побутова робота.

У квартирах з великою площею сучасні дизайнери виділяють окреме приміщення для прання й прасування білизни, оскільки процес пов'язаний з можливим підвищенням температури й вологості повітря, паротворенням, застосуванням хімічних речовин, виділенням запахів, пилу, мікроорганізмів. У малогабаритних квартирах для цих операцій використовують приміщення санвузла й кухні.

Процеси догляду за житлом (збирання кімнати, меблів, устаткування й т.п.) побічно відображаються в зоні зберігання побутових предметів.

Зберігання речей та предметів.

Безліч речей і предметів, необхідних людині, зберігається будинку. Меблі для їхнього зручного розміщення являє собою різні ємності у вигляді шаф, полиць, стелажів. Основні предмети зберігання утворять групи по подібних ознаках: для верхнього одягу, взуття, плаття, білизни; для книг, альбомів, декоративно-прикладних предметів побуту; для зберігання побутових і господарських предметів, інвентарю; для посуду й продуктів. Від призначення предмета залежить глибина ємності: 30 див — для зберігання книг і посуду, 45 див — для господарських предметів, 60 див — для верхнього одягу й білизни. Лицьова поверхня шаф може бути глухий, відкритої, заскленої або комбінованої. Меблі для зберігання виступають у вигляді додаткового встаткування при організації зон або розміщаються самостійно в просторах прихожої, коридорів, комор.

У сучасному оснащенні для зберігання широко застосовуються убудовані меблі, виконувана в конструкції, що обгороджує, приміщення. Убудовані меблі розміщаються в нішах або мають вигляд шафи-перегородки. Шафова перегородка сприяє більше доцільному використанню площ і висот для корисної ємності й буває двох видів — однобічна й двостороння.

Прихожа є своєрідною зоною в житловому приміщенні. Її величина й призначення в просторі квартири різні. Прихожа служить місцем тимчасового зберігання верхнього одягу й взуття, вдягання й роздягання, зустрічі гостей. Відповідно до функцій в обладнання входять: вішалка, ящик для взуття, банкетка, дзеркало, шафи й полки. Розміщення меблів не повинне заважати руху, проходу, тому мінімальна ширина прихожої становить 105—130 см.

Меблі для зон різного призначення, їх параметри.

Раціональні розміри відповідних функціональних зон.

Обладнання відповідних функціональних зон.

Освітлення. Декор і аксесуари.

Види освітлювальних приладів.

Освітлювальні прилади - світловий прилад, перерозподіляються світло лампи (ламп) всередині великих тілесних кутів і забезпечує кутову концентрацію світлового потоку. Основним завданням світильника є Розсіювання світла та освітлення будівель, їх внутрішніх приміщень, прилеглих до будівель територій, вулиць і пр. Світильники також можуть виконувати декоративну функцію та функцію сигналізації.

Класифікація освітлювальних приладів

за умовами експлуатації

* світлові прилади для приміщень

* світлові прилади для відкритих просторів (вуличні, садово-паркові та ін)

* світлові прилади для екстремальних середовищ

за характером светораспределенія

* світильники

* прожектори та проектори

по типу лампи

* з лампою розжарювання

* з розрядною лампою

* з лампами смешенного світла

* з радіоізотопнимі і електролюмінісцентнимі джерелами світла

* з електричної дугового вугільної лампою

* світлодіодні

за формою фотометричного тіла

* сімметрічние світлові прилади

* круглосімметрічние світлові прилади

* не сімметрічние світлові прилади

за ступенем захисту від пилу і води

по можливості переміщення при експлуатації

* стаціонарні

* переносні

* пересувні

по способу харчування лампи

* мережеві

* З індивідуальним джерелом живлення

* комбінованого харчування

по можливості зміни положення оптичної системи

* рухливі

* не рухомі

по можливості зміни світлотехнічних характеристик

* регульовані

* нерегуліруемие

по способу охолодження

* з природним охолодженням

* з примусовим охолодженням

всередині відвідувань за місцем установки

* настінний світильник (Бра - застарілий термін)

* стельовий світильник (Плафон - застарілий термін)

* напільний світильник (Торшер - Застарілий термін)

* настільний світильник

* подвечной світильник

* вбудований світильник

Освітлення передпокою.

Ще зовсім недавно архітектори та будівельники майже не приділяли уваги передпокою, вважаючи його другорядним приміщенням у квартирі. Тому передпокій, на жаль, за винятком сучасних будівель, досить рідко має площу і планування, які б влаштовували господарів. Найчастіше передпокій буває не дуже зручним: довгий, вузький, занадто високий або широкий, а іноді має вигляд досить тісного та незручного тамбура. Сучасні дизайнери виправляють минулі помилки, створюючи оригінальні інтер'єри передпокоїв. І це зрозуміло – адже дизайн передпокою є не менш важливим для загального вигляду квартири, ніж дизайн інших кімнат. Однією з важливих складових, яка може повністю перетворити простір, є освітлення.

Оскільки передпокій – це таке приміщення, в якому відсутнє природне світло, то воно потребує грамотного та ретельно продуманого штучного освітлення о будь-яку пору доби. Тому для того, щоб освітлення передпокою було достатнім, слід використовувати різноманітні джерела світла. Передпокій краще обладнати як загальним, так і локальним освітленням, а світильники можна розміщувати там, де вони найбільш необхідні – на стінах, підлозі, стелі.

Традиційними джерелами світла в передпокої є стельові світильники. Це може бути невелика люстра, стильний одноламповий світильник, стельовий плафон або стельовий ліхтар у вигляді панно. Всі ці світильники за своїми технічними характеристиками та зовнішнім виглядом підходять для загального освітлення передпокою. Стельовий ліхтар використовується не тільки як освітлювальний прилад, але і як оригінальний та ефектний декоративний елемент інтер'єра передпокою. Ви можете створити незвичайний за красою вітраж на стелі відповідно до загального дизайна приміщення. Особливо це стосується просторих передпокоїв, які мають відповідне планування.

Якщо передпокій у вашій квартирі є невисоким приміщенням з невеликою площею, то оптимальним варіантом буде стельовий плафон, який не тільки займає мало місця, але й досить просто монтується на поверхні стелі. В плафонах найчастіше використовуються лампи розжарювання. Підвісна стеля у передпокої дозволяє зробити освітлення за допомогою точкових світильників, розташованих по периметру стелі. В цих світильниках застосовуються або галогенні лампи, або лампи розжарювання, що мають дзеркальне світловідбиваюче покриття. Точкові світильники не тільки чудово виглядають, але й надають простору об’єму та візуально збільшують висоту приміщення.

