Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.Рівень організації та результативність освітн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
542.21 Кб
Скачать

Результативність участі команди юних краєзнавців у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України

п/п

Назва секцій

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Всього

Кіл-сть

уч-ків

Кіл-сть

пер-ців

Кіл-сть

уч-ків

Кіл-сть

пер-ців

Кіл-сть

уч-ків

Кіл-сть

пер-ців

Кіл-сть

уч-ків

Кіл-сть

пер-ців

1.

Історичне краєзнавство

1

1

1

1

1

3

2

2.

Історія України

1

1

1

1

3

1

3.

Археологія

1

1

1

1

1

3

2

4.

Етнологія

1

1

1

1

1

3

2

5.

Географія

1

1

1

1

1

1

3

3

6.

Геологія

1

1

1

1

1

1

3

3

7.

Право

1

1

1

1

3

1

Одним із проблемних напрямів позашкільної освіти є залучення старшокласників до занять в гуртках. Як приклад такої діяльності можна навести інформацію про роботу обласної школи юних істориків облСЮТур, де вирішується одночасно багато проблем у навчально-виховному процесі, є якість і результат.

На Харківській облСЮТур діє обласна очно-заочна школа юних істориків «Proventus», яка була створена у 2003 р. В перекладі з латинської мови «proventus» – означає «успіх», «гарний врожай». Саме на такий високий результат розраховують викладачі школи при підготовці учнів до вступу на історичний факультет ХНУ ім. В.Н.Каразіна.

Завданнями діяльності школи у регіоні є:

  • забезпечення потреб учнівської молоді в здобутті знань та умінь у галузі історичних наук;

  • створення умов для виявлення обдарованої та талановитої учнівської молоді (переважно зі сільської місцевості);

  • залучення учнівської молоді до виконання науково-дослідницьких робіт;

  • виховання почуття патріотизму, любові до рідного краю, народу України;

  • сприяння вибору майбутньої професії згідно зі спеціальностями та спеціалізаціями історичного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.

У своїй діяльності очно-заочна школа керується основними положеннями Законів України „Про освіту”, „Про позашкільну освіту”, Концепцією Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2006-2010 роки, Положенням про Малу академію наук учнівської молоді, яка затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 09.02.06 р. № 90.та Положенням про обласну школу юних істориків, затвердженим у 2006 р.

Структура школи складається з груп учнів 10-11-х класів з однорічною очно-заочною формою навчання. Групи створюються за наявності 8-10 осіб. Перевага надається учням з сільської місцевості, бо вони мають значно менше можливостей отримувати додаткові знання, користуватися науковими бібліотеками, відвідувати ВНЗ, одержувати консультації науковців та викладачів.

Аналізуючи показники участі школярів міста та області в обласній школі за 2006-2010 роки слід відзначити, що 58 % – це учні з сільських районів Харківщини (дод. 1). У 2007-2008 н.р. цей показник становив 75 %.

Основними формами організації навчального процесу з учнями школи є:

у міжсесійний період:

- виконання контрольних, теоретичних та практичних завдань з навчальних дисциплін;

- індивідуальні консультації (щотижнево);

- теоретичні та практичні заняття з історії, української мови (щотижнево);

у сесійний період:

- лекційні, практичні заняття на базі облСЮТур та Xapкiвcького національного університету ім. В.Н. Каразiна;

- навчально-тематичні екскурсії до музеїв, наукових установ;

у канікулярний період:

- комплексні польові археологічні практики;

- участь у роботi профільних таборів, історико-краєзнавчих експедицій.

Участь у роботі секцій історико-географічного напряму МАН є бажаною умовою для вcix учнів шкіл. Навчально-виховний процес у школі здійснюється згідно з розкла­дом занять, який розробляється на період семестру та сесій i затверджується директором облСЮТур.

