Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_Онишкив_Осн шк_С_120-127.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

126 Тема 6. Інспектування шкіл

державним вимогам (стандартам освіти). Періодичність проведення атестації — не рідше одного разу на 10 років. Позачергова атестація може проводитися з ініціативи закладу освіти або органу державного управління.

Проведення атестації закладів освіти покладається на Міністерство освіти і науки, міністерства та відомства, що мають у своєму підпоряд­куванні заклади освіти, Державну інспекцію закладів освіти, управління освіти і науки обласних державних адміністрацій.

Міністерство освіти і науки розробляє і затверджує перелік докумен­тів, необхідних для організації та проведення атестації закладів освіти. Для організації проведення атестаційної експертизи створюються ре­гіональні експертні ради або центри. Атестацію закладу освіти прово­дить експертна комісія, до складу якої входять працівники органів дер­жавного управління та Державної інспекції закладів освіти, висококвалі­фіковані педагогічні та науково-педагогічні працівники, а також можуть залучатися представники зацікавлених організацій, підприємств і уста­нов, професійних і творчих спілок.

Заклад освіти, що атестується, подає до регіональної експертної ради матеріали самоаналізу освітньої діяльності, що включають аналіз стану навчально-матеріальної бази, кадрового і навчально-методичного забез­печення, копії навчальних планів і програм тощо. Експертна комісія пра­цює в закладі освіти не більше двох тижнів.

За підсумками роботи експертна комісія складає акт атестаційної експертизи закладу освіти, у якому містяться рекомендації щодо ви­знання закладу освіти атестованим або неатестованим, і передає його регіональній експертній раді та керівництву закладу освіти.

У випадку незгоди закладу освіти з рекомендаціями експертної ко­місії він має право подати апеляцію до органу державного управління освітою, на який покладається проведення атестації. Якщо апеляція ви­знається правомірною, то призначається новий склад експертної комісії, висновки якої є остаточними.

Регіональна експертна рада на основі розгляду матеріалів атестацій­ної експертизи готує вмотивований висновок щодо атестації закладу осві­ти та подає його до органу державного управління освітою, на який по­кладено проведення атестації. Він приймає рішення про атестацію цього закладу. Заклад освіти визнається атестованим, якщо результати його діяльності відповідають встановленим державним вимогам. Атестова-

Тема 6. Інспектування шкіл 127

ному закладові освіти видається свідоцтво про державну атестацію і надається право видачі документа про освіту державного зразка.

Неатестований заклад освіти позбавляється ліцензії про проведення освітньої діяльності.

Література

  1. Дейкун Д..І., Дроб'язко П.І. Організація праці інспектора-методиста шкіл. — К: Рад. школа, 1990. —176 с.

  2. Закон України "Про загальну середню освіту" // Інформаційний збірник МО України.—1999.— №15. — С. 6-31.

  3. Положення про ліцензування закладів освіти. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 лютого 1996 року №200.

  4. Типове положення про атестацію середніх загальноосвітніх, позашкіль­ них, дошкільних закладів освіти і закладів освіти для громадян, які потре­ бують соціальної допомоги та реабілітації. Затверджено наказом Мініс­ терства освіти України від 5 березня 1996 року №66.