Збільшити простір передпокою, а також за необхідності змінити його геометрію, можна за допомогою різних дизайнерських прийомів. Наприклад, вертикального підсвічування стін. Для того, щоб отримати подібний ефект використовуються сучасні настінні світильники, які створюють потік світла, що ніби струменить по стінах. Такі світильники, крім того, підкреслять і виділять необхідні деталі інтер'єра. Взагалі настінні світильники дуже активно використовуються в передпокої, оскільки ними можна освітлювати і стіни, і стелю.

Оскільки вхід до квартири обов'язково повинен мати хороше та зручне освітлення, то декоративний світильник у вигляді бра, розташований біля вхідних дверей, є найбільш оптимальним варіантом місцевого освітлення. Взагалі, входити в темну квартиру не дуже зручно та приємно, тому для розв’язання цієї проблеми застосовуються датчики руху, які розміщуються біля світильника. Ви самі виставляєте тривалість роботи джерела світла, а також кількість світильників, приєднаних до датчика. Неважко уявити як це зручно. Ви заходите в темний передпокій, руки у вас зайняті, а тут само по собі спалахує світло. Подібний технічний прийом може бути актуальним і у передпокої відкритого типу. Це таке планування квартири, коли переходячи з одного приміщення в інше, вам постійно доводиться перетинати передпокій. Якщо в передпокої встановлена шафа-купе з дзеркальним фасадом, яка до того ж обладнана точковими галогенними світильниками, то це дозволяє не тільки створити додаткове освітлення, але й збільшити візуально приміщення.

У невеликому передпокої, заповненому шафою для одягу, вішалкою, комодом і полицями, обов'язково потрібно передбачити велике дзеркало. А для того, щоб добре бачити своє відображення в ньому, необхідно або біля дзеркала повісити два настінних світильника, або закріпити довгий світильник над верхнім краєм рами, в яку це дзеркало вставлено. Бажано, щоб світильники створювали розсіяне світло, яке не сліпить очі, а їх спектр був близьким до природного світла. Не зашкодить підсвітити телефонний апарат, якщо він знаходиться в передпокої. Для цього можна використати красиву декоративну настільну лампу, яка прикрасить інтер'єр приміщення.

Якщо передпокій має велику площу і зручне планування, то у вас з'являється можливість зробити своєрідний куточок відпочинку. М'які крісла, вишуканий журнальний столик, телевізор, музичний центр, картини на стінах, декоративна підлогова ваза і, звичайно ж, торшер – створять надзвичайно затишний куточок, в якому приємно буде і відпочити, і поспілкуватися з друзями.

Сучасні дизайнери пропонують під час освітлення передпокою використовувати будь-які види світильників. Адже за допомогою освітлення в квартирі можна робити справжні дива. Головне, щоб завдяки створеному інтер'єру, передпокій був комфортним та зручним і для вас, і для всіх відвідувачів вашого будинку.

Освітлення вітальні.

Сучасна вітальня – це одна з найважливіших кімнат квартири або будинку, в якій господарі, їхні гості та друзі збираються як під час свят, так і для приємного відпочинку або задушевної бесіди. Дизайн вітальні має бути дуже ретельно продуманий. По-перше, вітальня є кімнатою, відкритою для відвідування не тільки членів родини, а й сторонніх. Тому вітальня мусить достойно представляти ваше житло. По-друге, якщо кімната витримана в затишному і стильному інтер'єрі, то в ній можна провести будь-який вечір із задоволенням, відпочиваючи душею і тілом.

Оскільки вітальня є багатофункціональною кімнатою, то вона належить всім членам родини однаково. В ній можна не тільки влаштовувати урочисті обіди, приймати гостей і родичів, але також цікаво проводити вільний час в сімейному колі. Розробляючи дизайн вітальні, слід пам'ятати, що в цій кімнаті потрібно обов'язково виділити декілька зон. Одна зона є гостьовою і в ній неодмінно знаходиться великий обідній стіл і стільці. Крім того, має бути зона відпочинку, а також зони розваг, центром яких може стати музичний центр, домашній кінотеатр або караоке.

Під час розробки світового дизайну вітальні необхідно щоб усі види освітлення, які застосовуються для оформлення різних зон, були майстерно і продумано використані. Для освітлення вітальні використовується як загальне, так і локальне освітлення, яке може бути і функціональним, і декоративним. Головне – щоб за допомогою світла можна було створити кімнату з цікавим і оригінальним дизайном, здатним змінюватися під час зміни світлового режиму.

Якщо у вітальні основною зоною є зона для гостей, в якій знаходяться обідній стіл зі стільцями, то, як правило використовують загальне освітлення. Як джерела загального освітлення підійдуть стельові світильники різного виду: люстри, плафони і однолампові підвісні світильники. В залежності від вашого смаку, розмірів кімнати і дизайну інтерьєра, можна використовувати або стильну люстру невеликих розмірів, або підвісний світильник з регульованою висотою підвісу, або декоративний ліхтар. Як правило, всі ці світильники розміщуються в геометричному центрі стелі, однак у вітальні люстру можна підвісити безпосередньо над обіднім столом. Завдяки такому розташуванню під освітлювальним приладом буде зона хорошого та яскравого освітлення, в той час як інша частина кімнати стане більш інтимною.

Люстри – це традиційні світильники в класичних інтер'єрах. Вони з часом не втрачають своєї привабливості, а завдяки застосуванню новітніх технологій в їх виготовленні, навпаки, стають ще більш популярними. Сьогодні дизійнери та виробники пропонують велику кількість сучасних моделей стельових світильників, які виконуються в будь-яких дизайнерських стилях. Сучасні моделі відзначає не тільки витонченість і легкість, але й таке кріплення плафонів, що ви можете самостійно змінювати напрямок потоку світла.

Якщо дизайн вашої вітальні не передбачає встановлення традиційної люстри, то за допомогою точкових світильників, розташованих по периметру або по всій площі стелі, створюється дуже стильна і сучасна світлова композиція. Крім того, такий дизайн освітлення за необхідності можна легко змінювати. Взагалі, якщо у вашій вітальні багаторівневі або підвісні стелі, то ви маєте безліч можливостей для створення цікавого і незвичайного світлового дизайну вітальні.

