Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Investitsiyny_proekt.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП...............................................................................................................

БІЗНЕС-ПЛАН ...................................................................................

ВСТУП

В умовах переходу до ринкової економіки, інтеграції у світове співтовариство пожвавлюється та набуває нової якості інвестиційна діяльність, пов’язана з розробкою та реалізацією проектів. Тим часом економістам бракує навиків з ідентифікації, підготовки та реалізації рішень щодо ефективного використання ресурсів. Тому нагальною є потреба в опануванні світового досвіду розробки та впровадження проектів.

Інвестиційний проект – це викладення цілей та особливостей конкретного інвестування, обґрунтування його доцільності. Без нього неможливо здійснювати інвестиції. Опрацювання інвестиційного проекту залежить від інвестора та чинних в країні законів. В залежності від видів інвестиційних проектів диференціюються вимоги до їх розробки.

Необхідність розробки інвестиційного проекту випливає з головних цілей інвестування, якими можуть бути:

- збільшення доходності;

- зменшення ризику;

- зростання капіталу і ліквідності.

Етапу попередньої розробки будь-якого інвестиційного проекту передує прогнозування інвестиційної стратегії, яка повинна враховувати за можливості інтереси різних учасників процесу інвестування. Найважливіше на цьому етапі – дослідження інвестиційних ризиків (проектних, фінансових, будівельних, експлуатаційних).

Підготовка реальних інвестиційних проектів вимагає попередньої розробки бізнес-планів. У країнах з розвиненою економікою бізнес-план складається за певними стандартами і правилами та вважається типовим документом, в якому детально обґрунтовується концепція призначеного для реалізації реального інвестиційного проекту.

Структура курсового проекту передбачає проведення передінвестиційних досліджень, економічне обґрунтування та оцінку прийнятих рішень щодо проекту, який реалізовуватиметься на конкретному підприємстві.

Розробка та реалізація інвестиційного проекту охоплює період часу, який розглядається як життєвий цикл інвестиційного проекту і є сукупність трьох фаз: передінвестиційної, інвестиційної, виробничої.

Об’єктом дослідження інвестиційного проекту є ВАТ „Луцьк Фудз”.

Мета проекту – розробка інвестиційного проекту та його оцінювання.

Основні завдання:

- ознайомлення з послідовністю розробки проекту;

- аналіз інвестиційної привабливості підприємства;

- формування інвестиційної стратегії та інвестиційної ідеї;

- розробка бізнес-плану;

- аналіз інвестиційного проекту;

- розрахунок ефективності інвестиційного проекту.

Бізнес-план

Ідея проекту – покращення фінансово-господарського стану підприємства.

Мета проекту – освоєння виробництва нового виду продукції на даному підприємстві, зокрема, вершкового соусу без барвників.

Цілі проекту:

1) отримання додаткового прибутку;

2) підвищення ефективності використання виробничих площ;

3) задоволення потреб споживачів у високоякісній продукції;

4) розширення товарного асортименту;

5) створення додаткових робочих місць.

З метою якісного техніко-економічного обґрунтування проекту розробимо його бізнес-план.

Резюме

Назва й адреса підприємства

Відкрите акціонерне товариство „Луцьк Фудз”

м. Луцьк, вул. Ковельська, 150

Засновники

Акціонери

Форма власності

Колективна

Вартість проекту

2029900 грн.

Аналіз галузі, де реалізується проект

ВАТ „Луцьк Фудз” здійснює свою діяльність у сфері харчової промисловості, яка на ринку України представлена великою кількістю виробників, продавців та покупців товарів споживчого призначення. Товарний асортимент характеризується значною насиченістю. Діапазон цін на товари- аналоги незначний. Тобто, даний тип ринку належить до ринку монополістичної конкуренції.

З метою завоювання прихильності споживачів та забезпечення стійкого попиту на свою продукцію підприємства-виробники спрямовують значні зусилля на розширення товарного асортименту, підвищення якості товарів, встановлення помірних цін з врахуванням політики конкурентів, просування продукції за допомогою комплексу маркетингових комунікацій тощо.

