Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

18. Робота з фрагментами тексту у текстовому процесорі Word. Копіювання та перенесення фрагментів. Вставка об'єктів.

Виділення фрагмента тексту можна вилучати, вирізати, вставляти, переміщувати та копіювати.

Вилучення фрагмента, як i неправильно введеного символу, виконується клавішею <Backspace> або <Delete>. Можна також скористатися командою Прав­ка — Очистить.

Копіювання та вирізання фрагмента здійснюються за допомогою буфера обміну (Clipboard) за однойменними командами з меню Правка. У першому випадку фрагмент зберігається в документі, а у другому — з доку­мента вилучається. Для копіювання i вилучення фрагмента зручно використовувати також кнопки , або комбінації клавіш <Ctrl+c> та <Сtrl+ч> відповідно.

Вставлення фрагмента з буфера в текст документа, починаючи з позиції курсора, виконується :за однойменною командою з меню Правка натисненням на клавіші <Сtrl+M> або клацанням лівою клавішею миші на кнопці .

Word має вмонтовану галерею художніх зображень, які можна вставити в документ, а також спеціальні засо­би формування графічних об'єктів та 'їх імпортування з інших програм і додатків до Windows.

Вставлення рисунків у документ

Вставлення різних ілюстрацій виконується за коман­дою Вставка—Рисунок, що відкриває спеціальне меню з набором команд для вибору потрібного графічного об'єкта (рис. ).

Команда Картинки відкриває вікно «Microsoft Clip Gallery» із множиною кольорових картинок. Будь-яка картинка вставляється в документ, починаючи з позиції курсора. Картинки можна редагувати, тобто змінювати їхні розмір і колір, добавляти та забирати окремі елемен­ти і навіть розбирати на складові частини.

Команда Из файла активізує вікно «Добавить рису­нок» (рис. ), в якому вибирається файл із потрібним рисунком, який вставляють у текст клацанням лівою клавішею миші на кнопці «Добавить».

Команда Автофигуры виводить на екран панелі інстру­ментів «Рисование» та «Автофигурьі» (рис.), які за­стосовують для формування рисунків.

Команди Обьект WordArt і Диаграмма виводять на ек­ран панель із набором текстових спецефектів та форму таблиці, яку використовують для побудови стовпцевої діаграми. Команда Co сканера запускає програму Microsoft Photo Editor, що дає змогу застосувати у Word зображення, які надходять із сканера

Форматування рисунків

Будь-який рисунок поміщається в кадр-рамку, роз­міри якої мають бути сумірними з розмірами сторінки або її частини, виділеної користувачем для рисунка.

Попередження. У випадках, коли кадр рисунка виходить за межі сторінки, система не розриває його на частини, і він може цілком зникнути з екрана. Щоб уникнути цього, вар­то старанно узгоджувати розміри виділеного поля з кадром рисунка або залишати для рисунка поле явно більших розмірів.

Для збільшення або зменшення розміру будь-якого рисунка необхідно виділити його кадр із маркерами, вста­новити покажчик миші на один із маркерів, на­тиснути на ліву клавішу миші і "відбуксирувати" його в потрібному напрямку на необхідний розмір, а потім відпустити клавішу миші . Кадр ви­діляється клацанням лівою клавішею миші на межі поля рисунка. Забрати виділення можна клацанням зазначеною клавішею на порожньому полі екрана.

Клацання лівою клавішею миші у полі рисунка ак­тивізує курсор, "буксируючи" який можна переміща­ти рисунок як у межах сторінки, так і між сторінками.

Для обрамлення рисунка можна скористатися коман­дою Формат—Границы й заливка.

Навіть при нормальному розміщенні рисунка його по­ложення на сторінці залишається непостійним, тому що він починає "плавати" по тексту під час його редагуван­ня. Настройка формату рисунка дає змогу вирішити всі проблеми, пов'язані з його розміщенням у документі. Во­на виконується за командою Формат—Рисунок, яка вик­ликає на екран однойменне вікно із шістьма вкладками .

У цьому вікні можна встановити висоту і ширину ри­сунка, задати спосіб його обтікання, вибрати варіант розміщення рисунка на сторінці та задати ряд інших па­раметрів.

Вкладка «Цвета й линии» визначає колір заливання фону рисунка, колір, товщину і тип ліній його рамки. Па­раметр «Нет линии» поля «Цвет» знімає (знебарвлює) рам­ку рисунка.

Вкладка «Размер» дає змогу вибрати або встановити висоту та ширину рисунка, а вкладка «Положение» — варіанти його розміщення на сторінці.

Вкладка «Обтекание» керує обтіканням тексту навко­ло кадру рисунка (рис. ). Вона активізується, коли розмір рисунка малий і навколо нього утворилися по­рожні поля.

Вкладка «Рисунок» (див. рис. ) здійснює обрізу­вання рисунка, а також установлює колір, яскравість та контрастність його зображення.

Вкладка «Надпись» використовується для доповнення рисунка написами, текстом і формулами. При цьому до­пускається зміна параметрів шрифту всіма доступними за­собами.

Отже, процедура форматування дає змогу не тільки вставити рисунок у текст із відповідним оформленням, а й жорстко зв'язати його з елементами тексту.