Оскільки вітальня є багатофункціональним приміщенням, то для того щоб створити затишну та комфортну обстановку, необхідно використовувати достатню кількість локальних джерел світла, які допоможуть чітко виділити різні функціональні центри в кімнаті. Наприклад, для зони відпочинку обов’зково знадобляться м'які меблі (диван, крісла) і журнальний столик, щоб було зручно розслабитися та відпочити після роботи, поспілкуватися з дітьми, друзями або почитати книгу. Для освітлення цієї зони підійдуть такі види локальних світильників: торшер, що дозволяє створити затишне освітлення для бесіди та відпочинку; настільна лампа, дуже зручна для читання і роботи; бра, які легко створюють теплу та інтимну обстановку.

Коли у вітальні розташований домашній кінотеатр, і ви досить часто влаштовуєте сімейні перегляди фільмів, то ця зона потребує такого самого оформлення, як і зона відпочинку. Для того щоб всі могли розміститися під час домашнього сеансу, можна використовувати не тільки м'які меблі. Досить постелити килим на підлозі, розклавши на ньому декілька декоративних подушок, які не тільки прикрасять інтер'єр кімнати, але і будуть зручними сидіннями. Освітлення в цій зоні має бути таким, щоб пряме світло не потрапляло на телеекран. До того ж треба щоб світильники, які використовуються для освітлення (настільна лампа, торшер або настінний світильник), створювали приємну та спокійну атмосферу під час перегляду фільму. Світильники мусять випромінювати розсіяне і м'яке світло.

В сім'ї, де люблять слухати музику, співати і танцювати, буде не дивно, якщо у вітальні знаходиться музичний центр або караоке. Ця зона на відміну від зони відпочинку, має бути оформлена зовсім інакше: мінімум меблів і покриття підлоги, яке не заважає швидко рухатися і танцювати. Для освітлення цієї частини вітальні краще використовувати споти, настінні світильники, а можна зробити оригінальну конструкцію зі світломузикою і різнобарвними лампочками, які створять веселу і святкову атмосферу в приміщенні.

Вітальня тому і зручна, що під час створення світлового дизайну, в ній можна використовувати більшість видів світильників. Якщо у вас в кімнаті розташований камін, то можна підібрати відповідні настінні світильники з бронзи у вигляді свічників або декоративні настільні лампи, що підкреслюють світло, яке дає палаючий камін.

Створити затишок у вітальні допоможуть всілякі острівці з різних джерел світла. Це може бути підсвічування скляних вітрин і полиць, стелажів, картин, карнизів. Якщо у вас є можливість використовувати регульовані джерела світла, то це додасть інтер'єру кімнати особливий затишок і комфорт. Незвичайне і стильне освітлення в зоні відпочинку вітальні можна створити за допомогою акваріума або підсвічування декоративних рослин, яке сьогодні отримує все більшу популярність.

Вітальня є найбільш цікавою та різноманітною кімнатою з точки зору створення дизайну освітлення. Необхідно чітко засвоїти, що світло виконує не тільки функцію освітлення в приміщенні, але й відіграє дуже важливу для вітальні роль – зонування простору. Сьогодні існує реальна можливість втілити будь-які найсміливіші ідеї та задумки під час освітлення вітальні. Ви можете за допомогою різних джерел світла зробити кімнату не тільки затишною і комфортною, але також стильною і сучасною.

Освітлення спальні.

Спальня – це найбільш закрита й інтимна кімната в квартирі. Тому, створюючи світловий дизайн спальні, необхідно, щоб в цьому приміщенні завжди було затишно та комфортно. Оскільки ця територія належить тільки вам, то під час її оформлення необхідно в першу чергу враховувати свій смак і уподобання. В спальні можна використовувати будь-які варіанти світильників та всі типи освітлення – загальне, локальне, декоративне.

Загальне освітлення забезпечують різні види стельових світильників, але їх світло має бути м'яким та розсіяним. Як джерела загального освітлення в спальні найчастіше застосовуються невелика витончена люстра або красивий світильник з плафоном із різних видів скла (матового, кольорового). Досить затишне освітлення доможуть створити світильники, вбудовані в підвісну стелю. Точкові галогенні світильники, закріплені за карнизами, в натяжній стелі або за верхньою планкою шафи для одягу, створюють приємне рівномірне світло. Особливо зручно, коли точкові світильники мають рухому арматуру. Завдяки цьому їх можна повертати куди завгодно і висвітлювати ту зону спальні, яка вас цікавить на даний момент. Це дозволяє змінювати інтер'єр спальні навіть в залежності від вашого настрою.

Без місцевого освітлення в спальні обійтися неможливо, воно навіть більш потрібно, ніж загальне. Простір біля ліжка необхідно обов'язково обладнати світильниками, які для вас є найбільш зручними. Якщо вам подобається читати перед сном, то знадобиться настільна лампа на тумбочці біля ліжка. Крім освітлення її можна використовувати як декоративну деталь інтер'єра. В спальні гармонічно виглядатиме настільна лампа з абажуром із різнокольорової тканини. Також біля ліжка можна повісити бра, а якщо ви почуваєте себе некомфортно в темному приміщенні, то на допомогу прийде маленький оригінальний нічник. Сьогодні випускаються невеликі декоративні нічники, які мають кріплення у вигляді прищіпки. Його можна закріпити в будь-якому зручному для вас місці.

Підсвічування також потребують туалетний столик і дзеркало. А якщо у вас в спальні є зона відпочинку з м'яким кріслом і невеликим журнальним столиком, то вам знадобиться торшер, який особливо органічно вписується в інтер'єр спальні та створює дуже затишну атмосферу. Бажано підібрати так, щоб абажур торшера і настільної лампи були в одному стилі або виготовлені з однакового матеріалу. В цьому випадку крім функції освітлення вони стануть ще й оригінальним оздобленням інтер'єра кімнати.

В спальні можна використовувати все розмаїття сучасних світильників, яких зараз випускається безліч. Якщо дизайн спальні вийшов не тільки стильним, але також теплим, затишним і деякою мірою інтимним, то можна не сумніватися, що в такій кімнаті ви з задоволенням проводитиме третину свого життя, адже саме стільки часу займає в нашому житті сон.

Освітлення кухні.

Кухня – це не тільки приміщення для приготування їжі, але ще й їдальня, а також своєрідний клуб домашнього спілкування. Навіть за наявності в будинку вітальні чи їдальні, кухня має незвичайну привабливість. У ній люблять посидіти та поспілкуватися не тільки члени родини, але й друзі, знайомі. Дуже зручно, коли площа кухні досить велика. Але навіть маленьку кухню можна зробити такою затишною, що буде приємно насолоджуватися не тільки їжею, але й спілкуванням. Для того, щоб кухня стала таким приміщенням, потрібно ретельно та зі смаком розробити не тільки її дизайн, але й підібрати освітлення. Оскільки кухня поділяється на робочу зону та їдальню (зону відпочинку), то зонувати простір можна за допомогою грамотного використання джерел штучного освітлення.

