Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мойсеюк_Педагогика_2007_С_542_628_Школознавс10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
647.68 Кб
Скачать

II. Синтезуючи наведені визначення, уточніть суть передового педагогічного досвіду.

1. Суть передового педагогічного досвіду полягає у використанні оригінальних форм, методів, прийомів, засобів навчання і виховання.

  1. Суть передового педагогічного досвіду полягає у вдосконаленні відомих форм, методів, прийомів, засобів навчання і виховання.

  2. Це досвід, який забезпечує стійку ефективність педагогічного процесу.

  3. Це досвід, який використовує нові системи навчання і виховання.

  4. Це досвід, який визначає нові шляхи у вирішенні актуальних проблем навчально-виховного процесу.

III. Які критерії засвідчують наявність передового педагогічного досвіду? Впишіть їх у табличку відповідно до вашого рейтингу.

1... .

2

З

4

5

6

ІV. Використовуючи наведені твердження, сформулюйте мету і зав­дання науково-методичної роботи в загальноосвітньому навчальному закладі.

  1. Підвищення кваліфікації вчителів.

  2. Підвищення професійно-педагогічної культури вчителів.

  3. Методичне забезпечення навчально-виховного процесу.

  4. Впровадження у педагогічний процес інновацій.

  5. Постановка експерименту педагогічним колективом школи.

  6. Підвищення ріння теоретичної (предметної) підготовки.

  7. Організація дослідницьких колективів.

  8. Підвищення ріння психолого-педагогічної підготовки.

  1. Організація роботи по вивченню нових освітніх програм і навчальних планів.

  1. Поглиблення філософсько-педагогічних знань.

  2. Вивчення, узагальнення і поширення передового педагогічного досвіду.

  3. Організація роботи по вивченню освітніх державних стандартів.

  4. Вивчення методики викладання предмету.

  5. Залучення педагога до дослідницької діяльності.

  6. Формування умінь і навичок аналізу освітнього процесу і самоаналізу своєї навчально-виховної діяльності.

  7. Стимулювання активної творчої діяльності педагога.

V. З наведеного переліку форм виділіть форми науково-методичної роботи:

1) лекція, 2) семінар, 3) диспут, 4) виставка, 5) конференція, 6) кафедра, 7) практикум, 8) екскурсія, 9) методичне об'єднання, 10) проблемна група, 11) урок, 12) школа передового досвіду, 13) консультація, 14) зустріч, 15) педчитання, 16) конкурс, 17) захист проекту, 18) самоосвіта.

625

Вирішіть ці проблеми

1. Нова парадигма освіти вимагає від учителя високої педагогічної культури і методичної майстерності. Перед керівниками шкіл стоїть завдання- допомогти педагогу стати в рівень із сучасними вимогами до навчально-виховної роботи. Практика показує, що це завдання вирішується по-різному.

Одні директори вважають, що підвищити педагогічну майстерність учителя і тим самим якість сучасного уроку можна лише шляхом удосконалення в школі системи методичної роботи, і передусім організації проблемних семінарів, семінарів-практикумів із різних питань організації навчального процесу і роботи з учнями.

Другі, дотримуючись тієї ж думки, вважають за необхідне озброїти вчителя різними пам'ятками: "Вимоги до сучасного уроку", "Вимоги до перевірки знань", "Як проводити класні збори" і под.

Треті вважають, шо підвищення професійного рівня учителів відповідно до вимог сьогоднішнього дня можна забезпечити шляхом кваліфікованого аналізу їх навчально-виховної роботи й надання їм індивідуальної допомоги при кожному утрудненні. Хто з них правий? Чи достатньо тих заходів, які названі різними директорами, для надання допомоги вчителю у його роботі й професійному зростанні? Які доповнення внесли б ви до вищеназваних методів роботи з учителями?

2. Педагогічна діяльність учителів-новаторів характеризується такими головними показниками:

високий науковий рівень викладання;

методична культура, яка базується на знаннях психології і педагогіки;

завчасна підготовка учнів до засвоєння наступних розділів програми;

уміння аналізувати свою роботу і творчо використовувати передовий досвід інших;

безперервність повторення на кожному занятті;

максимальна економія часу на уроці;

раціональна техніка підготовки до кожного уроку та інші. Якими мають бути управлінські дії адміністрації, щоб більшість учителів мали такі показники праці? Які зусилля повинні докласти й самі вчителі?

3. У будь-якому педагогічному колективі немає однакових учителів. Є закохані у свою професію, палкі, невгомонні; є спокійні, урівноважені; є молоді учителі, випускники вузів, які намагаються якомога швидше оволодіти педагогічною майстерністю; є й недбалі, байдужі, які вважають, що помилились у виборі професії.

Визначте особливості індивідуального підходу до кожної з цих груп учителів. Побудуйте модель роботи з учителями в межах кожної групи.

4. До директора школи звернулися з питаннями два вчителі - досвідчений і молодий.

Досвідчений: "Чи можна користуватися старими поурочними планами, доповнюючи їх у разі потреби, адже це значно полегшує працю?".

626

Молодий: "Я маю поурочні розробки кожної програмової теми, виконані мною, як і іншими випускниками, протягом навчання у ВНЗ (вищому навчальному закладі). Тепер я користуюся ними".

Вислухавши обох вчителів, директор категорично заборонив проводити уроки за такими планами. Чи правий директор? Відповідь аргументуйте.

5. У багатьох школах став традиційним спеціальний ритуал зустрічі молодого учителя. В ході індивідуальних бесід керівники шкіл з'ясовують сильні й слабкі сторони підготовки до педагогічної діяльності, виявляють нахили і вислуховують особисті побажання: в яких класах хотів би працювати молодий учитель, яким гуртком у школі міг би керувати, з якими доповідями хотів би виступити через півроку - рік.

За кожним молодим учителем закріплюється досвідчений наставник для надання допомоги в період трудової адаптації перші два роки: як підготуватися до уроку, як здійснювати індивідуальний і диференційований підхід до учнів, як краще скласти план уроку і под. Директор і його заступники не поспішають відвідувати уроки молодих учителів, дають їм можливість призвичаїтися до школи, пізнати учнів, звикнути до своєї нової ролі.

Дайте оцінку цьому досвіду. Чи така робота з молодими вчителями виробляє у них впевненість у своїх педагогічних можливостях?

* * *

Правильні відповіді

Питання

І

II

III

ІV

V

Відповіді

1-7

-

-

-

2), 4), 5), 6), 7), 9), 10), 12), 15), 18)

* * *