Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заг. техн. конд..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Принципова схема виробництва шоколаду

Зберігання і первинна обробка сировини (какао-бобів)

Одержання какао-тертого та какао-масла

Одержання шоколадної маси

Формування шоколадної маси

Охолодження

Загортання та пакування

Первинна обробка полягає в сортуванні та очищені какао бобів від сторонніх домішок на сортувально-очищувальних машинах.

Термічна обробка, або обсмажування здійснюється в обсмажувальних апаратах періодичної і безперервної дії при температурі близько 120 С. При цьому волога зменшується і становить 2-3%, какаовела стає крихкою і легше відділяється від ядра. Така температура забезпечує какао-бобам практично стерилізацію (кращується мікробіологічний стан). Після обсмажування ядра краще подрібнюються і набувають приємного смаку та аромату. При сушінні, під дією високих температур, видаляються леткі кислоти, які надають какао-бобам неприємного смаку та аромату, зменшується кількість дубильних речовин (зумовлюють в `язкий і гіркий смак), утворюються ароматичні речовини. Під час сушіння змінюється колір какао-бобів від фіолетового до темно-коричневого, вони стають крихкими, легко подрібнюються, какаовелла легко відділяється від ядра. Обсмажені какао-боби швидко охолоджують, щоб запобігти втратам какао-масла, яке в дифундує в какаовеллу. Подрібнення какао-бобів відбувається на

подріблювально - сортувальних машинах. При цьому відокремлюється какаовелла (оболонка), від ядра відокремлюється зародок, а ядро подрібнюється на 8 фракцій ( від 8 до 0,75 мм). Дрібні фракції ідуть на приготування шоколадної глазурі, а крупні - для шоколаду (какао-тертого і какао-масла).

Одержання какао-тертого та какао-масла.

Подрібнені какао-боби поступають на оброблення на кулькових або ударно-шліфувальних млинах (восьмивалкові) до розміру частинок менше 30 мкм. Подрібнена маса продувається повітрям, при цьому видаляються легкі сполуки. Подрібнені таким чином частинки какао-бобів представляють собою густу сметаноподібну масу - какао-терте. Температура маси 85-90˚ С, щоб не допустити розшаровування.

Частина какао-тертого йде на приготування шоколадної масу (поступає у рецептурні змішувачі), друга частина направляється на пресування для отримання какао-масла.

Какао-масло отримують на гідравлічних пресах при тиску 45-55 мПа, температурі 100˚ С. вихід какао-масла складає 44-47% від маси какао-тертого. В макусі залишається 9-14% какао-масла. Макуха (жмих) йде на отримання какао-порошку.

Отримання шоколадної маси

Шоколадна маса представляє собою тонкодисперсну емульсію, який отримують шляхом змішування цукрової пудри з какао-тертим і какао-маслом (для звичайного шоколаду) і з додаванням горіхів, родзинок, сухе молоко та інших добавок (шоколад з начинками). Вміст жиру в масі становить 32-36%. Какао-масло вводиться поетапно. На першому етапі вміст какао-масла 26-29%, температура шоколадної маси 40-50˚ С. Маса обробляється у міксмашинах або меланжерах. Після цього маса обробляється на п’ятивалкових машинах, при цьому отримують сипку масу (операція вальцювання).

Наступний етап - розведення маси: додається решта рецептурного какао-масла і розріджувач - ПАВ (соєвий лецитин, емульгатори) і проводиться змішування в меланжерах чи міксмашинах при t = 60-70˚С (без добавок), t = 45-50˚С (з добавками) протягом 3 год. Ця операція називається гомогенізація (для звичайного шоколаду). Для десертного шоколаду проводять коншування, яке відбувається у коншмашинах, тривалість 72 год., температура 55-70˚С. Це процес теплової та механічної обробки маси, а також її інтенсивна взаємодія з повітрям. При цьому забезпечується покращення смаку, консистенції та випаровування зайвої вологи.

Наступним етапом в приготуванні шоколадної маси є темперування.

