Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.бухdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
115.38 Кб
Скачать

29. Види фінансової звітності

Звітність підприємства класифікується:

1.Фінансова (бухгалтерська) звітність складається з Балансу (Ф – 1), Звіту про фінансові результати (Ф – 2), Звіту про рух грошових коштів (Ф – 3), Звіту про власний капітал (Ф – 4), Приміток до фінансової звітності (річними є Ф – 3, Ф – 4, Примітки).

Суб’єкти, які ведуть спрощену форму обліку здають тільки дві форми звітності: Ф – 1м “Баланс”, Ф – 2м “Звіт про фінансові результати”. Фінансова звітність подається в:

•статистичні органи управління по місцю реєстрації;

•вищестоящі організації (власнику на вимогу);

•обслуговуючому банку при наявності непогашених кредитних ресурсів;

•комісію з цінних паперів та фондового ринку – щорічно до 1 травня для ЗАТ і ВАТ.

Квартальна звітність подається до 25 числа по закінченню звітного кварталу, річна – до 20 лютого.

Особливістю фінансової звітності є те, що вона має повне узагальнення з даними обліку.

2.Податкова – звітність підприємства по основних податках та платежах до бюджету і позабюджетних фондів. Звітні дані ґрунтуються на даних обліку з коригуванням за вимогами податкового законодавства.

3.Звітність по обов’язкових зборах на заробітну плату до органів соціального страхування.

4.Спеціальна звітність подається з окремих питань за рішенням уряду по певних показниках діяльності підприємства (наприклад, перевищення фонду оплати праці для підприємств-монополістів та інше).

5.Статистична звітність – термін та форми подання встановлюються державним органами статистики, показники визнаються як в грошових так і натуральних вимірах.

Стаття наводиться у фінансовій звітності, якщо відповідає таким критеріям:

-існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод, пов’язаних з цією статтею;

-оцінка статті може бути достовірно визначена.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим за 12 місяців, але не може бути більшим за 15 місяців. Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку року до моменту ліквідації.

Якісні характеристики фінансової звітності:

•Інформація, яка надається у фінансових звітах, повинна бути дохідлива.

•Фінансова звітність повинна містить лише доречну інформацію, яка впливає на прийняття рішень користувачами.

•Фінансова звітність повинна бути достовірною.

•Фінансова звітність повинна надавати можливість користувачам порівнювати:

-фінансові звіти підприємства за різні періоди;

-фінансові звіти різних підприємств.

30. Склад фінансової звітності та порядок її подання

Розпорядниками бюджетних коштів фінансова звітність складається та подається за такими формами:

«Баланс» (форма № 1) (додаток 1);

«Звіт про надходження та використання коштів загального фонду» (форма № 2д, № 2м) (додаток 2);

«Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги» (форма № 4-1д, № 4-1м) (додаток 3);

«Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень» (форма № 4-2д, № 4-2м) (додаток 4);

«Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду» (форма № 4-3д, № 4-3м) (додаток 5);

«Звіт про надходження і використання коштів, отриманих на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів» (форма № 4-4д) (додаток 6);«Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)» (форма № 4-3д.1, № 4-3м.1) (додаток 7);«Звіт про рух необоротних активів» (форма № 5) (додаток 8);

«Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування» (форма № 6) (додаток 9);

«Звіт про заборгованість за бюджетними коштами» (форма № 7д, № 7м) (додаток 10);

«Звіт про заборгованість за окремими програмами» (форма № 7д.1, № 7м.1) (додаток 11);

«Звіт про результати фінансової діяльності» (форма № 9д, № 9м) (додаток 12);

«Звіт про недостачі та крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей» (форма № 15) (додаток 13);

Довідка щодо виконання головними розпорядниками розпису витрат спеціального фонду Державного бюджету України за програмами, які фінансуються за рахунок позик міжнародних фінансових організацій (додаток 14);

Пояснювальна записка (додаток 17) з довідками (додатки з 18 до 34), передбаченими у пункті 4.3 цього Порядку.

Місячна фінансова звітність розпорядниками бюджетних коштів складається та подається за формами, визначеними абзацами восьмим, одинадцятим, дванадцятим та п’ятнадцятим пункту 2.1 цього Порядку.

Довідка щодо виконання головними розпорядниками розпису витрат спеціального фонду Державного бюджету України за програмами, які фінансуються за рахунок позик міжнародних фінансових організацій (додаток 14), складається і подається до органів Державного казначейства України головними розпорядниками коштів державного бюджету, що виконують програми спеціального фонду державного бюджету за рахунок позик міжнародних фінансових організацій.

Квартальна фінансова звітність розпорядниками бюджетних коштів складається та подається за формами, визначеними абзацами другим — восьмим, одинадцятим, дванадцятим пункту 2.1 цього Порядку. До неї додається Пояснювальна записка (додаток 17) з довідками (додатки 23 — 31, 33) згідно з абзацом шістнадцятим пункту 2.1 цього Порядку.

Річна фінансова звітність розпорядниками бюджетних коштів складається та подається за формами, визначеними абзацами другим — чотирнадцятим пункту 2.1 цього Порядку. До неї додається Пояснювальна записка (додаток 17) з довідками (додатки 18 — 34) згідно з абзацом шістнадцятим пункту 2.1 цього Порядку.

2.3. Головні розпорядники бюджетних коштів та розпорядники нижчого рівня, які мають свою мережу, квартальну та річну зведену фінансову звітність складають у обсязі, визначеному пунктом 2.2 цього Порядку.

2.4. Одержувачами бюджетних коштів фінансова звітність складається та подається за такими формами:

«Звіт про надходження та використання коштів загального фонду» (форма № 2д, № 2м) (додаток 2);

«Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду» (форма № 4-3д, № 4-3м) (додаток 5);

«Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)» (форма № 4-3д.1, № 4-3м.1) ;«Звіт про заборгованість за бюджетними коштами» (форма № 7д, № 7м) 

«Звіт про заборгованість за окремими програмами» (форма № 7д.1, № 7м.1) (додаток 11).2.5. Місячна фінансова звітність одержувачами бюджетних коштів складається та подається за формами, визначеними абзацами четвертим — шостим пункту 2.4 цього Порядку.

Квартальна та річна фінансова звітність одержувачами бюджетних коштів складається та подається за формами, визначеними абзацами другим — шостим пункту 2.4 цього Порядку.

2.6. Розпорядники бюджетних коштів за бюджетними програмами, призначення за якими встановлюються законом про Державний бюджет України та рішенням відповідної ради про затвердження місцевого бюджету за загальнодержавними видатками в частині міжбюджетних трансфертів, для відображення у фінансовій звітності щоквартально та щорічно складають і подають до органів Державного казначейства України «Звіт про надходження та використання коштів загального фонду» (форма № 2д, № 2м) (додаток 2) та/або «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду» (форма № 4-3д, № 4-3м) (додаток 5).

Такі звіти подаються також відповідним головним розпорядникам бюджетних коштів, яким за такими бюджетними програмами (функціями) встановлені бюджетні призначення законом про Державний бюджет України або рішенням про місцевий бюджет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]