Робоча зона кухні включає в себе навісні шафи та тумби для зберігання продуктів і приготування їжі, мийку, а також плиту. Ця зона в першу чергу потребує надійного і яскравого локального освітлення. Можна використовувати довгі люмінесцентні лампи, вбудовані під навісними шафами. Тоді робоча поверхня матиме достатню кількість світла, що дуже зручно під час приготування їжі. Вимикачі також краще вбудовувати в меблі, тоді з’являється можливість вимкнути яскраве світло, коли робочою зоною ніхто не користується.

Сучасну кухню важко уявити без витяжки над плитою, яка захищає всю квартиру від неприємних запахів, які з’являються під час приготування їжі. Витяжки сьогодні, як правило, обладнують власним підсвічуванням, що дозволяє створити достатній рівень освітленості в зоні плити. Якщо у вас на кухні багаторівневі або підвісні стелі, то освітити робочу поверхню можна за допомогою вмонтованих у стелю світильників. Крім того, використовуються точкові світильники, вбудовані в навісні шафи. Галогенні лампи, які найчастіше застосовують в цих світильниках, створюють необхідний рівень освітленості. Однак в робочій зоні не завжди потрібно яскраве світло, іноді хочеться створити спокійну та затишну обстановку. В цьому випадку можна використовувати підсвічування шаф і вітрин за допомогою світильників, розташованих усередині меблів. Таке приємне і м'яке світло виглядає красиво та декоративно, надаючи приміщенню кухні особливу стильність і ефектність.

Зона їдальні потребує комфортного освітлення. Навіть якщо обідній стіл знаходиться біля вікна, то ввечері все одно обов'язково будуть потрібні джерела штучного освітлення. Оригінальним прийомом для освітлення обіднього столу є застосування підвісного світильника, розташованого не за геометричним центром кухні, а безпосередньо над столом. Підвісний світильник використовується, як правило, для загального освітлення маленьких приміщень. Зручність таких світильників в тому, що вони мають висоту підвішування, яку можна регулювати. В підвісному світильнику, що створює розсіяне світло, джерелом світла є лампа розжарювання. Одноламповий підвісний світильник зазвичай має плафон, зроблений з прозорого або матового скла.

Ще один спосіб, який використовується для освітлення зони їдальні, – це точкові світильники, вбудовані в карниз або розташовані по периметру стелі. Для локального освітлення кухні чудово підійдуть світлові прилади на струмопровідних шинах, які можна кріпити до стіни або стелі. Крім того, конструкція таких приладів дозволяє переміщати їх, а також змінювати за бажанням кут освітлення.

Їдальня, яка водночас є зоною відпочинку, потребує затишного і комфортного локального освітлення. Його допоможе створити бра, за умови, що обідній стіл знаходиться біля стіни, або настільна лампа з красивим абажуром, що дає м'яке та спокійне освітлення, яке допоможе розслабитися та відпочити.

Під час створення світлового дизайну потрібно щоб світильники не тільки органічно вписувалися в інтер'єр кухні, але й відповідали загальному стилю приміщення. Кухня, яка являє собою найбільш відвідуване та улюблене місце в квартирі, повинна мати таке освітлення, щоб ви завжди відчували себе зручно, комфортно і затишно.

Освітлення ванної кімнати.

Сьогодні ванна кімната відіграє важливу роль в будь-якій сучасній квартирі. Тепер це багатофункціональне приміщення, в якому ви можете не тільки здійснювати туалет, приймати душ або ванну та займатися пранням білизни. При бажанні з ванної ви можете зробити зручне місце для відпочинку та догляду за собою. Особливо це стосується тих, хто має велику родину і не може знайти в квартирі крім ванної, тихе та спокійне місце для усамітнення. Для того щоб ванна кімната стала затишною і комфортною необхідно ретельно продумати її освітлення. Його треба підібрати так, щоб воно гармоніювало з інтер'єром ванної, а перебування в цьому приміщенні приносило вам задоволення та радість.

Кількість світильників та їх дизайн залежать від розмірів ванної кімнати, її планування, оформлення стелі та колірної гами інтерьєра. Безпека для людини під час експлуатації світильників та електротехнічного обладнання у ванній кімнаті – це головний критерій під час вибору освітлювальної апаратури, яка мусить мати заземлення і захист від високої вологості. Необхідно враховувати такі важливі фактори як висока температура повітря, випаровування, які виділяють різні миючі засоби та підвищена вологість у приміщенні. Ось чому потрібно вибирати світильники, які не тільки вологозахищені, але в процесі експлуатації не втрачають своїх експлуатаційних показників, а також стійкі до корозії металів і перепаду температур. Такими якостями відзначаються галогенні лампи, які, незважаючи на свою мініатюрність, забезпечують потрібну освітленість при заощадженні електричної енергії. Галогенні світильники бувають двох типів – відкриті та вбудовувані.

Навіть у невеликій ванній кімнаті необхідно зонувати простір за допомогою локальних джерел світла, щоб виділити різні функціональні зони. Наприклад, якщо підсвітити ванну за допомогою спрямованого світлового потоку, то можна виділити не тільки саму ванну, але й підкреслити інтимний характер приміщення. Оригінальний дизайн ванної кімнати створюється за допомогою вбудованих в підлогу спеціальних світильників-ілюмінаторів. Якщо ви розробили дизайн ванної так, щоб світильники не тільки створювали освітлення простору, але й були незвичайним оздобленням інтер'єра, то за наявності підвісної стелі, можна встановити стельовий ліхтар. Вітраж на стелі створить в приміщенні не тільки незвичайно вишукану, але і дуже затишну атмоферу.