Дуже важлива операція при виробництві шоколаду (какао-масло - поліморфне, тобто має 4 поліморфні форми: 3 із них нестабільні і одна стабільна - ß, кожна із цих форм під впливом різних температур може переходити в іншу). Тому після гомогенізації, або коншування шоколадну масу швидко охолоджують до температури 33˚С, а потім дуже повільно до 30±1˚С і певний час витримують при цій температурі. Під час темперування утворюється стійка ß-форма, яка попереджає "жирове посивіння" шоколаду (це дефект виробництва) - це самочинний перехід нестабільних твердих форм какао-масла в стабільну кристалічну форму на поверхні виробу.. Для запобігання жирового посивіння необхідно створити умови, при яких какао-масло починає кристалізуватися у вигляді стійкої ß-форми. Під час темперування при безперервному перемішуванні утворюються зародки кристалів стабільної форми по всій масі.

Формування шоколаду відбувається шляхом відливання у спеціальні металеві форми Форми мають бути підігрітими, щоб не допустити дефектів готових виробів (жирове посивіння). Для видалення "крупних" бульбашок повітря та надання правильної форми, відлитий у форми шоколад відправляють на вібротранспортер. Після видалення повітря форми потрапляють на охолодження (в холодильну шафу), температура в першій зоні - 8˚С, в другій - 15-16˚С протягом 20-25 хвилин. Какао-масло кристалізується і затвердлі плитки шоколаду охолоджуються.

Охолоджений шоколад вибирають з форм (виборочна машина) та подають на загортання.

ТЕХНОЛОГІЯ КАРАМЕЛІ

Карамель - кондитерський виріб, отриманий уварюванням цукрового розчину з крохмальною патокою або інвертним сиропом до вологості 1,5 - 4%, в яких цукор знаходиться в аморфному стані.

Патока використовується в якості антикристалізатора. Вона містить багато декстринів, які підвищують в`язкість цукрово-патокового сиропу і затримує процес кристалізації сахарози. В рецептурі карамелі на 100 частин цукру йде 50 частин патоки (1:2). Так як патока є дифіцитною сировиною, замість неї можна використовувати інвертний сироп. Інвертний сироп готують на підприємствах шляхом кислотного гідролізу (інверсії) розчину сахарози (цукру-піску). Інверсію ведуть за допомогою HCl при 100˚С протягом 20-30 хв. Після інверсії сироп необхідно охолодити до 40-50˚С і нейтралізувати кислоту. Нейтралізація проводиться за допомогою бікарбонату натрію (харчової соди) до слабокислої реакції. Соду додають невеликими порціями і ретельно перемішують (при лужному середовищі інвертний сироп темніє). Патоку замінюють повністю або частково.

Асортимент карамелі, що виробляється в нашій країні дуже різноманітний і поділяється на дві основні групи: - льодяникова карамель, яка виготовлена із однієї карамельної маси;

- карамель з начинками, яка складається з оболонки, що виготовлена з карамельної маси та начинки.

Льодяникова карамель виробляється:

  • Монпансьє - у формі дрібних фігурок, таблеток, загорнена по декілька штук у тюбики;

  • Довгастої (прямокутної або овальної) форми, загорнена у етикетку.

Карамель з начинками - з використанням різноманітних начинок.

Начинки: кондитерські маси - фруктова, лікерна, помадна, молочна, марципанова, горіхова, шоколадна та інші.

В залежності від кількості начинок та їх розташування розрізняютькарамель:

  • З однією начинкою,

  • З подвійною або декількома начинками;

  • З начинкою перешаровоною карамельною масою.

В залежності від способу обробки карамельної маси :

  • Прозора;

  • Тягнута (непрозора)

В залежності від рецептури карамель може бути молочною, вітамінізованою, глазурованою шоколадом і т. п.

Якість карамелі характеризується органолептичними та фізико-хімічними показниками. Фізико-хімічні: масова частка СР - 96-99%, вміст редукуючих речовин - не більше 22%, кислотність не менше 10 град. ( в залежності від дозування кислоти).