Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.бухdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
115.38 Кб
Скачать

21. Основні вимоги до визнання та оцінка доходів. Класифікація доходів

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності містяться в П(С)БО 15 “Дохід”.

За ним доход визначають (визнають) у момент збільшення активу або зменшення зобов’язання, що обумовлює зростання власного капіталу (окрім зростання власного капіталу за рахунок внесків учасників), за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено.

Доходи відображаються в обліку згідно з принципами нарахування та відповідності доходів і витрат. Принцип нарахування передбачає відображення в обліку та фінансовій звітності доходів і витрат у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Принцип відповідності полягає в порівнянні доходів і витрат звітного періоду, тобто витрати, понесені для отримання доходу, повинні бути погоджені з цим доходом.

Наприклад, якщо підприємство визнало доход від реалізації готової продукції в момент відвантаження її покупцям, то одночасно необхідно визнати собівартість реалізованої продукції. У даному випадку доход визнається в момент збільшення активу – дебіторської заборгованості, а витрати – одночасно зі зменшенням активів (готової продукції).

У бухобліку доход відображають у сумі справедливої вартості отриманих активів або тих, які підлягають одержанню. Сума доходу, яка виникає в результаті господарської операції, визначається шляхом домовленості між підприємством і покупцем. Вона оцінюється за справедливою вартістю отриманої компенсації або тієї компенсації, яка може бути отримана.

Доходи в бухобліку класифікують за видами діяльності підприємства: доходи від звичайної діяльності та доходи від надзвичайних подій.

Доходи від звичайної діяльності поділяються на:

1) доходи від операційної діяльності – доход від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг); інший операційний доход (доход від реалізації іноземної валюти, доход від реалізації інших оборотних активів, доход від операційної оренди активів, доход від операційної курсової різниці, доход від безоплатно одержаних оборотних активів, доходи, отримані від відшкодування раніше списаних активів);

2) фінансові доходи – доход від участі в капіталі; інші фінансові доходи (одержані дивіденди, відсотки, інші доходи від фінансових операцій);

3) інші доходи звичайної діяльності – доход від реалізації фінансових інвестицій, доход від відновлення корисності активів, доход від неопераційної курсової різниці, доход від безоплатно одержаних активів.

22. Побудова обліку доходів на рахунках бухгалтерського обліку

Основи побудови бухгалтерського фінансового обліку затрат, доходів та фінансових результатів

Вихідним елементом побудови фінансового бухгалтерського обліку є економіко-правова структура фінансів господарства за ознаками «Актив» (майнові об'єкти – ресурси) та «Пасив» (правовласники активу) фізичні та юридичні особи (яка характеризує, звідки надійшли гроші) чи капітали (та куди вони вкладені) інвестовані – активи.

Фінансовий аспект побудови бухгалтерського обліку вимагає аналогічної структуризації побудови бухгалтерського обліку затрат, доходів та фінансових результатів. Як видно із вищенаведеного рисунка, діяльність може бути трьох видів:

- операційна,

- інвестиційна,

- фінансова.

Операційна діяльність – це статутна (основна) діяльність підприємства, а також неосновні (інші) види діяльності, що не є інвестиційною або фінансовою.

Інвестиційна діяльність – це сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необоротних) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Фінансова діяльність – це сукупність операцій, які призводять до зміни величини та (або) складу власного та позикового капіталу.

Разом з тим на підприємстві можуть відбуватися екстраординарні події (надзвичайні ситуації). Це вимагає їх чіткого визначення для побудови обліку затрат, доходів та фінансових результатів.

Центральним місцем у системі діяльності є облік затрат, облік до­ходу та визначення фінансового результату (прибутку або збитку).

Значний вплив на побудову бухгалтерського фінансового обліку має бухгалтерська фінансова звітність. Перш за все такі її форми, як «Баланс» (форма № 1), «Звіт про фінансові результати» (форма № 2), «Звіт про рух грошових коштів» (форма № 3) та «Звіт про власний капітал» (форма № 4). Тому при побудові обліку затрат, доходів та фінансових результатів потрібно врахувати ці вимоги.

Облік валового доходу від продажу (реалізації) здійснюють на рахунку «Доходи від реалізації»; на цьо-му рахунку обліковують реалізацію готової продукції, товарів, матеріальних цінностей, виконаних робіт і на-даних послуг. 

На дебеті рахунка «Доходи від реалізації» відобра-жують фактичну суму доходу, яку переносять на кредит рахунка «Фінансові результати» на відповідний субраху-нок та аналітичний рахунок для визначення чистого до-ходу та фінансового результату діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]