Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Структура вікна папки Windows хр

Стандартне вікно папки Windows ХР показане на рис. 3.4, проте схо­жі елементи є також в вікнах програм інших розробників. Отже, загалом вікно складається з таких елементів.

Рядок заголовку. Відображає назву вікна, яка у випадку папки є ім'ям папки, а також у правій частині містить кнопки згортання , розгортан­ня на весь екран (або навпаки - згортання до первісних розмірів, якщо вікно розгорнуте на весь екран ) та закриття вікна.

Рядок мето. Містить кнопки меню, натискаючи на які, користувач за­ходить у відповідне меню. Як самі меню, так і команди в них обираються натисканням лівої кнопки мишки. Якщо праворуч від назви команди ме­ню знаходиться чорна стрілка, то на таку команду меню достатньо про­сто навести курсор мишки, після чого відкриється підменю. Якщо назва команди закінчується трьома крапками (наприклад, Свойства папки...), то це означає, що після вибору такої команди на екрані обов'язково з'я­виться ще вікно. У випадку, коли ім'я команди меню не містить трьох крапок, команда безпосередньо виконує певні дії.

Приклад меню з командами різного типу наведений на рис. а. Ми бачимо, що після вибору команди Панели инструментов, поряд з назвою якої наявна чорна стрілка, з'являється підменю. Прапорці, які стоять ліворуч від назв пунктів меню, вказують на те, що даний пункт є просто опцією, встановивши біля якої прапорець, ми її активуємо. На рис. а чорна точка біля пункту меню вказує на те, що серед групи ко­манд меню, які знаходяться між двома роздільними лініями, одночасно може бути відмічена тільки одна команда.

Панелі інструментів. Це група елементів, на кожному з яких знаходять­ся кнопки. Наприклад, у вікні папки ми за замовчуванням можемо бачити панелі інструментів Обычные кнопки та Адресная строка. Всі кнопки, як і команди меню, обираються одиничним клацанням лівою кнопкою мишки. За бажанням панелі інструментів у вікні папки можна прибрати або, навпа­ки, показати додаткові. Для цього необхідно виконати наступні дії:

  • зайти у меню Вид;

  • обрати команду Панели инструментов;

  • в підменю встановити прапорець біля панелі інструментів, яку необхід­но показати, або зняти прапорець, якщо панель інструментів необхідно забрати (встановлення та зняття прапорця також проводимо, клацнув­ши один раз лівою кнопкою мишки на необхідній команді меню).

Область відображення вмісту папки. В цій області знаходяться пік­тограми всіх файлів та папок, які присутні в поточній папці {поточна папка — це папка, в якій на даний момент працює користувач).

В області відображення вмісту папки, якщо вміст не вміщується у вік­но з поточними розмірами, з'являються смуги прокрутки - горизонтальна або вертикальна чи обидві відразу, залежно від розмірів вікна та режиму відображення вмісту папки. Користуватись ними просто - достатньо на­вести курсор мишки на повзунок смуги прокрутки, натиснути ліву кнопку мишки та, утримуючи її, перетягнути його у погрібне положення.

Рядок стану. В рядку стану відображається інформація про кількість виділених об'єктів (якщо вони є), сумарний об'єм виділених файлів або сумарний об'єм всіх файлів у відкритій папці (якщо жодного з об'єктів не виділено). На рис. а показаний рядок стану при відсутності виділених об'єктів: ліворуч показана загальна кількість об'єктів, посередині - за­гальний розмір всіх файлів. На рис. показаний рядок стану при виді­леному файлі: ліворуч показані параметри виділеного файлу, а замість су­марного розміру всіх файлів у поточній папці - розмір виділеного файлу.

Робота з вікнами

В Windows ХР можна робити всі ті операції з вікнами, що й у попе­редніх версіях. Ми вже зазначили, як можна закрити вікно, згорнути його або розгорнути, коли розглядали рядок заголовку в попередньому розділі. Тепер необхідно розглянути інші основні операції, подані нижче.

Переміщення вікна.

Виконується методом Drag & Drop. Для переміщення вікна необхід­но встановити курсор мишки на рядок заголовка вікна, натиснути ліву кнопку мишки та, утримуючи її в такому стані, перетягнути мишкою ві­кно у потрібне місце екрану, після чого відпустити кнопку мишки.

Зміна геометричних розмірів вікна.

Для зміни розмірів вікна необхідно навести па межу вікна курсор мишки. Коли курсор мишки набуде вигляд подвійної стрілки, необхідно натиснути ліву кнопку мишки та, утримуючи її натиснутою, встановити потрібні розміри вікна.

Впорядкування вікон на робочому столі.

Іноді виникає потреба розташувати вікна за певною системою. Звісно, робити це простим переміщенням нераціонально, тому у Windows ХР пе­редбачена можливість впорядкування (сортування) вікон. Для цього необ­хідно клацнути правою кнопкою мишки у вільному місці Панели задач