Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inform.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
918.28 Кб
Скачать

Властивості алгоритму:

  • Масовість

придатний до багатьох задач певного класу.

  • Визначеність

кожна команда алгоритму визначаються і тлумачиться однозначно.

  • Дискретність

алгоритм складається з послідовних зааверошених команд або дій.

  • Результативність

кожна дія приводить до певного результату.

  • Формальність

виконавець може виконати поставлене завдання, діючи за алгоритмом, виконуючи його вказівки, і при цьому може навіть не розуміти їх змісту.

  • Скінченність

діючи за алгоритмом, можна отримати результат за скінченну кількість кроків.

Існують наступні способи опису алгоритмів:словесний; у вигляді схем, малюнків, графіків тощо; за допомогою блок-схем;використовуючи алгоритмічну мову; використовуючи мови програмування.

№21

1. Носі́й інформа́ції — матеріальний об'єкт або середовище, призначений для зберігання даних.Сучасні засоби зберігання інформації можна поділити на:1)рукописні та телеграфні 2)машинні 3)спеціальні.

За призначенням розрізняють носії:

  • Для використання на різних пристроях

  • Вмонтовані у певний пристрій

За стійкістю запису і можливістю перезапису:

  • Постійні запам'ятовуючі пристрої(CD-ROM, DVD-ROM)

  • Перезаписувані пристрої (наприклад, CD-RW, DVD-RW, DVD+RW, BD-RE, магнітна стрічка тощо).

  • Оперативні пристрої забезпечують режим запису, зберігання й зчитування інформації в процесі її обробки.

За фізичним принципом

  • перфораційні (з отворами або вирізами) - перфокарта, перфострічка

  • магнітні - магнітна стрічка, магнітні диски

  • оптичні - оптичні диски CD, DVD, Blu-ray Disc

  • магнітооптичні - Магнітооптичний компакт-диск (CD-MO)

  • електронні (використовують ефекти напівпровідників) - карти пам'яті, флеш-пам'ять

2.

Електронні таблиці або Табличний редактор — клас застосунків для роботи з даними, котрі сформовані в таблиці.

Типові області застосування

  • Типові області застосування

  • для створення документів, що мають табличне представлення (цінники, розклади);

  • у сучасних електронних таблицях легко можна створювати різні види графіків і діаграм, які беруть дані для побудови з комірок таблиць (графік зниження ваги тіла за вказаний період від початку занять спортом);

  • звичайні користувачі можуть використовувати електронні таблиці для елементарних розрахунків (скільки витратив за цей місяць, що/кому/коли дав/взяв). Як правило, електронні таблиці підтримують багато математичних і статистичних функцій;

  • електронні таблиці інтенсивно використовують у бухгалтерії — у багатьох фірмах це основний інструмент для оформлення документів, розрахунків і створення діаграм;

  • електронні таблиці можуть заміняти прості бази даних.

№22

1.Інформація-дані та відомості представлені в різних формах.Інформ.Процеси-отримання,подання,переселення,захист інформації.Властивості інформації:

  • об’єктивність-відображення зов.світу знань,думок та суджень про нього.

  • Достовірність-інформ. є достовірною,якщо вона відображає істиний стан справ.

  • Повнота-інформ. є повною,якщо її достатньо для прийняття рішення.

  • Актуальність-важливість інфор-ї для даного моменту часу.

  • Корисність

  • Зрозумілість- якщо при її отриманні не виникає додаткових запитань.

За формою подання можна виділити такі види інформ.:

  • Текстова-інформація,яка відображається технічними пристроями у вигляді текстів.

  • Графічна –картинки,малюнки,графіка.

  • Звукова – усне мовлення,муз мелодії,шумові ефекти.

  • Чисельна-набори числових даних.

  • Керуюча- вказівки,команди,накази,які передаються певним виконавцям.

  • Мультимедійна-інформ.,що утв.як комбінація об’єктів попередніх видів.

Люди прагнуть отримувати корисні та достовірні повідомлення.Якщо пов. Не несе корисної для конкретної людини в даний момент часу інформації,тоді вона несе шум-надлишкову інформацію.вона міститься в повідомленнях ,які не несуть нічого нового.Між людьми повідомлення передаються в усній чи письмовій формі,а між пристроями за допомогою сигналів.

2.

