Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк Основи туристичного обслуговування Конс...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Тема 4. Кадрове забезпечення туристичної фірми

4.1. Формування штату туристичної фірми.

4.2. Розміщення та оснащення робочих місць працівників туристичної фірми.

4.3. Групування працівників туристичної фірми згідно з виконуваними завданнями.

4.4. Професійні обов’язки та кваліфікаційні вимоги, що стосуються керівництва туристичної фірми.

4.5. Професійні обов’язки та кваліфікаційні вимоги, що стосуються спеціалістів і технічних працівників туристичної фірми.

4.6. Професійні та індивідуальні якості, що стосуються посад працівників турфірми.

4.7. Особливості підбору персоналу туристичного підприємства

4.1. Формування штату туристичної фірми

Специфікою туристичного бізнесу є невід’ємність виробництва і споживання турпродукту, що приводить до широкого кола особистих прямих контактів споживача і виробника. Цей чинник визначає особливі вимоги до кадрового складу туристичних підприємств та його фахової підготовки. В Україні вони визначені в «Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності». Згідно з ними:

1. Керівник туроператора, керівник філії, іншого відокремленого підрозділу туроператора повинен мати вищу освіту та стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або вищу освіту в галузі туризму.

2. У штаті туроператора повинно налічуватись не менше 50% фахівців, які мають стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або вищу освіту в галузі туризму.

3. Керівник турагента чи керівник філії, іншого відокремленого підрозділу турагента (юридичної особи) повинен мати стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або освіту в галузі туризму.

4. У штаті турагента (юридичної особи) повинно налічуватись не менше 30% фахівців, які мають стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або освіту в галузі туризму.

5. Турагент – суб’єкт підприємницької діяльності – фізична особа повинен мати освіту в галузі туризму.

Скасування необхідності ліцензування турагентської діяльності, не дало право турагентам не дотримуватися «Ліцензійних умов». У роз’ясненнях зазначається, що туристичне підприємство, яке веде посередницьку діяльність має дотримуватися чинних правил щодо кадрового складу, тощо.

4.2. Розміщення та оснащення робочих місць працівників туристичної фірми

Якість роботи фахівців відділів продажів, в тому числі туристичних підприємств, багато в чому залежать від організації їхнього робочого місця. В основному при рішенні даного питання працює принцип: чим більше доступу до інформації й комунікацій, тим краще...

Головне в організації робочого місця - це наявність великого доступу до зв'язку. Це й установка телефону на робочому столі, і використання інших засобів зв'язку прямо на робочому місці. Уже давно багато угод проводяться без використання телефонів і факсів. На їхнє місце прийшли електронна пошта й чат-програми, такі як ІCQ й Skype.

Використання цих додатків на комп'ютері менеджера можуть значно підвищити якість і швидкість роботи даного фахівця й при цьому значно скоротити витрати підприємства на телефонний зв'язок.

Не останню роль грає доступ до Інтернету й можливість безперешкодно шукати необхідну інформацію, використовуючи комп'ютер. Так само необхідно забезпечити доступ до довідників підприємств того регіону, у якому ви працюєте.

Ніколи не перешкодять так само довідники про підприємства, які можуть бути вашими потенційними постачальниками. Ці довідники сильно полегшать роботу ваших менеджерів і збільшать продуктивність їхньої праці.

Крім того будь-якому менеджерові в роботі потрібний постійний доступ до письмових приладдя й канцтовар. Не варто заощаджувати в цьому випадку на якісних ручках й олівцях, а так само постарайтеся закупити якісні блокноти й зошити для роботи.

Подібні вкладення, як правило, повертаються швидкістю і якістю роботи. Не варто забувати про побут співробітників. Постарайтеся поставити в кабінетах шафи для одягу на зимовий період. Забезпечте можливістю проводити обідню перерва на робочому місці.

Це зробити не складно - досить поставити мікрохвильову піч, кулер з водою й електричний чайник. Це може допомогти залучити співробітників до роботи навіть у неробочий час, а так само уникнути запізнень на робоче місце після обіду.

Отже, правильна організація робочого місця менеджера буде приносити максимальну користь тільки при виконанні всіх умов.

- Якісні робочі меблі для співробітника й клієнтів.

- Забезпеченість комп'ютерною технікою й доступом у мережу Інтернет.

- Забезпеченість телефоном прямо на робочому місці, без потреби переміщатися по офісу.

- Відсутність обмежень у способах роботи й можливість самостійно вести переговори із клієнтами й постачальниками.

- Наявність якісних канцелярських товарів у необхідному обсязі.

- Якісна й сучасна бібліотека довідкової літератури з довідниками підприємств - потенційних покупців і постачальників.

- Реалізація можливостей організувати побут на робочому місці за допомогою меблів й устаткування для організації харчування.