Якщо в невеликій за розмірами ванній кімнаті, використовувати достатню кількість галогенних світильників, вбудованих по периметру стелі, то вони повністю замінять основне освітлення. Підвісна стеля дає можливість не тільки досить легко монтувати світильники, але також дозволяє надійно сховати всю електричну проводку та апаратуру, захистити її від несприятливого впливу навколишнього середовища. Для загального освітлення ванної кімнати дуже зручними у використанні є світильники, які повертаються під різними кутами. Вони можуть змінювати рівень освітленості та колір, допомагаючи моделювати світловий інтер'єр залежно від того, яку функціональну зону необхідно в даний момент освітити. Дзеркало та умивальник – це ті зони, освітлення яких потрібно продумати особливо старанно. Як правило, щоб створити достатню освітленість біля дзеркала, з обох боків розміщують світильники з лампами розжарювання, які створюють розсіяне світло, або один довгий світильник, розташований над дзеркалом по горизонталі. Лампи, які висвітлюють зону дзеркала, повинні мати спектр, близький до природного світла. Таке світло надає обличчю натурального кольору, не засліплюючи при цьому людину. Слід пам’ятати, що не тільки жінки, але й чоловіки проводять чимало часу у ванній кімнаті біля дзеркала. Ванна кімната не може обійтися без різноманітних шафок, ящичків і поличок, в яких зберігаються рушники, ванні приналежності й безліч інших потрібних речей. Щоб їх не тільки можна було швидко знаходити, а також і виділити, використовується такий дизайнерський прийом, як підсвічування меблів. Для цього застосовуються невеликі вбудовувані точкові світильники, які додадуть приміщенню своєрідний шарм. Якщо у вас душова кабіна, в якій немає автономного освітлення, то потрібно обов'язково подбати про створення її світлового інтер'єра, щоб прийняття душа було зручним і комфортним.

Розробники сучасного освітлення у ванній кімнаті створили такі оригінальні конструкції як струмопровідні шини та струни, за допомогою яких можна робити різні світлові комбінації, завдяки тому, що їх можна кріпити в різних місцях на стінах і стелі.

Кожен день будь-якої людини починається з відвідування ванної кімнати і закінчується теж у ванній. Тому це приміщення має бути світлим, затишним та комфортним, щоб задавати гарний настрій і прилив енергії на весь робочий день, а вечорами надавати можливість відпочити і розслабитися. І в цьому, поза сумнівом, величезну роль відіграє освітлення ванної кімнати.

Штори, жалюзі.

Картини та світлини в дизайні інтер’єру.

Декоративні можливості дзеркал.

Дизайн акваріумів.

Озеленення приміщень.

Особливості дизайну окремих приміщень. Основні приміщення. Передпокій:передпокій-тамбур, вузький та довгий передпокій,довгий та широкий передпокій, відкритий передпокій. Вітальня: звичайна вітальня, вітальня в невеликій квартирі.

Спальня: колір та елементи декору спальні, зонування спальні.

Якщо добре порахувати, скільки часу ми проводимо в своїх оселях, то більша частина його припадає на спальню. Адже спимо ми, як мінімум, сім годин на добу, тобто третину свого життя. Цього має бути цілком достатньо для того, щоб створити комфортну спальню, в якій буде створена обстановка затишку і спокою. Спальня, як правило, кімната інтимна та закрита для сторонніх, а тому розташовується в найтихішому і далекому кутку квартири.

На дизайн кімнати значно впливає розмір та форма приміщення, яке ви вирішили виділити під спальню. Це може бути невелика за розміром кімната, що виконує тільки функції спальні. Також під спальню можна обладнати і більш простору кімнату, поєднавши в ній гардеробну, кабінет або бібліотеку, а за необхідності знайти місце й для спортивного тренажера.. Відповідно інтерьєр такої кімнати матиме зовсім інший вигляд. У випадку, коли спальня займає окрему кімнату, оптимальним буде використання світлих і теплих пастельних тонів та відтінків одного кольору, які створять затишну атмосферу. Світлі відтінки візуально допомагають збільшити приміщення – воно здається просторіше і вище. В такій спальні завжди приємно прокидатися, навіть тоді, коли за вікном похмуро та йде дощ. Крім площі та форми самого приміщення, на вибір інтерьєра впливають такі фактори: розміри вікон і дверних прорізів, висота стелі, а також сторона світу, на яку розташована спальня. Якщо кімната виходить вікнами на південь, то під час оформлення приміщення краще використовувати холодні кольори, оскільки кімната сама по собі буде теплою і сонячною. Для приміщень, розташування яких орієнтовано на північ, більше підходять теплі кольори та їх відтінки. Завдяки їм кімната завжди виглядатиме затишною. Дуже вдалим розташуванням спальні в квартирі є варіант, коли поруч знаходиться ванна кімната.

Облаштовуючи спальню, необхідно ретельно продумати і правильно підібрати матеріали, що використовуватимуться для оформлення приміщення. Перевагу краще віддати якісним матеріалам з шумоізоляційними властивостями. Для спальні підходять шпалери під фарбування, оскільки при цьому ви отримаєте красиві гладкі стіни з легким рисунком. Також добре виглядатимуть велюрові шпалери, які додадуть інтер'єру кімнати тепла та затишку. Сьогодні дуже популярними в оздобленні стін є бавовняні покриття. Вони дуже міцні, екологічно чисті, еластичні, дозволяють стінам дихати, а також надають різну фактуру поверхні стін приміщення.

Під час оформлення спальні краще використовувати натуральні матеріали, такі як дерево, пробка, шпон або тканина. Таке оздоблення дозволить створити надзвичайно затишне і корисне для здоров'я приміщення. Найкращим покриттям для підлоги в спальні буде паркет, ламінат або килимове покриття. Якщо у вас недостатньо часу для постійного і ретельного прибирання килимового покриття, то виберіть паркет або дерев’яну підлогу, на яку можна покласти вовняний килим або красиву декоративну шкуру. Килим надає спальні не тільки затишок, але й водночас є яскравою та стильною деталлю інтер'єра приміщення.

Велике значення для загального дизайну кімнати має вигляд стелі. Сьогодні найбільш модною є натяжна стеля. Крім того, що вона добре приховує всі недоліки поверхні, її можна зробити хвилястою або зігнутою, що додає інтерьеру кімнати незвичайний шарм. Використання багаторівневої стелі дозволить створити сучасний інтер'єр не тільки завдяки вигляду самої стелі, а й застосуванню вбудованих світильників, за допомогою яких створюється оригінальне освітлення спальні.

Звичайно, якщо у вашій квартирі низькі стелі, то доведеться відмовитися від підвісних конструкцій, оскільки вони помітно зменшують висоту простору. Тим, хто почуває себе не дуже комфортно в кімнаті з високою стелєю, вирішити цю проблему допоможуть балдахіни, які останнім часом знову ввійшли в моду. Красивий балдахін можна зробити за допомогою дерев'яної або металевої рами, на яку кріпеться відріз легкої напівпрозорої тканини. Балдахін створює атмосферу спокою, самітності та особливого психологічного комфорту. Необхідно ретельно продумати колір балдахіна, оскільки він крім своєї безпосередньої функції може водночас використовуватися як декоративна деталь інтер'єра спальні.