Ра́строва гра́фіка (англ. Raster graphics) — графіка, представлена у машинній пам'яті у вигляді растру. Обробка растрової графіки здійснюється растровими графічними редакторами(Adobe — PhotoShop, Corel — PhotoPaint, Macromedia — FireWorks). Растрова (bitmap) графіка застосовується у випадках, коли графічний об’єкт представлено у вигляді комбінації точок (пікселів), яким притаманні свій колір та яскравість і які певним чином розташовані у координатній сітці.

Растрова графіка залежить від оптичної роздільної здатності(кількості точок/ пік селів на одиницю довжини), оскільки її об’єкти описуються точками у координатній сітці певного розміру. Такий підхід є ефективним у випадку, коли графічне зображення має багато напівтонів і інформація про колір важливіша за інформацію про форму (фотографії та поліграфічні зображення)При збільшенні растрового зображення, можна спостерігати пікселізацію, тобто при масштабуванні збільшується розмір точок і стають помітними елементи растра, тобто на краях контурів з’являються «сходинки».

Переваги растрової графіки:

- простота автоматизованого вводу (цифрування) зображень, фотографій, слайдів, малюнків за допомогою сканерів, відеокамер, цифрових фотоапаратів

- фотореалістичність

Недоліки растрової графіки:

- роздільну здатність і глибину кольору можна змінювати лише у визначених межах і, як правило, із втратою якості

- розмір файлу є пропорційним до площі зображення, роздільної здатності і типу зображення, і, переважно, при високій якості є великим

- складність управління окремими фрагментами зображення. Потрібно самостійно виділяти ділянку, що є складним процесом

№23

1. Інформатика-наука про інформацію та методи і засоби її опрацювання.Інформація-дані та відомості представлені в різних формах.Методи-це прийом опрацювання інформації певного призначення.Основний технічний засіб-комп..Сукупність засобів і методів утворює інформаційну технологію.Опрацювання є збірним під ним розуміють отримання ,подання, переселення,захист інформації.Такі процеси наз.інформаційними.

2. Векторна графіка — це графіка, де базовим елементом є лінія, яка описується математичною формулою. Таке представлення даних компактніше, але побудова об’єктів супроводжується неперервним перерахунком параметрів кривої у координати екранного або друкованого зображення.

Лінія є елементарним об’єктом, якому притаманні певні властивості: форма, товщина, колір, тощо. Будь який об’єкт (прямокутник, еліпс, текст і навіть пряма лінія) сприймається як криві лінії.

Векторні об’єкти завжди мають шлях, що визначає їх форму. Якщо шлях є замкненим, тобто кінцева точка співпадає з початковою, об’єкт має внутрішню ділянку, яка може бути заповненою кольором або іншими об’єктами.

Всі шляхи містять дві компоненти: сегменти та вузли.

- Шлях являє собою маршрут, що з’єднує початкову та кінцеву точку.

- Сегмент - окрема частина шляху, може бути як прямою, так і кривою лінією.

- Вузол - початкова або кінцева точка сегмента

Кожен елемент векторної графіки містить ці три основні елементи і дозволяє їх редагування.

Переваги векторної графіки:

- невеликі за розміром файли, оскільки зберігається не зображення, а лише його математичні дані

- об’єктами легко маніпулювати, трансформувати

- розмір об’єктів та опис колірних характеристик майже не збільшує розміри файлу;

- векторна графіка не залежить від роздільної здатності

Недоліки векторної графіки:

- нереалістичність(навіть не досвідчена людина розрізнить векторну графіку від растрової)

- складність відтворення такої графіки для поліграфії, інтернету, реклами

Найпоширенішими програмами для векторної графіки є Adobe Illustrator і Corel Draw.

№24.

1. Характеристики різних поколінь ЕОМ:

1). (50 рр.) Електронною базою ЕОМ першого покоління були вакуумні лампи. Для її роботи потрібна була невелика електростанція. Для охолодження машини використовувались потужні вентилятори. Програмування здійснювалося в машинних кодах. Швидкодія становила декілька тисяч операцій за секунду(ENIAK,MEOM)

2) (60 рр.) Електронною базою ЕОМ були транзистори, які замінили електронні лампи.З'явилися можливості програмування за рахунок мов програмування високого рівня та програмного забезпечення. Швидкодія машини досягала сотень тисяч операцій за секунду(IBM701,BEOM)

3) (70 рр.) Електронною базою ЕОМ стали інтегральні схеми.Значно зросла швидкодія ЕОМ та обсяг оперативної пам'яті. Для зберігання інформації почали використовувати магнітні стрічки та магнітні диски. Почався перехід до баз популярної інформатики.Швидкодія 1 млн оп/с.(IBM360,EC1030,1060).

