Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inform.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
918.28 Кб
Скачать

№1

1.Текстовий редактор — комп’ютерна програма, призначена для створення й зміни текстових файлів, а також їх перегляду на екрані, виводу на друк, пошуку фрагментів тексту і т. П.

Класифікація текстових редакторів

Редактори простих текстів призначені для утворення та редагування текстів, наприклад текстів програм (MultiEdit, Brief, Norton Editor, QuickEditor).

Редактори документів призначені для роботи з документами. Серед редакторів, призначених для роботи з текстовими документами, можна виділити Лексикон, Ami Pro, MultiEdit, MS Word.

Видавничі системи використовуються для підготовки великих складних документів (книг, альбомів, журналів, газет). Прикладами видавничих систем є Corel Ventura Publisher, Adobe PageMaker, QuarkXPress.

Редактори наукових текстів забезпечують підготовку та редагування наукових текстів, які містять велику кількість формул, графіків тощо (наприклад, TgX, MathOr).

2. Масив називається двовимірним (матриця), якщо для доступу до його елементів необхідно вказати значення двох індексів. Перший індекс вказує номер рядка, а другий — номер стовпця в цьому рядку. При розподілі пам’яті в описовій частині програми під масив резервується стільки місця, скільки передбачає вказана кількість елементів масиву, враховуючи тип елементів. Межі зміни індексів повинні бути сталими величинами, а не змінними, інакше буде невідомо, скільки місця необхідно відвести в пам’яті для такого масиву. Індексом називається порядковий номер елемента масиву. Загальний вигляд опису масивів: <ім'я змінної>: array [<межі зміни індексів>] of <тип>.

№2

1.Системи опрацювання текстів. Word — професійний текстовий процесор, за допомогою якого можна вводити, редагувати та форматувати текст. В основу функціонування Word покладено принцип (тобто «що ви бачите, те й одержуєте»). Системний інтерфейс редактора Word не потребує спеціальних знань у сфері комп'ютерної техніки й інформатики і дає змогу бачити результат роботи в тому вигляді, в якому він буде надрукований на папері. Редактор Word забезпечує:введення, перегляд та редагування тексту;вибір і створення стилю та шаблону документа перейменування, копіювання, вилучення, перегляд і друкування файла документа і тд.

2.Масив називається одновимірним (лінійна таблиця), якщо для доступу до його елементів достатньо одного індексу.Наприклад, одновимірний масив із 8 дійсних чисел у Паскалі можна оголосити таким чином:

• VAR Name: ARRAY [1..8] OF real;

• Const N=8;

VAR Name: ARRAY [1..N] OF real;

• TYPE MASSIV = ARRAY [1..8] OF real;

VAR Name: MASSIV;

Індексом називається порядковий номер елемента масиву.

3

  1. Для виявлення та знищення комп’ютерних вірусів використовують антивірусні програми. Види антивірусних програм:

1)програми-детектори дозволяють виявити файли, які заражені одним із відомих їм вірусів

2) програми-лікарі, або фаги, знешкоджують віруси в заражених файлах та на дисках , та відновлюють файли;

3) програми-ревізори запам’ятовують відомості про файли та системні області дисків , а потім порівнюють їх із реальним вмістом вінчестером, кожна знайдена невідповідність служить сигналом про появу вірусу або «троянської» програми

4) програми- монітори, або фільтри, резидентно розташовуються в оперативній пам яті комп’ютера і реагують на звернення, які роблять віруси для свого розмноження або виконання руйнівних дій, до операційної системи;

5) програми-вакцини, або імунізатори, модифікують файли і диски таким чином, що вірус, аналізуючи вакциновану програму чи диск, вважає, що вони вже заражені, і повторне зараження не здійснює.

У сучасних антивірусних пакетах функції детектора і лікаря зазвичай виконує одна програма, яка називається сканером.

-2. Масивом називається скінченна послідовність змінних одного типу, які мають однакове ім'я та різняться порядковим номером.

Масиви бувають одновимірними (у вигляді послідовності чисел), двовимірними (у вигляді таблиць чисел розміром m x n) і багатовимірними (3-,4-вимірні і т.д. 3-вімірні - це об'ємний простір з комірками, а 4-вимірні і більше - це фантастично-абстрактні поняття).Масив називається одновимірним, якщо для задання місцеположення елемента в масиві необхідно вказати значення лише одного індексу.Масив називається двовимірним, якщо для задання місцеположення елемента в масиві необхідно вказати значення двох індексів.Індексом називається порядковий номер елемента масиву. Оскільки у мові Pascal усе з чим ми працюємо потрібно оголошувати, то масиви також потрібно оголосити. Це можна зробити кількома способами:

у полі const

const <ім'я змінної>=array[1 .. <клькість елементів>] of <тип> = (1,2,3, ... <значення>);

у полі type

type <ім'я типу>=array[1 .. <кількість елементів>] of <тип>;

var <ім'я змінної> : <ім'я типу>;

у полі var

var <ім'я змінної> : array[1 .. <кількість елементів>] of <тип>;

Приклад:

type Mas = array[1 .. 5] of integer;

var a : Mas;

4.

1.Комп.віруси-прог.код,що може не санкціоновано запуск. і самовідтворюватись.

Класифікація вірусів:

Обєкти до яких вносяться комп.віруси наз . сер.існування.

Залежно від сер. Існування розрізняють такі типи вірусів:

1)Файлові віруси-вносяться у файл програми,після чого відбувається розмноження при кожному запуску.

