Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до ДПА-2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

1. Відповідь: в

Червона армія, втративши у прикордонних боях основну частину військової техніки та зброї, змушена була відступати. 7 липня німцям вдалося прорвати фронт у районі Новоград-Волинського. Перед ними відкривався шлях на Київ. Але столицю покривало три лінії оборони, і взяти їх з ходу німці не змогли. Вони втратили під Києвом 100 тис. солдатів та офіцерів. Місто перетворилося на неприступну фортецю. Німці провели перегрупування своїх сил, перекинувши з московського напряму значну частину танків та піхоти в Україну. Завдяки цьому противнику вдалося захопити міст через Дніпро і створити на лівому березі за 60 кілометрів на північ від столиці небезпечний для захисників Києва плацдарм. Водночас активізували свої дії німецькі війська на півдні від Києва в районі Кременчука. Вони прорвали радянський фронт і переправилися на лівий берег Дніпра. Згодом німці почали наступ з Півночі та Півдня, намагаючись взяти захисників Києва в кільце. Всі ці події відображено на карті. Саме така лінія фронту склалася на середину вересня 1941 р.

(Дод. див.: Кульчицький С. В.. Шаповал Ю. І. Новітня історія України. Карта с 37).

2. Відповідь: б

Через п’ять днів після референдуму, який підтвердив Акт про незалежність України, Верховна Рада ухвалила Закон «Про збройні сили України». Майже через чотири роки Україна як суб’єкт міжнародних відносин стала першою з країн СНД членом Ради Європи. Майже через рік парламент ухвалив Конституцію України (28 червня 1996 p.).

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С 256, 273-275, 285; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С. 282, 299-301, 357).

3. Відповідь: б

Справжній погром у 1937 р. був проведений серед військових. Заарештували і розстріляли командувача Київського військового округу Й. Якіра, командувача Харківського військового округу І. Дубового та інших. В Україні безпідставно підпали під репресії сотні командирів і політпрацівників. Отже напередодні війни через масові репресії серед військових гостро відчувалася неукомплектованість Радянської армії кадрами.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. § 19. с 246—250; Турченко Ф. Г. Новітня історія України. Частина перша 1914-1939. § 59, с 294-295)..

4. Відповідь: в

Варіант А ілюструє становище УРСР за сталінської Конституції СРСР, варіант Б ілюструє хлібозаготівлю, яку проводила радянська влада, варіант Г являє собою плакат, якій ілюструє боротьбу народу за незалежність. Залишається варіант В.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України, с 292—295; Турченко Ф. Г. Новітня історія України, с. 337).

5. Відповідь: б

21 січня 1990 р. від Івано-Франківська через Львів до Києва з нагоди відзначення роковин Акта злуки УНР та З У HP протягнувся «живий ланцюг». У цій акції взяло участь близько 800 тис. осіб. Учасники проголошували антикомуністичні гасла і вимагали незалежності України.

(Дод. див.: Кульчицький С. В., Шаповал Ю. І. Новітня історія України. С. 237; Турченко Ф. Г., Панченко П. П., Тимченко С. М. Новітня історія України. С 253—254).

Відповіді на завдання 6—7