4) (80 рр.) Елементарною базою ЕОМ 4-го покоління є великі інтегральні схеми. На одному кристалі кременю стало можливим розмістити схему, яка відтворює роботу процесора ЕОМ. Такі однокристальні процесори називаються мікропроцесорами. Зросла швидкодія до міліарда операцій за секунду, обсяг оперативної пам'яті, зручність у використанні. Найпотужніший процесор 4-го покоління - "Ельбрус".

5) (90 рр) Елементарною базою ЕОМ 5-го покоління є підвищені інтегральні схеми, які містять до сотні тисяч елементів на квадратний сантиметр. 5 покоління - це не тільки нова елементарна база це прогрес та досягнення нових якісних зрушень у всіх галузях. У 1980 році Сенонський уряд оголосив десятирічну програму створення комп’ютерної системи 5-го покоління, яка базувалась би на використанні штучного інтелекту, експертного мислення та природної мови спілкування.

2. Є різні програми для створення та опрацювання графічних зображень. Найпростішою є програма PaintBrush aбо Paint для Windows. Вони надають можливість створювати файл у форматі bmp, що містить рисунок, виконаний за допомогою панелі інструментів. Є складніші системи для створення професійної графіки, наприклад, програми CorelDraw. CorelDraw — це пакет векторної графіки. Рисунок не втрачає якості під час зміни розмірів. Для створення креслень автомобілів, літаків, будинків, окремих агрегатів є програми інженерної графіки, наприклад, AutoCad та ін.

Для ділової графіки існує програма Visio. Вона надає змогу нарисувати організаційну схему виробництва, блок-схему алгоритму, схему розташування кімнат і меблів у помешканні, структуру комп'ютерної мережі тощо.

Числову інформацію можна графічно проілюструвати за допомогою графіків і діаграм. Такі можливості надають спеціалізовані програми для побудови графіків, а також засіб Chart у програмах, що входять до пакета Microsoft Office.

№25

1.1)Ручний.У давнину люди користувались найпростішими засобами обчислень:пальцями рук,ніг.Найдавнішою з рахівниць вважають АБАК,винайдений у Китаї.

2)Механічні пристрої(із сер ХVІІ).У 1614 Джон Пепер винайшов логарифми,через 6р була ств.логарифмічна лінійка,яка дала змогу швидко.але наближено множити і ділити числа.У 1642 Блез паскаль сконструював мех..обчислювальну машину,вона була побудована на основі зупчастих коліс і могла віднімати та додавати десяткові числа.Всі чотири арифметичні дії виконувала машина ств. У 1673 Лебніцом,вона стала прототипом арифмометрів,які викор.з 1820 до 60-х ХХст.Перший крок до ств.сучасних комп. зробив Бебідж.З 1820-56 працював над розробкою обчис.машини ,яку назвав аналітичною.Машина повинна була розв’язувати арифметичні задачі виконуючи необхідні дії з ним,але Бебідж мети досягти не зумів, оскільки проект значно випереджав свій час.

3)Електомеханічний(із 90-х ХІХ).наприкінці ХІХ на поч. ХХ були винайдені Еом.Халлеріт сконструював машину-табулятор,яка опрацьовувала інформ. занесену на перфокарту.халлеріт заснував фірму,що виготовляла табулятори,а згодом переив. У фірму ІВМ.

4)Електронні машини.Першу ЕОМ сконструйовано в США у 1946,під керівництвом Маучлі та Еккерта,власне з цього і почин. доба комп-ів.На поч. 80-х ХХст фірма ІВМ переорієнтувалася на виробництво ПК.У 1981 на комп. ринку зявилися ПК ІВМ РС.Жоден техн. Пристрій не вдосконалювався так швидко як ЕОМ.

2. Те́кстовий процесор- текстовий редактор з розширеними можливостями для комп'ютерної підготовки повноцінних документів . Найпоширеніший в світі текстовий процесор Microsoft Word з офісного пакету Microsoft Office. Його типово застосовують для укладання анкет,настанов,листів,договорів,інструкцій з експлуатації тощо. Типовими функціями текстових процесорів є:

  • пакетне укладання листів за допомогою шаблонів і адресної бази даних

  • індексація ключових слів та їхніх сторінок

  • автоматичне укладання змісту документу і його секцій з відповідними сторінками

  • перехресні посилання між секціями зі вказівкою сторінок

  • оформлення виносок за номерами

  • варіантність документа за допомогою змінних (наприклад номер моделі, артикул тощо)

  • підтримка версій документу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]