Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.бухdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
115.38 Кб
Скачать

16. Побудова обліку витрат діяльності на рахунках бухгалтерського обліку

Відповідно Нового Плану рахунків для обліку витрат використовують рахунки класу 8 “Витрати за елементами”, рахунки класу 9 “Витрати діяльності” і окремі рахунки класу 2, до яких належать 23 “Виробництво”, 25 “Напівфабрикати”, 24 Брак у виробництві”, 39 “Витрати майбутніх періодів”.

Рахунки класу 8 призначені для накопичення інформації про витрати за економічними елементами, що обумовлюється необхідністю заповнення другого розділу Звіту про фінансові результати. Це рахунки:

80 Матеріальні витрати;

81 Витрати на оплату праці;

82 Відрахування на соціальні заходи;

83 Амортизація;

84 Інші операційні витрати.

Рахунки класу 9 слугують для систематизації інформації про витрати за їх функціональними ознаками.

90 Собівартість реалізації

91 Загальновиробничі витрати

92 Адміністративні витрати

93 Витрати на збут

94 Інші операційні витрати

Характеристика цих рахунків слідуюча: вони являються активними, по дебету відображаються витрати, а по кредиту – їх списання.

Субєкти малого підприємства, а також організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності (неприбуткові організації) можуть вести облік витрат тільки на рахунках класу 8 без використання рахунків класу 9. При цьому витрати будуть списуватися з кредиту рахунків класу 8 в дебет рахунку 23 “Виробництво” у частині прямих і виробничих непрямих витрат, а решта витрат буде відноситись на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Усі інші підприємства використовують рахунки класу 9. Але для систематизації інформації про елементи витрат може бути застосована така схема: витрати відносяться спочатку на рахунки витрат класу 8, а потім списуються на рахунки класу 9, або на рахунок 23 “Виробництво”.

Використання рахунків класу 9, дозволяє здійснювати більш детальний облік витрат.

Але малі підприємства, що не бажають вести облік витрат у розрізі елементів на рахунках класу 8, ведуть облік витрат на рахунках класу 9.

17. Облік прямих витрат з операційної діяльності

До прямих витрат належать витрати, які повязаня з виробництвом конкретних обєктів і можуть бути безпосередньо включені до собівартості продукції (робіт, послуг).

Склад прямих витрат такий:

- прямі матеріальні витрати (сировина, матеріали, куповані напівфабрикати і комплектуючі вироби, з яких виготовляється продукція і які можуть бути віднесені к конкретному обєкту витрат);

- прямі витрати на оплату праці (заробітна плата та інші виплати робітникам, які зайняті в виробництві продукції (робіт, послуг);

- інші прямі витрати (усі виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного обєкту витрат, в тому числі відрахування на соціальні заходи, виробничих робітників, плата за оренду, амортизація основних виробничих засобів);

Витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) збираються на активному калькуляційному рахунку 23 “Виробництво”.

Рахунок 23 Виробництво має таку структуру

Дт 23 Виробництво Кт

Сп. Незавершене вироб-ництво на початок міся-ця

-

Фактичні витрати на протязі місяця

Виробнича собівартість готової продукції (робіт, послуг)

Ск. Незавершене вироб-ництво на кінець місяця

Аналітичний облік витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) здійснюється по цехам, переділам, видам продукції (роботам, послугам), та за статтями витрат в накопичувальних відомостях, картках або в машинограмах в умовах автоматизації обчислювальних робіт.

Прямі витрати безпосередньо обліковуються на рахунку 23 Виробництво.

На протязі місяця прямі витрати на підприємствах, які не використовують рахунків класу 8 відносять в Дт 23 Кт 20 Виробничі запаси

Кт 25 Напівфабрикати

Кт 66 Розрахунки з оплати праці

Кт 65 Розрахунки зі страхуванням

Кт 131 Ізнос основних засобів

На підприємствах, що використовують рахунки класу 8 бухгалтерські записи на прямі витрати з виробництвом продукції (робіт, послуг) будуть такими:

Дт 23 Виробництво Кт 80 Матеріальні витрати

Кт 81 Витрати на оплату праці

Кт 82 Відрахування на соціальни заходи

Кт 83 Амортизація виробничих необоротних активів

Кт 84 Інші операційні витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]