Набільше для спальні підходять такі відтінки колірної гами, як ніжно-блакитний, блідо-рожевий, молочний, перлинно-сірий, світло-зелений, які заспокоюють і розслабляють людину. Крім того, в інтер'єрі такої кімнати як спальня, вони органічно поєднуються з виробами з натурального дерева. Атмосферу особливого романтизму створює в спальні білий колір.

Важлива роль у дизайні спальні приділяється освітленню. Воно має бути ретельно продуманим та різноманітним. Джерелом загального освітлення, а воно найчастіше буває яскравим, може стати красива люстра або оригінальний стельовий світильник. Якщо в спальні підвісна стеля, то від люстри можна відмовитися, оскільки світильників, вбудованих в стелю, буде цілком достатньо для створення повноцінного освітлення. Таке підсвічування, особливо якщо у вас є можливість регулювати кількість включених світильників, виглядає дуже красиво й ефектно.

Крім того, необхідно обов'язково передбачити локальне освітлення. Наприклад, біля ліжка повісити бра або невеликий витончений світильник, який не тільки створюватиме затишну обстановку, але і дозволить почитати перед сном. Біля туалетного столика і дзеркала бажано поставити торшер або повісити невеликий настінний світильник. Якщо ви не дуже затишно почуваєте себе в темряві, то на допомогу прийде маленький нічник. Він може бути оригінальної форми, з прищіпкою для кріплення і знаходитися в будь-якому зручному для вас місці. Взагалі, головним під час розробки світлового дизайну спальні, має бути створення в приміщенні затишної та комфортної для вас обстановки.

Як правило, меблеві гарнітури для спалень складаються з ліжка, комода, шафи для одягу, приліжкових тумбочок, трюмо, туалетного столика і пуфа або крісла. Цей меблевий набір виконується завжди в єдиному стилі. Тому, купивши його, ви маєте можливість відразу облаштувати спальню.

Однак сучасні дизайнери меблів пропонують стільки цікавих варіантів, що можна відійти від звичних предметів. Спочатку необхідно ретельно продумати які меблі вам до вподоби і як їх найкраще розставити в кімнаті. Спальню можна оформляти в будь-якому стилі: від мінімалізму і класики до хай-тека і кантрі. Все залежить від вашої фантазії та смаку. Головне, щоб цей стиль був вам до душі.

Ліжко в спальні – це найважливіший предмет інтер'єра. Протягом своєї історії ліжко багато разів відозмінювалось. Звичної для нас форми (дві спинки і лежак між ними) ліжко набуло більше двохсот років потому. Кожна нова епоха вносила якісь зміни в конструкцію й оформлення ліжка, але загальноприйнята форма залишилася незмінною. Якісне ліжко повинно мати надійний каркас, зроблений з масиву деревини, металу, МДФ або ДСП. На каркас ліжка закріплюється міцна решітка з дерева, на яку вкладається матрац. Найкраще набивати матраци натуральними матеріалами – морськими водоростями або кокосовою стружкою. Фахівці радять використовувати ортопедичні матраци, особливо тим, у кого є проблеми з хребтом. Чохли для матраців виготовляють з натуральної тканини – льону або бавовни.

Планування спальні бажано почати з місця розташування ліжка в кімнаті. Для деяких людей це має величезне значення. Ліжко необхідно не тільки правильно зорієнтувати щодо вікон, дверей та сторін світу, але й врахувати існування різних видів розташування ліжка в кімнаті. Наприклад, ліжко, що має широке узголів'я, бажано наблизити впритул до стіни. Якщо для вас важливо, щоб розташування тіла було орієнтовано зі сходу на захід, то ліжко встановлюють в будь-якому зручному місці, навіть далеко від стін. Створити відчуття захищеності та закритості на такому ліжку можна за допомогою балдахіна. Таке нестандартне розташування ліжка допоможе вам проявити фантазію під час створення інтер'єра спальні.

В сучасних квартирах нерідко зустрічаються кімнати з нішами. Якщо ви вибрали саме таку кімнату для спальні, то найбільш вдалий прийом – це поставити ліжко в нішу. По-перше, таке ліжко дуже затишно розташовано, а по-друге його можна виділити за допомогою різноманітних декоративних прийомів. Сучасні дизайнери пропонують ще один оригінальний інтер'єр для розміщення ліжка. Спальне місце розташовується на подіумі, на якому знаходиться об'ємний матрац. Якщо у вас високі стелі, то, побудувавши антресоль, можна обладнати спальне місце на другому поверсі.

Обов'язковим атрибутом спальні є гардеробна шафа. В сучасному варіанті вона, як правило, має вигляд шафи-купе. Дверцята шафи або весь фасад найчастіше виконують дзеркальними, що дозволяє візуально збільшити розміри кімнати.До того ж, в цьому випадку в кімнаті непотрібно трюмо. Комод, який в спальні використовують для зберігання білизни, теж за наявності шафи-купе стає зайвим.

Звичайно, якщо ви прихильник традиційного спального гарнітура і маєте достатньо площі в квартирі, то шафа-купе вам не знадобиться. Але, коли спальня є багатофункціональною кімнатою, то враховується кожен метр. Сучасні меблі для спален виготовляють з таких матеріалів, як ДСП, МДФ, натуральна деревина, шпон та полімерні покриття (меламін, ламінат). У спальню особливо підходять меблі світлих тонів.

Важливою темою під час оформлення спальні є вибір таких обов’язкових декоративних деталей інтер'єра, як покривала, пледи, штори, декоративні подушки, килими, а також постільна білизна. Всі ці елементи мусять підкреслювати обраний вами стиль і гармонійно поєднуватися з меблями. Якщо ваша спальня оформлена дорогими меблями з рідкісної породи дерева, то для оздоблення необхідно підібрати штори з шовку, бронзові карнизи і світильники, шовкові подушки на ліжко чи крісло, а на підлогу – м’який вишуканий килим. Відтінки кольорів текстильних виробів мають поєднуватися між собою та підкреслювати оздоблення кімнати. Сьогодні існує величезний вибір тканин для штор і гардин, а дизайнери пропонують не меншу кількість різних моделей фасонів. Тому, як і в якому стилі оформляти вікна, вирішувати вам.

