Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inform.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
918.28 Кб
Скачать

Формат команди циклу з параметром For to do:

For <параметр>:=<вираз1>to<вираз1>do<команда2>,де параметр-це змінна цілого ,символьного логічного або перерахованого типу,а вирази 1 і 2 задають початкове та кінцеве значення.

№8

1. Основними технічними характеристиками комп’ютера є:

Процесор (вказується тип)

Частота тактового генератора

Тип системної шини материнської плати

Об’єм оперативної пам’яті (ОЗУ, RAM)

Об’єм кеш пам’яті (Cache)

Об’єм жорсткого диска

Швидкість CD-ROMа

Тип монітора та розмір екрана по діагоналі

Тип відеокарти і об’єм її оперативної пам’яті.

  1. Циклом у програмуванні називається повторення одних і тих самих дій.

У Паскалі передбачено три різновиди операторів циклу: цикл із передумовою, цикл з післяумовою, цикл із лічильником (із покроковою зміною аргументу).

Цикл із передумовою (або цикл-«поки») — це цикл, у якому тіло циклу виконується тільки у разі виконання умови, заданої перед тілом циклу. Якщо умова стає невірною, то робота циклу припиняється і керування передається оператору, наступному за оператором циклу.

На мові Паскаль оператор циклу з перед­умовою ще називається «циклом While-Do».

WHILE <умова> DO <оператор>;

Цикл із післяумовою (або цикл-«до») — це цикл, у якому тіло циклу виконується доти, поки умова, задана після тіла циклу, не стане правильною. Якщо умова стає правильною, то робота циклу припиняється й управління передається оператору, наступному за оператором циклу.

На мові Паскаль оператор циклу з післяумовою ще називається «цикл Repeat-Until».

REPEAT <оператор> UNTIL <умова>;

Цикл із лічильником (із покроковою зміною аргумен­ту) — це цикл, у якому тіло циклу виконується заздалегідь відому кількість разів. Загальний вигляд оператора циклу з параметром (з лічильником):

for <параметр циклу>:=N1 to N2 do <тіло циклу >; де N1 та N2 - початкове та кінцеве значення параметра циклу, тіло циклу може бути простим або складеним оператором.

Цикл по спадних значеннях параметра від n2 до n1 має вигляд:

for <параметр циклу> := N2 downto N1 do <тіло циклу>;В цьому випадку параметр циклу приймає послідовні спадаючі значення даного типу від N2 до N1.

№9 ?

1.Зовнішня пам'ять - це комп'ютерна пам'ять, що реалізована у вигляді зовнішніх, відносно материнської плати, пристроїв із різними принципами збереження інформації і типами носія, призначених для довготривалого зберігання інформації. Зокрема, в зовнішній пам'яті зберігається все програмне забезпечення комп'ютера. Пристрої зовнішньої пам'яті можуть розміщуватись як в системному блоці комп'ютера так і в окремих корпусах. Фізично зовнішня пам'ять реалізована у вигляді накопичувачів. Накопичувачі - це запам'ятовуючі пристрої, призначені для тривалого (що не залежить від електроживлення) зберігання великих обсягів інформації.

2. Оператор case працює таким чином. Спочатку обчислюється значення вираження-селектора, потім в послідовності операторів відшукується такий, якому передує константа, рівна обчисленому значенню. Якщо жодна з констант не дорівнює обчисленому значенню, виконується оператор, що стоїть за словом else. Якщо слово else відсутнє, виконується оператор, що знаходиться за словом end, тобто перший оператор за кордоном case.

При використанні оператора вибору case повинні виконуватися наступні правила: 1.Значення вираження "перемикача", записаного після службового слова case, повинні належати дискретному типові; для цілого типа вони повинні лежати в діапазоні integer. 2.Всі константи, передуючі операторам альтернатив, повинні мати тип, сумісного з типом вираження.

3.Всі константи в альтернативах мають бути унікальні в межах оператора варіанту (тобто повторення констант в альтернативах не допускаються); діапазони не повинні перетинатися і не повинні містити констант, вказаних в даній або інших альтернативах.

