Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття1-2сам.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
781.31 Кб
Скачать

Інформатика та комп’ютерна техніка (Практика) Заняття 1-2 (самостійне)

Розділ 1. Ознайомлення з можливостями програми обробки електронних таблиць Microsoft Excel Внесення функцій в комірки. Друкування аркуша. План

  1. Призначення та можливості Excel

  2. Робота з формулами

  3. Функції

  4. Попередній перегляд листів

  5. Встановлення параметрів сторінки

  6. Підготовка до друку

Призначення та можливості Excel

Excel – це частина Microsoft Office, призначена для створення електронних таблиць. Самим великим досягненням Excel є можливість прослідити, проаналізувати і робити обчислення данних. В Excel можна створювати бюджет, вести облік витрат, виконувати прогнозування та інші роботи, пов’язані з фінансовим та економічним аналізом.

На початку роботи з Excel відкривається робоча книга з порожнім робочим листком.

Кожна книга може складатися з декількох листків, тому в одному файлі можно розмістити різноманітні відомості та встановити між ними необхідні зв’я зки. При створенні діаграмми її можно розмістити на листі з відповідними даними.

Вставка нового листа

1. Виберіть команду Лист в меню Вставка.

2. Щоб вставити декілька листів, виберіть необхідну кількість листів, утримуючи натиснутою кнопку SHIFT, потім виконайте команду Лист із меню Вставка.

Видалення листів з книги

1. Виберіть листи, які треба видалити.

2. Виберіть команду Удалить лист в меню Правка.

Перейменування листів

1. Клацнути правою клавішею миші на назві листа та у контекстному меню обрати команду Переименовать, після чого необхідно вести нове ім’я.

Робота з формулами.

Формула – це вираз або рівняння, яке ви створюєте для виконання обчислення.

Формули складаються з посилань на чарунки та операторів. Формула завжди повинна починатись зі знака = . Тоді Excel сприймає інформацію в чарунці як рівняння і поверне результат обчислєння.

Введення формули

1 Вкажіть чарунку, в яку потрібно ввести формулу.

2 Введіть знак =.

Якщо натиснути кнопку Изменить формулу (=) або Вставка функции f(x), автоматично вставляється знак дорівнює.

3 Введіть формулу.

4 Натисніть кнопку ENTER.

Порада

· Одну і ту ж формулу можна ввести відразу в декілька чарунок. Для цього необхідно виділить чарунки, ввести формулу, а потім натисніть кнопки CTRL+ENTER.

Функції

Функції — заздалегідь певні формули, які виконують обчислення по заданих величинах, називаним аргументами, і в зазначеному порядку. Ці функції дозволяють виконувати як прості, так і складні обчислення. Наприклад, функція ОКРУГЛА округляє число в осередку A10.

Структура функції

  Структура. Структура функції починається зі знака рівності (=), за ним треба ім'я функції, що відкриває дужка, список аргументів, розділених комами, що закриває дужка.

  Ім'я функції. Для появи списку доступних функцій клацніть осередок і натисніть клавіші SHIFT+F3.

  Аргументи. Існують різні типи аргументів: число, текст, логічне значення (ІСТИНА й НЕПРАВДА), массиви, значення помилки (наприклад #Н/Д), або посилання на чарунку. Як аргументи використаються константи, формули, або функції. У кожному конкретному випадку необхідно використати відповідний тип аргументу.

Спливаюча підказка аргументу. Спливаюча підказка із синтаксисом й аргументами з'являється після уведення функції. Наприклад, що спливає підказка з'явиться після уведення =ОКРУГЛИЙ(. Спливаючі підказки з'являються тільки для убудованих функцій.

Уведення формул   .   Діалогове вікно Майстер функцій полегшує уведення функцій при створенні формул, що містять функції. При уведенні функції у формулу діалогове вікно Майстер функцій відображає ім'я функції, всі її аргументи, опис функції й кожного аргументу, що тече результат функції й всієї формули.