До роботи обласних очно-заочних шкіл залучаються аспіранти та викладачі історичного, філологічного, філософського факультетів ХНУ ім. В.Н.Каразіна, а саме:

з/п

ПІБ викладача

назва предмету

1.

Тумаков О.І.

кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії

Всесвітня історія ХХ ст.

2.

Журавльов Д.В.

кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України

Історія України

3.

Кохан Ю.І.

кандидат філологічних наук, професор, заступник декана філологічного факультету

Правопис української мови

4.

Гурова О.М.

старший лаборант кафедри української мови

5.

Тютіна І.В.

аспірант кафедри теорії та практики філософії філософського факультету

Основи риторики

Куратори історичної школи – Посохов С.І., декан історичного факультету, професор; Бердута М.З. – заступник декана історичного факультету

У 2009/2010 н.р. в історичній школі навчається 24 слухача, з них 17 учнів з сільських районів (Валківський, Вовчанський, Золочівський, Красноградський Первомайський, Харківський, Нововодолазький райони, м. Чугуїв) та 7 учнів з м. Харкова (Дзержинський, Комінтернівський, Московський, Орджонікідзевський, Фрунзенський). У 2009 р. при школі юних істориків створений дебатний клуб, в якому діти мають можливість реалізувати отримані знання з риторики.

Узагальнюючи досвід роботи очно-заочної школи Харківської облСЮТур, ми дійшли до висновку, що навчально-виховний процес у цьому творчому об’єднанні складається з таких модулів:

  1. Навчальний: слухачі школи отримують додаткові знання з історії України, всесвітньої історії, археології, риторики, української мови.

  2. Практичний: слухачі шкіл є учасниками літніх профільних таборів та краєзнавчих експедицій, під час яких збирають польові матеріали, виконують практичні завдання, що стають основою майбутніх дослідницьких робіт на секції історико-географічного напряму МАН.

  3. Загальнорозвиваючий: окрім занять з профільних дисциплін, слухачам шкіл пропонується різноманітна екскурсійна програма, що дає змогу знайомитися з найцікавішими куточками Слобожанщини, брати участь у диспутах та конференціях разом зі студентами ХНУ ім. В. Н. Каразіна, відвідувати театри, музеї Харкова тощо.

  4. Профільного самовизначення: до закінчення школи слухачі чітко визначаються у виборі майбутньої спеціальності історичного факультету ХНУ ім. В. Н. Каразіна, куди вони поступають щорічно.

Всі п’ять модулів взаємодоповнюють один одного, вони інтегровані в єдину освітню систему, утворюють широкий простір з реальними можливостями розвитку та самовизначення творчої особистості дитини.

Усвідомлюючи значення кожного модулю, необхідно окремо виділити науково-дослідницький як основний, тому що його результатом є реальний продукт – дослідницька робота учня, працюючи над якою він сам формується як особистість, здатна до творчої самореалізації.

В цілому програма діяльності очно-заочної школи при Харківській облСЮТур несе та реалізує перспективні ідеї поєднання додаткової та профільної освіти, має гнучку організаційну структуру, яка дозволяє здійснювати групову та індивідуальну підготовку, а також створює умови та формує механізм розвитку дослідницької та творчої самореалізації учнівської молоді.

Інформація

про слухачів обласної школи юних істориків Харківської обласної станції юних туристів

№ п/п

Рік навчання

Кількість слухачів

Кількість слухачів з Харків-ської обл.

Кількість слухачів з

м. Харкова

Кількість

Випус-кників

Кількість випускни-ків, які стали студен-тами історич-ного ф-ту

ХНУ ім. В.Н.

Каразіна

Усього

9 кл.

10 кл.

11 кл.

1

2006/07 н.р.

19

-

-

19

13

6

18

12

2.

2007/08 н.р.

16

-

1

15

11

4

15

15

3.

2008/09 н.р.

25

-

2

23

9

16

23

12

4.

2009/10 н.р.

24

1

7

16

17

7

-

-

Усього

84

1

10

73

50

33

56

39