10

1.

Оперативна пам'ять - це робоча область для процесора комп'ютера,у якій під час роботи зберігаються програми і дані.

У сучасних комп'ютерах використовуються запам'ятовуючі пристрої трьох основних типів.

ROM. Постійний запам'ятовуючий пристрій (ПЗП), який не здатний виконувати операцію запису даних.

DRAM. Динамічний запам'ятовуючий пристрій з довільним порядком вибірки.

SRAM. Статична оперативна пам'ять.

2. Мовою Паскаль даний оператор записується за допомогою відповідних англійських службових слів IF, THEN, ELSE. Порядок виконання дуже простий. Якщо значення "логічного виразу" - істина (TRUE), те виконується "оператор1", а "оператор2" – не виконується. Якщо ж значення "логічного виразу" - неправда (FALSE), то навпаки, виконується "оператор2", а "оператор1" - немає. Команди галуження — це складові командами, у яких на відміну від простих команд присутні умови, в залежності від істинності яких виконуються або не виконуються оператори, що входять до складу команди галуження.

Повне та неповне галуження. У Паскалі реалізовано повне та неповне галуження, а також команда вибору, що реалізована як послідовне виконання декількох структур галуження і яка передбачає вибір з декількох можливих варіантів дій.

Конструкція «If — Then» — неповне галуження використовується в тому випадку, коли визначені дії тільки у разі виконання умови.

IF <умова> THEN <оператор>;

Конструкція «If — Then — Else» — повне галуження використовується в тому випадку, коли визначені різні дії в разі виконання та невиконання умови.

IF <умова> THEN <оператор> ELSE <оператор>;

№11

1.

Постійна пам'ять комп’ютера - (англ. ROM - Read Only Memory) — носій інформації, що використовується тільки для отримання і відтворення даних. Зазвичай інформація записується на такий носій в заводських умовах, недоступних споживачу. Зазвичай ROM використовується для керування роботою апаратної частини комп'ютера. Найважливішою мікросхемою ROM є BIOS (Basic Input/Output System — базова система введення/виведення). Комп'ютер звертається до BIOS зразу ж після подачі живлення на центральний процессор, ще до завантаження операційної системи.

2. Команді розгалуження в Паскалі відповідає умовний оператор. Умовному оператору відповідають дві структури:

1)неповна форма умовного оператора, коли дія здійснюється тільки тоді, коли виконується записана в ромбі умова. У разі невиконання умови відбувається перехід до наступного оператора (вихід із структури).2)повна форма умовного оператора: при виконанні умови виконується одна дія, при невиконанні — інша дія. Кожна структура має один вхід і один вихід. Неповний умовний оператор має вигляд: if умова then оператор;Повний умовний оператор записується у вигляді: if умова then оператор_1 else оператор_2; Якщо після слів then і else треба записати не один оператор, а кілька, тоді ці оператори беруться в так звані операторні дужки: відкриваюча дужка — begin, і закриваюча — end:

begin

{оператори} end;

Перед словом else крапка з комою не ставиться. Кожну пару begin...end записують в одному стовпці: так легше пе­ревірити наявність для кожної відкриваючої операторної дужки відповідної закриваючої.

№12

  1. Периферійні пристрої забезпечують інформаційну взаємодію між центральною частиною обчислювальної системи ( процесором, оперативною пам’яттю) , джерелами і користувачами інформації. Основні функції периферійних пристроїв – це ввід/вивід, зберіганння, перетворення інформації.Периферійні пристрої займають вагоме місце в ЕОМ та обчислювальних системах.

  2. Програма має лінійну структуру, якщо всі оператори (команди) виконуються послідовно один за одним. Лінійними називаються програми, що складаються з простих команд (операторів).

П ростими командами (простими вказівками алгоритму) називаються команди, які не використовують умови при своєму виконанні. До числа простих операторів належать команди (оператори) присвоювання, уведення і виведення, виклику допоміжного алгоритму (підпрограми). Оператор присвоювання. Він задає або змінює поточне значення деякої змінної(«:=»).Оператори введення-виведення. На мові Паскаль процедура введення даних має вигляд:

READ (список уведення);

READLN (список уведення).