Якщо спальня виходить на сонячний бік, то оптимальним і модним рішенням можуть стати жалюзі, вибір яких останнім часом став дуже великим і різноманітним. Постільна білизна є хоча і завершальною, але важливою деталлю інтер'єра спальні. Вибираючи кольори для постільної білизни необхідно враховувати загальний колорит і стиль спальні. Постільна білизна мусить відповідати вашому смаку, життєвому стилю та інтер'єру приміщення. Тоді вона не тільки органічно прикрасить і доповнить дизайн кімнати, але й створить комфортну обстановку для сну і відпочинку.

Не можна забувати і про елементи декору, які прикрашають спальню, додаючи їй теплоти та затишності. Це може бути картина або гобелен над ліжком, антикварний свічник на столику з кольоровими або ароматизованими свічками, декоративні домашні рослини, оригінальні світильники, підлогові вази, а також меблеві прикраси – інкрустація, різьба тощо.

Зонування спальні

Спальня може бути кімнатою, призначеною тільки для сну і відпочинку. В цьому випадку необхідно виділити зону сну та зону відпочинку. В зоні сну розташовується ліжко, а в зоні відпочинку зручно встановити затишне крісло, невеликий столик, торшер, полиці з книгами та журналами, музичний центр. Ви можете почитати перед сном, послухати музику або зайнятися рукоділлям. Легко виділити зони в кімнаті за допомогою використання різних джерел світла. В зоні сну, біля ліжка, бажано повісити бра або розмістити настільну лампу на прикроватній тумбочці, а в зоні відпочинку буде незамінним торшер. Відокремити ліжко, від зони відпочинку можна за допомогою балдахіна, декоративної ширми або невисокого стелажа. Зонувати простір дозволяє багаторівнева стеля, а також застосування різних матеріалів і відтінків кольору під час облаштування підлоги та стін. Досить ефектним і оригінальним способом зонування є домашні квіти або живопліт з декоративних рослин.

Іноді через нестачу місця в квартирі, спальню доводиться поєднувати з іншими за своїми функціями приміщеннями. Наприклад, дуже раціональною комбінацією є поєднання спальні з гардеробною. Навіть у невеликій спальні зручно розмістити гардеробну. Вона допоможе звільнити не тільки спальню від комодів і шаф, залишивши більше місця для зони сну, але й всю квартиру від зайвих меблів. Гардеробну, для економії місця, краще всього зробити з розсувними дверима. Оформлюючи гардеробну слід додержуватися того самого стиля, що і в спальні. Наприклад, і в спальні, і в гардеробній для облаштування використовувати натуральне дерево, ламінат або панелі з ДСП. Дуже зручною гардеробною є така, що виконана за типом шафи-купе з великою кількістю стелажів, полиць і вішалок. Крім того, в гардеробній ви зможете комфортно розмістити всі необхідні речі, одяг, постільну білизну тощо. Також у гардеробній обов'язково має бути велике дзеркало. По-перше, вам не знадобиться окреме трюмо в спальні, а, по-друге, це дуже зручно і практично під час перевдягання. Відокремити гардеробну від спальні, можна за допомогою ширми, красивої легкої перегородки або розсувних дверей.

Оскільки сьогодні модно вести здоровий спосіб життя і регулярно займатися спортом, то не завадить мати дома власний тренажер. Для міні-спортзалу не потрібно багато місця. Його цілком можна обладнати в спальні, відокремивши смугу шириною близько півтора метри. Складаний тренажер легко сховати під ліжко або в шафу. А якщо спальня поєднана з гардеробною, то тренажер може там і знаходитися. Для занять спортом треба придбати легкий палас або спеціальний килимок. Якщо всі необхідні для тренувань речі можна легко згорнути і заховати, то цю зону не обов'язково виділяти. Коли ви закінчите заняття і все приберете, ваша спальня матиме свій звичний вигляд.

Якщо у вас багато книг і їх ніде розмістити, то у спальні можна обладнати бібліотеку. Підібравши сучасні книжкові шафи, витончені полиці або стелажі, їх треба розставити так, щоб створити зону для бібліотеки, яка б не порушувала зону сну. Бажано, щоб меблі для спальні та бібліотеки були зроблені з однакового матеріалу, збігалася за кольором і були витримані в єдиному стилі. В зоні бібліотеки можна поставити крісло і торшер, тоді ви зможете в будь-який момент почитати або відпочити. Розділити простір в кімнаті між зонами допоможе багаторівнева стеля. Наприклад, над бібліотекою рівень стелі можна зробити нижче і підкреслити його за допомогою вбудованих світильників.

При бажанні в спальні можна влаштувати і робочу зону або вітальню. Але це зажадає оригінальних дизайнерських рішень. Наприклад, можна зробити подіум-пенал. Частина кімнати відводиться під подіум, а всередині нього розміщується ліжко. Коли вам буде потрібно, то ліжко, обладнане роликами, виїжджає з узвишшя, а потім легко ховається назад. На подіумі можна розмістити все, що завгодно – від робочого місця за комп'ютером до м'яких меблів і телевізора. Існує варіант, при якому ліжко забирається у вбудовану шафу. Це також дуже зручний варіант, який дозволяє швидко навести порядок в спальні. Звичайно, якщо ви задумали зробити зі спальні щось незвичайне, то краще звернутися до дизайнерів-професіоналів. Вони допоможуть зробити з вашої спальної кімнати зручне та багатофункціональне приміщення.

Не забувайте, що третину свого життя ми проводимо в спальні. І цього має бути цілком достатньо для того, щоб зробити це приміщення максимально комфортним, красивим і затишним.

В спальні ми повинні розслаблятися та відпочивати. Третину нашого життя ми проводимо уві сні, а точніше, в спальні. Це наша своєрідна таємна штаб-квартира. В ідеальному варианті спальня має бути розташована якнайдалі від входу в квартиру або будинок, а також від кухні або ванної кімнати. Якщо спальня і кухня мають суміжну стіну, це може означати, що їжа відіграє в вашому житті дуже велику роль. Спальня поряд з ванною несе занепокоєння, особливо якщо ми спимо біля стіни, за якою розташовані водопровідні труби.

В будь-якому іншому приміщенні дзеркала відіграють провідну роль як засіб управління енергією, але тільки не в спальні. І на це є вагомі причини. В цій кімнаті нам перш за все потрібен спокій, а не постійний рух, за винятком обов’язкового провітрювання спальні перед сном. Дзеркало існує для того, щоб відбивати, і це відбувається постійно, навіть якщо ми в нього не дивимося. Це означає, що дзеркало постійно «випромінює», і такий стан енергетичного неспокою заважає нам спати. Отже ваше ліжко не мусить стояти в зоні дії дзеркала. Тому дзеркальні шафи в спальні краще не використовувати.

