Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕ шпора.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.01 Mб
Скачать

13.Політико-правове середовище міжнародних економічних відносин.

Характеризуючи фактори політико-правового середовища МЕВ, треба зазначити, що взаємозв’язок політики та економіки у сфері МЕВ виявляється більш чітко, ніж у рамках нац економік. За політичних мотивів держави можуть, з одного боку, надавати одна одній преференції, інтегруватися, а з іншого - використовувати тарифні та нетарифні бар’єри, ембарго, бойкоти або блокади. Для суб’єктів МЕВ важлива політична стабільність в країнах, де вони займаються екон діяльністю. Політ стабільність країни - невелика імовірність зміни її політ статусу протягом тривалого часу у вигляді виникнення соц конфліктів (наприклад, страйків) і політ актів типу тероризму, путчів, партизанської боротьби. За сучасних умов досягнення абсолютної політ стабільності неможливо, тому учасники МЕВ можуть стикатися з ризиком експропріації свого майна, припинення торговельних і валютно-фінансових операцій, загальною нестабільністю в тому чи іншому регіоні. Підприємці, які виходять на зовнішній ринок, повинні враховувати правові норми, які регулюють підприємницьку діяльність в межах конкретного зарубіжного ринку; норми екології, контроль за дотриманням стандартів якості і безпеки товарів тощо.

14.Економічне середовище міжнародних економічних відносин.

Оскільки МЕВ є підсистемою ек. системи, то найважлив. елементом середовища МЕВ є їх ек. серед-ще. До пок-ків ек. потенціалу країни відносять:

Ефективність використання прир ресурсів: в економічному плані важливим є не факт наявності того чи іншого ресурсу, а факт ефективності та факт можливостей його використання.

Стан наук. досліджень, розвиток засобів виробництва, техніки і технологій залишають помітний відбиток на розвитку МЕВ, на структурі експ-імп угод. Розвинені країни, як правило, експортують продукцію переробної промисловості, а країни, де технології та засоби вир-ва знаходяться на низькому рівні розвитку, експортують частіше сировину та напівфабрикати. Демогр ситуація, наявність кваліф кадрів: у країнах з великою густотою населення, як правило, є багато зайвої дешевої робочої с, а в країнах, де густота населення незначна, завжди не вистачає дешевих робочих рук, але там є достатньо кваліфікованих кадрів. Це й призводить до виникнення й розгортання такого процесу, як міжнародна трудова міграція. Розглядаючи даний процес, слід брати до уваги й рівень еквівалентної оплати кваліфікованої праці. Якщо у якійсь з країн висококваліфіковані спеціалісти не отримують відповідно високих доходів за свою складну працю, то відбувається так званий процес «відтоку мізків».

Фін-кред система країни особливо важливо, щоб така система була досить багатою на кошти і змогла обслуговувати найбагатші фірми світу.

Рівень доходів і рівень споживання: чим вищий у країні рівень доходів, тим більше продукції й за вищими цінами буде придбано населенням,оскільки це є привабливим для іноземних фірм. Загалом до екон середовища МЕВ можна віднести стан розвитку економічного потенціалу країн і стан інтегрованості держав у світове господарство. Великий вплив на МЕВ здійснює оптимальність розвитку народногосподарських структур і експортного потенціалу. Крім наведених, до основних факторів посилення економічної взаємозалежності країн слід віднести:

  • міжнар спеціалізацію екон діяльності країн;

  • спільність екон інтересів країн (рівень життя, оптимальність вир-ва, збереження ресурсів тощо);

  • глобальні проблеми людства.