Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grazhd_oborona.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

5.2.4 Пожежна та електробезпека

До основних так званих специфічних причин пожеж на вуглезбагачувальних підприємствах відносяться:

- порушення пилогазового режиму, що призводять до скупчення пожежонебезпечних і вибухонебезпечних концентрацій горючих сумішей вугільних аеровзвесей (пилу) або метану;

- порушення технологічного процесу при сушінні вугілля: наявність вогнищ горіння в сушильній тракті, відсутність або несправність запобіжних клапанів, несправності системи пожежогасіння, несправності обладнання потокових пристроїв, підвищення температури газів на виході з сушарки більше 120 0 С, перевищення встановлених норм об'ємного вмісту кисню у відпрацьованих газах, несправності укриттів обладнання і систем промислової вентиляції,

- відсутність води в мокрих пиловловлювачах і системі охолодження підшипників димососа, відсутність або несправності контрольно-вимірювальних приладів, сигналізації та блокування.

Наведений перелік не вичерпує всіх причин пожежі. Але так як ці причини основні для вуглезбагачувального підприємства, то на їх ліквідацію головним чином і повинні бути спрямовані заходи протипожежної профілактики [13]

Протипожежне водопостачання районного водопроводу: налічується трьох часовий недоторканний пожежний та аварійний запас води, що зберігаються у підземному резервуарі ємністю 1000 м 3.

Напір при пожежі створюється пожежними насосами № 1 і № 2 типу 1Д315/50, які з'єднані трубопроводом з підземним резервуаром. Насоси встановлені в будівлі насосної зблокованими з компресорною. Включення насосів здійснюється відповідно до інструкції, затвердженої головним інженером підприємства. На території підприємства, у відповідності з діючими будівельними нормами і правилами, розміщені пожежні гідранти в кількості 10 штук.

Під'їзди і проходи вільні для проїзду пожежних автомашин. Близько гідрантів встановлені відмітні знаки. У разі виникнення пожежі оповіщається чергова пожежна частина, що виїжджає і діє за вказівкою відповідального керівника робіт. Система оповіщення при пожежі здійснюється по гучномовному зв'язку та по телефону. У разі пожежі робітники та інженерно-технічні працівники збагачувального підприємства діють згідно оперативної частини плану ліквідації аварії та «Правил проведення працюють на підприємстві при аварії». На схемах поверхових планів всередині збагачувального підприємства вказані місця встановлення пожежних гайок, протипожежних рукавів, ящиків з піском, вогнегасників.

Заборонено використання пожежного інвентарю не за призначенням. Пожежні гайки врізані по відмітці збагачувального підприємства в протипожежну систему трубопроводу. Плануються і проводяться практичні навчання за планом ліквідації аварій.

З метою безпечної роботи, виключаючи можливість виникнення пожежі, з метою фабрики, згідно затвердженого «Графіка прибирання вугільного пилу», проводиться вологе прибирання вугільного пилу, прибирання насипів вугілля.

Для прибирання приміщень у блоці головного корпусу та сушильно-топкового відділення, а також аспірації в сушильно-топковому відділенні використовується вода з гідровідвалу. Задіяні в роботу аспіраційні системи. У місцях пилення виконана герметизація. Ведеться постійний контроль за дотриманням пилогазового режиму.

На збагачувальному підприємстві розроблений проект протипожежного захисту. ППЗ на збагачувальному підприємстві спроектований і виконаний так, щоб запобігти виникненню пожежі, а у разі її появи – забезпечити можливість її ефективної локалізації та гасіння на початковій стадії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]