Останнім часом посилюється тенденція, відповідно до якої споживачі при купівлі товарів першочергову роль надають якості товару: відсутності у його складі різного роду барвників, консервантів, які можуть завдати шкоди здоров’ю людини. Тому ВАТ „Луцьк Фудз” виготовлятиме новий вид продукції – вершковий соус без барвників.

Аналіз ринку

Український ринок характеризується значним рівнем попиту на продукцію соусної групи. На ринку представлена продукція переважно вітчизняних виробників. Частка імпортованих соусів незначна (близько 10 %).

Особливістю українського ринку продовольчих товарів є недовіра споживачів до продукції закордонного виробництва, тому попит покупців спрямований на вітчизняну продукцію місцевих виробників.

Кінцевими споживачами вершкових соусів буде населення з середнім рівнем місячних доходів. Щодо організацій-споживачів, то цільовим сегментом обрано мережу супермаркетів.

Основними виробниками соусів на території України є ВАТ „Волиньхолдінг” (ТМ „Торчин продукт”), ЗАТ „Агроекопродукт” (ТМ „Верес”), ЗАТ „Чумак” („Чумак”, „Дарина”), ТОВ „Юнілевер” („Calve”), які відповідно виступають в якості конкурентів для ВАТ „Луцьк Фудз”. Найпотужнішим і найнебезпечнішим конкурентом є ВАТ „Волиньхолдінг”, який володіє більше 60% ринку.

Кожне з зазначених підприємств-конкурентів мають свої недоліки та переваги. Так, ЗАТ „Чумак” виготовляє в значних обсягах широкий асортимент продукції, використовує у виробничому процесі власну сировину, проте фірма орієнтується на споживачів з вищим середнього рівнем доходів, тобто її товари є порівняно дорогими.

ВАТ „Волиньхолдінг” завоювало велику частку ринку соусів, кетчупів та майонезів, хоча асортиментний ряд не є дуже широким.

Загалом конкурентами для ВАТ „Луцьк Фудз” на даному ринку є вітчизняні підприємства-виробники соусів, а також постачальники аналогічної продукції з країн Європи.

Постачальниками сировини для ВАТ „Луцьк Фудз” є як вітчизняні, так і закордонні фірми. Так, з Молдови (фірма “Шеріф”) поступають крохмаль та банки; з Німеччини (“National Starch“) - крохмаль; з Узбекистану (“Уті-уті”) - олія. Вітчизняними постачальниками сировини є: сіль – „Волиньторгсіль”, цукор – „Украгроцентр”, спеції – „Аркадія”, „Олівія”, „Ін-термік”.

Постачальниками тари є вітчизняні підприємства. Так, СКО-банку ВАТ „Луцьк Фудз” закуповує у ПП „Склоінвест”, кришку – у „Де пак Україна”, етикетки – у „Факторії”, клей – у „Фронт” та „Полімер”, плівку пакувальну – „Хімпалст”.

В цілому ринок соусів є досить розвинутим, проте нова чи модифікована продукція покращеної якості має хороші перспективи розвитку.

В зв’язку з вищевикладеним вважаємо, що вершковий соус, виготовлений без барвників, знайде на ринку постійних споживачів, займе відповідну нішу і принесе ВАТ „Луцьк Фудз” додаткові прибутки.

Вважаємо, що підприємству варто пропонувати нову продукцію під торговою маркою „Руна”, оскільки дана торгова марка вже завоювала прихильність споживачів на ринку томатних соусів, оцту і маргаринів і асоціюється у покупців з вдалим співвідношенням ціни та якості.

Збут продукції планується на вітчизняному ринку по всій території України, проте основна кількість споживачів продукції підприємства припадає на Центральний та Західний регіони (більше 50%).

Оскільки частина продукції ВАТ „Луцьк Фудз” експортується в Польщу, Румунію та Угорщину, то в перспективі може здійснюватися і експорт нового виду продукції за кордон.