Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сологуб.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.03 Кб
Скачать

23. Туристичний потенціал Греції

Туризм в Греції — одна з провідних галузей економіки Греції, саме на неї припадає 18 відсотків ВВП країни і 16 відсотків робочої сили.

Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації туризму, Греція посідає 15 місце у світовому списку найбільш відвідуваних країн світу: щороку на відпочинок до Греції приїжджають понад 17 мільйонів туристів. Високий рівень розвитку туризму пояснюється, з одного боку, географічним положенням країни і багатою культурною спадщиною та природними ресурсами. Греція є однією з небагатьох країн, які приваблюють туристів одночасно рекреаційними курортами, різнобічним історико-культурним туризмом та паломництвом до святинь всього християнського світу.

У 2012 році Греція — четверта за популярністю країна літнього відпочинку в Європі. Тут планують відпочити щонайменше 4% громадян ЄС. Пляжі і величні гори, печери й ущелини, озера і річки, заповідники та екологічні парки становлять неповторні пейзажі. Греції належать близько 6 000 мальовничих островів (з них обжиті лише 227), які є популярними місцями відпочинку. Острови пропонують туристам багатство архітектурних пам'яток і виняткової краси пляжі; серед них, перш за все, Крит, острови групи Кіклад, Додеканесу. Грецькі пляжі, загальна довжина яких 16 000 кілометрів, знамениті прозорою і чистою водою, тому над 421 пляжем і 9 маринами майорять блакитні прапори ЮНЕСКО.

Грецькі гори — це ідеальне місце для любителів активного гірського та зимового відпочинку. Найпопулярнішим серед альпіністів впродовж багатьох років залишається Олімп із класичним маршрутом Хайк.

Туристи, які приїжджають до Греції, мають можливість зробити незвичайну подорож у рідкісний сплав історичної та культурної спадщини і дізнатися одну з найдавніших цивілізацій людства. Незмінно популярними є міста: Афіни, Дельфи, Олімпія, Епідавр, Мікени, Тиринф, поліси Криту (Кносс, Маллія, Фест), острови Санторіні, Родос та Керкіра.

Місцями паломництва християн незмінно залишаються монастирі Святої гори Афон, монастирі Метеори, візантійські базиліки Салонік, визнані ЮНЕСКО об'єктами світової спадщини.

Прагнення відпочиваючих об'єднати активний і пасивний відпочинок призвело в останні роки до розвитку таких видів туризму, як екологічний, лікувальний, культурний. Їх частка у структурі галузі постійно зростає. Серед найбільш відвідуваних курортів пляжного відпочинку півострів Халкідіки та острови Крит, Родос, тощо. Найпопулярнішими туристичними напрямками в Греції були Самос, Крит, Лефкас, Санторіні і Халкідіки. Кращі пляжі в Греції на островах Скіатос та Міконос.

24. Канада, провінція Онтаріо: Оттава, Торонто

Онтаріо — провінція на центральному сході Канади. Адміністративним центром провінції є місто Торонто, з 1998 року найбільше місто Канади, але на його території знаходиться також і столиця всієї держави — Оттава. Онтаріо це рівнинний край, що налічує близько півмільйона озер. З поміж них Великі озера, за одним із яких, озером Онтаріо, провінція і отримала свою назву. На державному кордоні із США знаходиться Ніагарський водоспад. Телевежа Торонто Сі-Ен Тауер є найвищою спорудою Західної півкулі.

В Оттаві знаходиться велика кількість національних музеїв країни, офіційних резиденцій, урядових будівель, меморіалів і об'єктів спадщини. Серед найвідоміших тут є: Парламентський пагорб — Будинки Парламенту Канади, Резиденція Прем'єр-міністра Канади, Рідо-Холл — Офіційна Резиденція Генерала-Губернатора Канади, Національна Галерея Канади, Канадський Музей Війни, Канадський Музей Науки і Технології, Канадський Музей Авіації і космосу, Канадський Музей Природи, Канадський Музей Сучасної Фотографії, Канадський Музей Цивілізації, Національний Військовий Меморіал, Могила Невідомого Солдата, Монумент Миротворцям.

Торонто фігурує як важливий центр української діаспори в Північній Америці, в якому розташовані численні громадські організації, освітні, релігійні та мистецькі установи діаспори. Як і будь-який інший мегаполіс, Торонто пропонує величезну кількість занять і розваг. Природно, основні визначні пам'ятки розташовані в центрі, який починається відразу на березі озера. місто знамените своїми чотирма професійними спортивними клубами; він є третім за величиною світовим центром англомовних театрів, поступаючись тільки Нью Йорку і Лондону. Тут працюють драматичні театри, Національний балет, Національна опера, Центр мистецтв, консерваторія, Королівський музей Онтаріо і ін.