Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.бухdocx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
115.38 Кб
Скачать

14. Основні вимоги до визнання та оцінки витрат Клас 8. Витрати за елементами Рахунок 80 “Матеріальні витрати”

Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про витрати підприємства протягом звітного періоду.

Витрати відображаються на рахунках бухгалтерського обліку, якщо їх оцінка може бути достовірно визначена в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат викладені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”.

На рахунках цього класу, крім рахунку 85 “Інші затрати”, ведеться облік витрат операційної діяльності за такими елементами витрат: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші операційні витрати. Рахунок 85 застосовується для узагальнення інформації про витрати, пов’язані з інвестиційною та фінансовою діяльністю, а також про витрати, пов’язані із запобіганням надзвичайним подіям та ліквідацією їх наслідків.

Положення (стандарт) 16 не поширюється на витрати, пов’язані з первісним визнанням і зміною справедливої вартості біологічних активів, пов’язаних

із сільськогосподарською діяльністю, та з первісним визнанням сільськогосподарської продукції.

Визнання витрат згідно до П(с)БО 16:

5 . Витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов’язань.

6 . Витратами звітного період у визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

7. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

8. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигід протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

15. Класифікація витрат за елементами та за видами діяльності

Усі витрати класифікуються і обліковуються за видами діяльності.

Усі витрати поділяються на операційні, інвестиційні, фінансові та інші витрати звичайної діяльності, а також надзвичайні витрати.

Операційна діяльність підприємства – це основна діяльність, яка повязана з виробництвом продукції (робіт, послуг) або реалізацією продукції (товарів, послуг), що є визначальною метою створення підприємства та забезпечує основну частину його доходу.

Інвестиційна діяльність підприємства повязана з придбанням і реалізацією необоротних активів, фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів.

Фінансова діяльність – це діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного і позичкового капіталу підприємства.

Еквіваленти грошових коштів – короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються в визначенні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

Надзвичайна діяльність – операції або події, які відрізняються від звичайних і не відбуваються часто або регулярно.

Прикладами надзвичайної діяльності слід вважати стихійне лихо (землетрус,

повінь, смерч тощо) пожежу, техногенну аварію тощо.

Витрати, які повязані з основною операційною діяльністю розрізнюють за функціями – виробництво, управління, збут та ін.

До матеріальних належать витрати: сировини і палива;купованих напівфабрикатів; палива і електроенергії; тари і тарних матеріалів; буд. матеріалів; запасних частин; товарів; інші.

Витрати на оплату праці поділяються так: виплати за окладами і тарифами; премії та заохочення; компенсаційні виплати; оплата відпусток; оплата іншого невідпрацьованого часу; інші.

Економічний елемент операційних витрат “Відрахування на соціальні заходи охоплює такі складові: відрахування на пенсійне забезпечення; відрахування на соціальне страхування; страхування на випадок безробіття; відрахування на індивідуальне страхування.

Елемент “Амортизація” включає амортизацію: основних засобів; інших необоротних матеріальних активів; нематеріальних активів.

Групування витрат за економічними елементами дозволяє визначити скільки і яких видів витрат здійснено на підприємстві.

Для визначення собівартості окремих видів продукції (робіт, послуг) підприємство класифікує витрати за статями калькуляції. Склад статей калькуляції встановлює саме підприємство.

Витрати за способами їх перенесення на собівартість продукції поділяють на прямі і непрямі. До прямих витрат належать витрати, які повязані з виробництвом конкретних обєктів і можуть бути безпосередньо включені до собівартості продукції (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці та інші). До непрямих витрати належать витрати, які не можуть бути віднесені безпосередньо к конкретному обєкту витрат. До них належать загальновиробничі витрати, повязані з управлінням і обслуговуванням виробництва.

За ступенем впливу обсягу виробництва на рівень витрат розрізнюють змінні та постійні витрати.

До змінних витрат належать витрати, розмір яких збільшується із збільшенням обсягу продукції і знижуються з його зменшенням (сировина, матеріали, напівфабрикати, паливо, енергія на технологічні потреби, оплата праці виробничих робітників).

Постійні- витрати, розмір яких із збільшенням (зменшенням) випуску продукції істотно не змінюється. До них належать загальновиробничі витрати, які повязані з управлінням і обслуговуванням виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]