Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grazhd_oborona.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

5.2.5 Евакуація при надзвичайних ситуаціях

Евакозаходами називаються розосередження та евакуація населення з категорійних міст у заміську зону. Вони організовуються і проводяться відповідно до плану цивільної охорони району (об’єкта) та розпоряджень старшого начальника.

Евакуація – вивезення (виведення) з міст у заміську зону решти населення, яке знаходиться у зонах можливих сильних руйнувань і катастрофічного затоплення.

Кожному підприємству, навчальному закладу визначається район або місце розташування.

Відповідальність за евакуацію робітників і службовців та їхніх сімей у призначені райони покладається на начальників ЦО та штабів ЦО підприємств, установ, навчальних закладів. Розосередження робітників і службовців підприємств, що продовжують функціонувати, здійснюється за виробничим принципом, а населення, не зайнятого у виробництві, - за територіальним принципом (за місцем проживання).

На кожному підприємстві, в установі, навчальному закладі, домоуправлінні мають бути евакуаційні списки, які разом з паспортами є основними документами для обліку, розміщення і забезпечення усім необхідним у районах розселення.

Евакуація може здійснюватись усіма видами транспорту і пішки. Для швидкої евакуації застосовується комбінований спосіб її проведення, тобто піший порядок поєднується з максимальним використанням усіх видів транспорту.

Коли надійшло розпорядження про початок розосередження та евакуацію, начальник ЦО повідомляє про це керівників виробничих підрозділів, останні оповіщають робітників і службовці, а ті – членів своїх сімей. Непрацюючі оповіщаються за місцем проживання.

Почувши інформацію про евакуацію, громадяни повинні готуватися до виїзду в заміську зону. Із собою взяти найнеобхідніше: засоби індивідуального захисту, аптечку індивідуальну та індивідуальний протихімічний пакет, документи, продукти харчування на 2-3 доби, одяг, взуття, предмети туалету. Перед виходом із квартири виключити всі освітлювальні і нагрівальні прилади, закрутити крани водопровідної і газової мереж, закрити вікна і кватирки, замкнути двері; ключі здати у житловий орган. До виконання цих заходів залучаються формування охорони громадського порядку.

5.3 Управління підприємством при надзвичайних ситуаціях

Приведення в готовність органів управління ЦО до дій за призначенням: оповіщення – інформація про погрозу або виконання НС надходить телеграмою від оперативного чергового обласного управління по НС і ЦЗН. Сигнал може бути отриманий від цеху Електрозв’язку №5, а також по загальнодержавній радіотрансляційній мережі, і телебаченню, телефону від телефоністки цеху №5. Оперативне оповіщення усього керівного і командно-начальницького складу, здійснюється згідно розпорядження начальника ЦО відповідно списку і схеми оповіщення черговими.

Дії начальника Цивільної оборони. Після отримання сигналу про погрозу або НС директор зобов’язаний: віддати розпорядження і організувати контроль за оповіщенням керівного і командно-начальницького складу, формувань ЦО і співробітників; доповісти в міське управління з питань НС та ЦЗН про загрозу або виконання НС; згідно з отриманою інформацією і вказівками, віддати розпорядження про збір керівного і КНС, довести до них усі відомі обставини, поставити попередні завдання на підготовку до проведення рятувальних робіт; при необхідності вести цілодобове чергування; організувати безперервний збір об’єктивної інформації про обставини, що склались; прийняття рішення про проведення рятувальних робіт і довести його до виконавців; надати попередній звіт в територіальні органи НС та ЦЗН.

Дії комісії з ТЕБ і НС. Згідно вказівки начальника ЦО, в повному складі або частина комісії, відбуває до місця НС і виконує наступні завдання: уточнює характер, масштаби і можливий розвиток НС; здійснює збір інформації і аналізує обставини у місця НС, що склались; уточнює кількість, склад сил і засобів ЦО для ліквідації наслідків НС; розробляє плани і заходи на проведення рятувальних робіт (або її коригування) з доповіддю директору КГПК; організує зв'язок з органами управління і формування ЦО; здійснює координацію, а при необхідності керує діями сил і засобів ЦО при рятувальних роботах в місці НС; узагальнює інформацію про обставини і готує доповідь для начальника ЦО про хід проведення рятувальних робіт і ліквідації наслідків НС; надає і підтримує постійний зв'язок з територіальними органами НС та ЦЗН.

Матеріальне забезпечення: керівництво збагачувального підприємтва повинне забезпечити отримання місячного запасу експлуатаційних матеріалів, зосередити і зберігати його у складі. Аварійний запас поповнювати і видавати тільки по розпорядженню начальника ЦО. Відповідним службам і підрозділам забезпечити накопичення, поповнення і підтримку необхідного майна, як по кількості, так і по номенклатурі. Медичне забезпечення здійснюється силами санітарного поста і медичною службою ЦО міста. Відповідальність за медичне забезпечення покладається на фельдшера шахти, начальників структурних підрозділів.

З метою недопущення травмування та загибелі особистого складу, пошкодження матеріальних цінностей, постійно ведеться роз’яснювальна робота, скерована на дотримання правил безпеки, а також заходи ЦО по запобіганню НС. Ці заходи викладені у планах, інструкціях, інших документах керівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]