Ідеальними є шафи, в яких дзеркало підвішене всередині, як це було прийнято ще у наших дідів.

Дитяча кімната: дитяча для самих маленьких, дитяча для дошкільнят, кімната для підлітків.

Більшості сьогоднішніх дівчат і хлопчиків дуже пощастило – з дитячих років вони мають власну кімнату. Своя дитяча кімната є цілим світом для дитини. Найчастіше саме дитяча стає місцем, де відбуваються найбільш важливі та цікаві для дитини події. Адже дитяча є найбільш функціональною кімнатою в квартирі, виконуючи одночасно роль кабінету, ігрової, вітальні, спальні та спортзалу. Тому дуже важливо створити такий дизайн, щоб дитині в будь-який час було комфортно і зручно в кімнаті. Вік дитини має велике значення під час поділу кімнати на різні зони: спальне місце, місце для занять та ігор (робоча зона), місце для відпочинку, місце для зберігання речей. Чим старшою стає дитина, тим більше потрібно місця для робочої зони і менше для зони ігор. Відповідно змінюється й інтер'єр приміщення. Кімната дорослішає разом з дитиною.

Звичайно, дизайн дитячої багато в чому залежить від розмірів приміщення. Хоча навіть маленька, але власна кімната, оформлена не тільки професійно, але і з любов'ю, зможе вмістити все необхідне для маленького мешканця. Якщо ви з самого початку зумієте вдало спланувати інтер'єр приміщення, то надалі вам простіше буде вносити потрібні зміни без вкладання великих коштів і серйозних перестановок. До основних меблів в дитячій відносяться шафа, стіл, стілець, ліжко, відкриті стелажі або полиці. Наповнювати кімнату зайвими меблями не слід, необхідно, щоб в ній було досить простору і повітря, а також місця для ігор. Зі зростанням дитини, в кімнаті також відбуваються зміни – змінюються меблі, кольорова гама, освітлення, декор, а в більш старшому віці можлива заміна повністю всього дизайну приміщення. Фахівці вважають, що виділяти власну кімнату дитині потрібно після того, як їй виповниться два роки. Наявність власної кімнати сприяє розвитку самостійності та відповідальності у малюка. Дитяча кімната є дуже складною для дизайнерського оформлення. Необхідно правильно підібрати всі фактори, що впливають на інтер'єр кімнати, адже це позначається на все подальше життя дитини, сприяє формуванню характеру і світогляду.

Поява в родині малюка є найбільш радісною подією в житті кожної родини, що потребує ретельної підготовки не тільки батьків, але й кімнати або її окремої частини. З перших днів у дитини з'являється багато необхідних речей, кількість яких постійно збільшується зі зростанням та дорослішанням.

Меблі, які потребує малюк, є зовсім звичайними. Це – ліжечко, стіл для сповивання дитини та проведення необхідних гігієнічних процедур; манеж; стільчик-трансформер, який використовується для різноманітних цілей; комод для постільної білизни та одягу. Для малогабаритних квартир випускаються меблі, які є не тільки багатофункціональними, але й мобільними. Вони можуть складатися, аби не займати в кімнаті багато місця. Зараз випускаються комоди, які легко перетворюються на столики для сповивання за допомогою відкидної кришки. Основною вимогою до меблів є екологічна чистота, а також використання нешкідливих фарб і матеріалів, які пройшли необхідний контроль та сертифікацію. Найбільш якісними матеріалами для виготовлення дитячих меблів є різні породи натурального дерева, ДСП і сучасний високоякісний пластик.

У дитячому ліжечку мусить лежати матрац з наповненням із натуральних матеріалів або ортопедичний, покритий чохлом з натуральної бавовни. Бажано, щоб ліжечко мало кілька регульованих рівнів висоти. Існують й інші меблі, досить дорогі за ціною, але ними дитина користуватиметься майже до 10 років. Це меблі-трансформери зі складною системою трансформації. Ліжечко для маляти згодом перетворюється на диван або ліжко для підлітка, а стіл для сповивання – в комод з великою кількістю ящиків. Висоту стільців та столів у цих меблях можна регулювати залежно від росту дитини. Взагалі сучасні меблі-трансформери міцні, надійні та красиві.

В кімнаті маленької дитини має бути ідеальна чистота, багато повітря і затишне освітлення. Інтер'єр дитячої кімнати краще за все виконати в теплих пастельних тонах (жовтих, зеленуватих або помаранчевих), а як виразні деталі інтер'єра використати яскраві за кольором дитячі іграшки. Іграшки мають бути зроблені з висоякісних матеріалів, які можна не тільки легко вимити, але і робити це досить часто.

Під час облаштування дитячої такі предмети, як квіти, важкі та щільні штори, а також килими, необхідно прибрати з кімнати. Вони можуть викликати у малюка алергію або легеневі захворювання. На вікні найкраще повісити легкі штори, які добре пропускають повітря і світло. Такі штори нескладно прати, оскільки вони не збиратимуть пил, шкідливий для дитячого організму.

Дуже важливий фактор для здоров'я маленької дитини – це мікроклімат в кімнаті. Якщо в дитячій сухе і спекотне повітря, особливо в зимовий час, то потрібно поставити в кімнату зволожувач повітря, а якщо в приміщенні прохолодно, то допоможе масляний обігрівач. Він безпечний, екологічно чистий, а головне – хорошо і рівномірно прогріває повітря. Велике значення для створення комфортної обстановки в дитячій має освітлення. Оскільки маленька людина навряд чи зуміє оцінити ваші дизайнерські вишукування, то краще вибрати безпечні для дитини світильники, які створюють надійне освітлення і легко піддаються миттю. Взагалі оптимальним варіантом буде використання декількох джерел світла – стельового світильника, що дає рівномірне світло, і нічника або невеликого бра, розташованих біля дитячого ліжка.

Яким буде покриття підлоги, також важливо для дитячої кімнати. Доки малюк більшу частину часу проводить у ліжку, в кімнаті необхідно постійно робити вологе прибирання. Після того, як дитина підросте й навчиться повзати, а потім ходити, можна постелити високоякісне килимове покриття або килим, поверхня яких легко миється і чиститься. Для створення красивого та затишного інтер'єра кімнату можна прикрасити декоративними подушечками різними за розміром, формою та кольором, але обов'язково зробленими з натуральних тканин і матеріалів.