Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

25. Структура програми мовою програмування Pascal лінійні програми.

Структура паскаль-програми. Команда присвоєння.

Програма складається з описової частини — заголовка, розділів описів та оголошень, які вивчатимемо згодом, та виконуваної - розділу команд:

Program <Назва програми>;

<Розділи описів та оголошень>

Begin

<Розділ команд>

end.

Розділ команд. Цей розділ містить команди, призначені для перетворення даних. Команди прийнято записувати одну під одною, роблячи пропуски між словами і відступи від лівого краю для наочності. Команди відокремлюють символом «;». Короткі команди можна розміщувати в одному рядку. Одну довгу коман­ду можна записувати у декількох рядках, не розриваючи слів.

Після слова begin та перед end символ «;» можна не писати. Програма закінчується крапкою.

Команда присвоєння призначена для надання значення змінній. Вона відповідає дії = (дорівнює) в курсі математики чи фізики. У мові Паскаль цю дію позначають двома симво­лами :=.

Наприклад, а := 12. Загальйий вигляд команди присвоєння такий:

<ім'я змінної> := <вираз>

Два символи (:=) читаємо як «присвоїти», «надати».

Вираз — це запис мовою програмування правої частини деякої формули, призначеної для перетворення даних.

Дія команди. Обчислюється вираз, і результат присвоюється зазначеній змінній.

Структура Pascal-програми

Будь-яку мову програмування можна собі уявити як деякий ласіб спілкування з комп'ютером. Тому, як і у будь-якій іншій мові спілкування, тут є певні домовленості у поданні своїх ви­словів: своя абетка та синтаксичні правила.

Синтаксично Pascal-програма складається з окремих «речень» . Такими «реченнями» можуть бути деякі описи для самої програми або команди, з яких складається даний алгоритм. Кожне «речення» Pascal-програми повинно закінчуватися символом «;».

Послідовність представлення алгоритму у вигляді Pascal-програми має певну закономірність. Означимо її так: program <ім'я програми> ;

uses <розділ опису бібліотек (модулів), що підключаються>; label <розділ опису міток>;

const <розділ опису констант>;

type <розділ опису типів>;

var <розділ опису змінних>;

procedure або function <розділ опису процедур і функцій>;

begin <розділ операторів> end. Ви, мабуть, звернули увагу, що службові слова Pascal-програми виділені жирним шрифтом (для зручності). Надалі служ­бовими словами вважатимемо ключові слова, з яких склада­ються оператори Pascal та назви його стандартних процедур і функцій, тобто ті слова, які зарезервовані в самій мові Pascal і які ви не можете використовувати як ідентифікатори. Крім того, вся програма розбивається на певні розділи. Бажано зберігати таку послідовність використання розділів, хоча з досвідом ви побачите, що деякі з них можна міняти місцями. Однак треба враховувати, що розділ опису модулів повинен обов'язково йти першим, а розділом операторів завершується кожна програма. Розділ типів обов'язково повинен передува­ти розділу змінних, а розділ міток і розділ констант бажано розміщувати перед розділом типів. Першим рядком програми зі службовим словом program можна знехтувати.

Умовно цю структуру можна поділити на дві частини - опи­сову і виконувану.

Описова частина (program, uses, label, const, type, var) містить інформацію про те, які можливості ви будете викорис­товувати у своїй програмі, які у вас будуть константи, мітки, якими змінними будете користуватися. Саме за змістом цієї описової частини всім указаним змінним відводиться місце в пам'яті комп'ютера за їх типами і послідовністю, в якій вони записані в програмі.

Виконувана частина містить опис процедур, функцій та ос­новний блок програми, який ще називається тілом програми і розташований між службовими словами begin та end, тобто ті завдання, які повинна виконати дана програма.

Завершується Pascal-програма завжди символом «.».

Як приклад наведемо програму, за допомогою якої можна обрахувати площу круга, вказавши будь-який радіус.

program circle;

const рі=3.1415926;

var r, s: real; begin

writeln ('Задайте радіус круга:');

read (г);

s:=pi*sqr(r);

writeln ('Площа круга з радіусом ', г, 'дорівнює ', s) end.

Зверніть увагу на принцип «вкладеності», за допомогою якого досягається максимальна «читабельність» програми. Вміст розділу операторів зміщений трохи вправо відносно службових слів begin та end. Аналогічно записана й описова частина Pascal-програми. Кожне «речення» програми запи­сується з окремого рядка. Оператори, які містять інші операто­ри, зміщуються відносно них так само вправо. Це дає змогу розібратися у складних програмах, знайти в них помилки не тільки самому автору, а й сторонньому користувачу.