Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття3-4сам.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Інформатика та комп’ютерна техніка (Практика) Заняття 3-4 (самостійне)

Розділ 1. Ознайомлення з можливостями програми обробки електронних таблиць Microsoft Excel

Графічне уявлення данних за допомогою діаграм.. Типи діаграм. Елементи діаграм. Створення діаграм на робочому листі. Обробка діаграм.

План

  1. Створення діаграмам

  2. Типи діаграм

  3. Обробка діаграм Створення діаграмам

Діаграма – це подання даних таблиці в графічному вигляді, що використовується для аналізу і порівняння даних. На діаграмі вміст кожного вічка зображується у вигляді крапок, ліній, смуг, стовпчиків, секторів і в іншій формі. Групи елементів даних, що відбивають вміст вічок одного рядку або стовпця на робочому аркуші, складають ряд даних.

Для створення діаграми необхідно:

  1. на робочому аркуші виділити дані, по яким слід побудувати діаграму, включаючи вічка, що містять імена категорій або рядів, які будуть використовуватися в діаграмі;

  2. вибрати команду Диаграмма меню Вставка або натиснути кнопку ;

  3. у діалогових вікнах Мастер диаграмм слід вибрати тип, формат і інші параметри діаграми;

  4. для переходу до наступного кроку використовується кнопка Далее >;

  5. для побудови діаграми на будь-якому кроці можна натиснути кнопку Готово, Мастер диаграмм самостійно закінчить побудову діаграми;

Далі безпосередньо переходимо до роботи з майстром діаграм.

На першому кроці необхідно вибрати тип і вигляд діаграми.

Другий крок уточнює розташування даних (якщо вони не були задані).

На третьому кроці – задають параметри (підписи, легенду, вигляд осей, наявність сітки) діаграми.

На четвертому кроці– зазначають , куди заносити діаграму ( на окрему чи поточну сторінку). Потім клацнути по кнопці Готово.

Переміщення і зміна розмірів діаграм.

Для того, щоб перемістити діаграму її необхідно ухопити мишею і перенести в любе місце листа. Якщо при цьому утримувати натиснутою кл. Alt, то діаграма буде розташовуватись точно по чарункам (прив`язуватись до чарунок).

Якщо деяким елементам не достатньо місця, то необхідно клацнути мишею в любому місці діаграми, а потім ухопити за любий, з маленьких квадратик, тим самим змінити розмір діаграми. Якщо в цей момент тримати натиснутою кл. Alt, також буде діяти прив`язка до чарунок.

Редагування діаграми.

Для редагування діаграми необхідно двічі клацнути в любому місці, при цьому рамка діаграми стане складатись зі штрихів.(Зняти це виділення – клацнути поза діаграмою.)

Тепер можна працювати з окремими елементами діаграми, їх можна:

  • знищити;

  • змінити розмір;

  • змінити положення і т.д.

Подвійне клацання по любому елементу викликає діал. вікно Форматирование, яке дозволяє змінювати параметри оформлення діаграми.

Крім цього діаграму можна відредагувати використавши панель інструментів Діаграма, ця панель з`являється на екрані завжди, коли виділена діаграма. Призначення кнопок:

Тип діаграми – дозволяє задати тип діаграми (ліва частина кнопки дозволяє оформити діаграму поточним видом, а права частина – витрати інший варіант).

Создать диаграмму текущего вида – дозволяє привести діаграму по замовчанню.

Мастер диаграмм – викликає скорочений майстер діаграм, можна змінити інтервали для побудови діаграми і розташування даних.

Горизонтальна сітка – убирає /виводе горизонтальну розмітку.

Легенда - убирає /виводе легенду.

Типи діаграм: (Стандартні).

Гістограми – (використовуваються по замовчанню) ідеально підходять, якщо необхідно показати дінаміку змін вмзначенних велечин від часу.

Лінійчаті – зручні для демонстрації коливань будь-якої велечини за якийсь час. Їх же використовують, щоб показати значення кількох елементів в визначенний момент часу.

Графіки – часто використовують, щобпроілюструвати зміни колькох величин впродовж часу.

Діаграми з областями – нагадують графіки, але в них ряди даних відображаються у вигляді послідовних шарів з різними кольорами, штриховкою або заливкою.

Кругові – якщо необхідно показати відсоткове віднощення між величинами в ряду (кругові д. Можуть показати тільки один ряд даних).

Кільцеві – показують, дані у вигляді сегментів кільця. Вони схожі на кругові, але відрізняються тим, що можуть показати ускілька рядів даних.

Точечні – використовуваються для знаходження взаємозв`язку між зовні незалежними величинами. (наприклад, між ростом і вагою людини).

Пелюсткові – для кожного ряду даних надають ряду даних надають окрему ось. Всі осі радіально розходяться з загального центру.

Біржові – звичайно використовуються для показу коливань цін на біржі.

Кожний з цих типів має декілька підтипів.

Для більш наглядного і яскравого відображення діаграми використовуються Нестандартні типи діаграм (переглянимо їх на практичній роботі) вікно Тип диаграм вкладинка Нестандартние.