На мові Паскаль процедури виведення мають вигляд:

WRITE (список виведення);

WRITELN (список виведення).

№13

1. Зовні комп’ютер ділиться на 3 умовні частини:

1. Системний блок, що містить багато плат які відповідають за працездатність ПК.

2. Монітор, це пристрій відображення візуальної інформації.

3. Клавіатура, що дозволяє вводити в комп’ютер інформацію, керуючі команди.

Системний блок містить:

1. Блок живлення

2. Системну (материнську) плату

3. Мікропроцесор

4. Комплект адаптерів для підключення зовні пристроїв до ПК.

5. Шинний інтерфейс

6. Відеоплата

7. Звукова плата

8. Оперативна пам’ять

9. Дисковод гнучких магнітних дисків

10. Дисковод твердих магнітних дисків

11. Дисковод CD ROM

2.????????

№14

1. До апаратної частини відносять:

-Монітор

-Системний блок

-Пристрої веденя інформації

Ситсемний блок складається із:

1. Блок живлення

2. Системну (материнську) плату

3. Мікропроцесор

4. Комплект адаптерів для підключення зовні пристроїв до ПК.

5. Шинний інтерфейс

6. Відеоплата

7. Звукова плата

8. Оперативна пам’ять

9. Дисковод гнучких магнітних дисків

10. Дисковод твердих магнітних дисків

11. Дисковод CD ROM

2.*, /, div, mod, +, - ,sqr,sqrt,abs.(?)

№15

1.Основні арифметичні дії з двійковими числами викон.за такими правилами додавання,віднімання та множення.

Додавання:0+0=0,; 0+1=1;1+0=1;1+1=10 | Віднімання:0-0=0;1-0=1;1-1=0;10-1=1|Множ.:0*0=0;0*1=0;1*0=0;1*1=1;|

Ділення виконується у стовпчик вокор.правила множ. та віднім.Є лише одне правило,яке потребує пояснення:1+1=10(наслідок з цього 10-1=1)дію 1+1=10 викон.так:у 0-му розряді результаті пишемо цифру 0,а 1 переносимо у старший розряд.У десятковій арифметиці це теж саме , що 9+1=10.Правила виконання операції додав.однакові для всіх систем числення:якщо сума цифр ,що додаються >= основі системи числення, відбув. Перенесення одиниці до наступного розряду зліва.

2.????????????

№16

  1. Шістнадцяткова система числення викор.зокрема для кодування адрес комірок оперативної памяті комп..Коефіцієнти скл. З 16 символів: 0-9,A,B,C,D,E,F ,де А=10,В=11,С=12,D=13,E=14,F=15.

2.

С тандартні: integer (тип цілих чисел) , real (тип дійсних чисел), char (літерний тип) та boolean (логічний тип).

№17

1.Двійкова система числення використовує для запису чисел тільки два символи, зазвичай 0 (нуль) та 1 (одиницю). Для запису числа в двійковій системі числення викор.представлення цього числа за доп. степенів числа 2.

n

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

2n

1

2

4

8

16

32

64

128

256

512

1024

7=4+2+1=22+21+20

У загальному вигляді представлення цілого невід ємного числа за доп. степенів числа 2.

An*2n+an-1*2n-1+….+a1*21+a0*20;Кожний із коефіцієнтів An,an-1…a1,a0. Є однією з двох двійкових чисел 0 аба 1,при чому an=1.Двійковий код числа-запис цього числа у двійковій сист.числення.Має вигляд:0=02,1=12,2=102,3=112,4=1002.

2. Програма, написана мовою ПАСКАЛЬ, являє собою послідовність рядків, кожен з яких відокремлюється від іншого символом “;” (крапка з комою). Вона складається з трьох частин: заголовка, блока описів та блока операторів.

Заголовок задає ім’я програмі.

Блок описів оголошує всі об’єкти, які використовуються програмою: мітки, константи, типи користувача, змінні, тощо.

Блок операторів задає дії, які направлені на розв’язання завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]