2)Завантажувальні - записується в завантажувальний сектор дискети, твердого диска чи флеш-накопичувача і активізується при завантаженні комп'ютера.

3)Файлово-завантаж.-можуть вноситися як у файли так і у завантажувальні сектори.

4)Макровіруси-внос. у файлии док.Word,Exel…

5) Мережні віруси-поширюються у комп. мережах.Особливість їх в тому,що вони заражають тільки ОП комп. і не запис. на носії інформ-ї

У зв’язку з існув.різних способів зараження часто вик. термін резидентний і не резидентний.Перші постійно активні і потрапляють в опер.пам ять (ОП) ,а другі не потрапляють до ОП і активні лише протягом часу.

Для захисту від комп.вірусів розроб. Спец.програми-антивіруси.:

1)Прог.-детектори 2)Ревізори 3)Охоронці 4)Антив.комплекси

-2.

Призначена для багатократного викон. групи вказівок до тих пір,поки умова виконання циклу не стане істиною.

Вк. повт. з після ум.( repeat until)

Repeat

<вказівка1>;

<вказівка2>;

<вказівка n>;

Until <умова> Repeat-повторювати, Until-поки

Викон. ця вказівка таким чином

Спочатку викон.вказівкаі,які входять в тіло циклу.Потім обчисл.знач. умови-виразу.Якщо умова хибна,то знову викок.група вказівки тіла циклу.Якщо умова стає істиною,то викон. циклу прип. І вик. наступна вказівка програми.

№5

  1. Архівування – це процес стискування інформації (файлів, груп файлів, каталогів, цілих дисків) з метою економії дикого простору та захисту її від несанкціонованого доступу.

Архіватори бувають двох типів:

а) парні - коли одна і та ж програма здійснює архівування та розархівовування інформації;

б) непарні- коли одна програма архівує, а інша розархівовує файли.

Методи стиснення без втрат:

1)Групове кодування(RLE)-найпростіший,вик. для архівації графіки.

2) метод Хаффмана- полягає в заміні рядків змінної довжини в залежності від частоти використання символу так, щоб символи, що використовуються частіше, мали меншу довжину.

3) метод Лемпела-Зіва – вик. факт неодноразового повторення фрагментів тексту,тобто,послідовностей байтів.

2. Цикл з передумовою while do призначений для організації багатократного виконання групи вказівок(тіло циклу)до тих пір,поки залиш.істиною умова викон.циклу.Знач служб.слова while-поки.

Begin

<Вказівка1>;

<Вказівка2>;

<Вказівка n>;

End.

Вик. таким чином:обчисл. Знач. Виразу умови.Якщо умова істина прінімає знач.true ,то вик. група вказівок.Вик. прогр. Знову поверт. до перевірки умови циклу.Якщо умова хибна (false),то викон. вказівка,яка знах. після вказівки в повт. З передумовою.

№6

1.Архіватор — програмне забезпечення, що використовується для стиснення інформації.

Методи стиснення без втрат:

1)Групове кодування(RLE)-найпростіший,вик. для архівації графіки.

2) метод Хаффмана- полягає в заміні рядків змінної довжини в залежності від частоти використання символу так, щоб символи, що використовуються частіше, мали меншу довжину.

3) метод Лемпела-Зіва – вик. факт неодноразового повторення фрагментів тексту,тобто,послідовностей байтів.

2. Цикл з параметром for downto do- це цикл, у якому тіло циклу виконується заздалегідь відому кількість разів.

Цикл із лічильником(параметром) аргументу реалізовується таким чином:

1) аргументу надається початкове значення;

2) якщо значення входить у заданий діапазон, то виконується тіло циклу;

3) аргумент змінюється на заданий крок; виконується 2);

4) якщо значення не входить у заданий діапазон, то виконання циклу припиняється і керування передається оператору, наступному за оператором циклу.

Формат команди циклу з параметром For- downto:

For <параметр>:=<вираз1>downto<вираз2>do<команда1> де параметр-це змінна цілого ,символьного логічного або перерахованого типу,а вирази 1 і 2 задають початкове та кінцеве значення. Ця команда діє як попередня(fo to do), але крок зміни параметра -1.

№7

1. Програмне забезпечення — це набір різноманітних програм, які керують роботою комп'ютера, підтримують діалог з користувачем, обробляють різноманітну інформацію, допомагають створювати нові програми.

Програмне забезпечення ділиться на 4 види:

• програми операційної системи - ( ОС) забезпечують роботу пристроїв комп'ютера та інших програм.

• прикладні програми - комплекс прикладних програм, за допомогою яких виконуються конкретні завдання (від виробничих до творчих, розважальних та навчальних).

• середовища програмування - це сукупність символів, слів, команд і правил, за допомогою яких описується послідовність дій у вигляді програми для розв'язування на комп'ютері певної задачі. Є різноманітні мови програмування (Бейсик, Паскаль, Ада, C++, Делфі та інші), які використовуються залежно від типу задач.

• службові програми - це спеціальні програми для виконання допоміжних робіт (перевірка пристроїв, підготовка носіїв інформації, копіювання інформації, створення архівів тощо).

2.

Цикл з параметром for to do- це цикл, у якому тіло циклу виконується заздалегідь відому кількість разів.

Цикл із лічильником(параметром) аргументу реалізовується таким чином:

1) аргументу надається початкове значення;

2) якщо значення входить у заданий діапазон, то виконується тіло циклу;

3) аргумент змінюється на заданий крок; виконується 2);

4) якщо значення не входить у заданий діапазон, то виконання циклу припиняється і керування передається оператору, наступному за оператором циклу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]