Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
білети № 28, 29, 30.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
75.26 Кб
Скачать

2. Поліморфізм в об’єктно-орієнтованому програмуванні.

Поліморфізм — один з трьох найважливіших механізмів об'єктно-орієнтованого програмування. Поліморфізм дозволяє писати більш абстрактні програми і підвищити коефіцієнт повторного використання коду.

Спільні властивості об'єктів об'єднуються в систему, яку можуть називати по різному : інтерфейс, клас. Спільність має зовнішнє і внутрішнє вираження. Зовнішня спільність проявляється як однаковий набір методів з однаковими іменами і сигнатурами (типами аргументів і результатів).

Поліморфі́зм — концепція в програмуванні, відповідно до якої використовується спільний інтерфейс для обробки даних різних спеціалізованих типів.

На противагу поліморфізму, концепція мономорфізму вимагає однозначного зіставлення.

В контексті об'єктно-орієнтованого програмування, найпоширенішим різновидом поліморфізму є здатність екземплярів підкласу грати роль об'єктів батьківського класу, завдяки чому екземпляри підкласу можна використовувати там, де використовуються екземпляри батьківського класу.[1]

Прикладом поліморфізму в більшості мов програмування є бінарний оператор +, який може мати своїми аргументами дані різного типу: цілі числа, числа з плаваючою точкою, комплексні числа навіть рядки:

1 + 2 - операнди цілого типу, результат цілого типу.

1.2 + 1.0e3 - операнди дійсних типів, результат дійсного типу

"коля" + "маня" - операнди рядки, результат конкатенований рядок

Поліформізм реалізується в багатьох мовах програмування за домогою перевантаження функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]