Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сологуб.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.03 Кб
Скачать

27. Канада, провінція Альберта: Едмонтон, Калгарі

Альберта — степова провінція Канади. Столиця — Едмонтон, найбільше місто і центр бізнесу Калґарі.

Едмонтон - сучасний урбаністичний адміністративно-господарський центр, друга за населенням провінційна столиця Канади після Торонто та відомий культурний, урядовий і науково-освітній центр. В Едмонтоні відбувається багато фестивалів, серед яких найпопулярніші: Фестиваль Спадщини, Дні Клондайку, вуличний Фріндж фестиваль, Фольклорної музики. Це місто, в якому знаходиться найбільший торговий центр у Північній Америці — Вест Едмонтон Молл і найбільший у Канаді історичний парк Форт-Едмонтон.

Ка́лгарі — найбільше місто провінції Альберта і третє за кількістю мешканців у Канаді. Щороку проводиться Калгарі Стампід - міжнародна фестиваль родео. Калгарі - це центр музики кантрі в Канаді. Є еатр Калгарі, Альбертський театральний проект і театр Джанкшн-Гренд. Калгарі є також батьківщиною імпровізаційно-театральних ігор, відомих як «Театр-спорт». У місті також щорічно проводяться Калгарійскій міжнародний кінофестиваль та Міжнародний анімаційний фестиваль. Музей Гленбоу є найбільшим в Західній Канаді і складається з картинної галереї і галереї корінних народів. До інших великих музеїв відносяться Китайський культурний центр, Канадська олімпійська галерея слави і музей в Канадському олімпійському парку, військові музеї, Музей хорової музики та Аерокосмічний музей. Даунтаун-Калгарі відрізняється різноманітністю ресторанів і барів, культурних заходів, громадських (як площа Олімпік) місць і торгових зон.

28. Пам’ятки Мексики: Мехіко

Найголовнішою пам'яткою Мехіко вважається місто Теотіуакан, у минулому - столиця великої держави. Характеризується культовими будівлями, широкими вулицями. Головною вулицею вважалася «Дорога Мертвих». Особливою популярністю в місті користуються дві піраміди: Місяця і Сонця.

Піраміда Місяця складається з «вкладених» один в одного пірамід, розташована на півночі Теотіуакана. Піраміда Місяця - це перший монумент на площі Місяця. Для піраміди Місяця характерна наявність дуже вузьких високих сходинок, що ускладнюють підйом. В даний час ведуться дослідження і аналіз загадкового будівельного матеріалу для пірамід. Виявилося, що жоден з існуючих матеріалів, використовуваних сучасними будівельниками, не володіє такою високою міцністю.

Піраміда Сонця - «перлина» Теотіуакана, побудована таким чином, що її вхід спрямований до сонця. Побудована у вигляді квадрата.

У центрі міста знаходиться комплекс для громадських зборів, розташований на квадратній платформі, званий в наші дні Цитаделлю. На цій платформі височить піраміда Кецалькоатля (Храм Пернатого Змія - одного з головних божеств у Майя). Храм являє собою споруду з терас, прикрашених скульптурами.

Площа трьох культур є свідченням більш пізнього періоду цивілізації ацтеків Вона знаходиться в центрі Мехіко. Тут пам'ятники трьох різних епох в історії Мексики розташовані всього в декількох метрах один від одного. Це розкопки докортесовскіх старожитностей, колоніальний собор і сучасна будівля міністерства закордонних справ. На площі трьох культур можна побачити стародавні будівлі ацтекського періоду і католицький Собор періоду іспанської колонізації.

Центральна вулиця Мехіко - Пасео-де-ла-Реформа - була побудована в 1886 р. за зразком паризьких Єлисейських полів. Центральна площа міста Сокало - площа Конституції - серце міста Мехіко. До площі Конституції звернений Палац правосуддя.

Неподалік від площі Сокало розташована піраміда, на вершині якої колись стояв Храм бога Сонця і бога Дощу. При піраміді є музей Головного храму.

Площа Гарібальді - найбільша в світі арена бою биків.

У Мехіко знаходиться парк Аламеда і розташований поруч з ним палац образотворчих мистецтв, в якому зібрані кращі твори мексиканської культури, а також величезний парк Чапультепек. В даному парку знаходиться: Музей сучасного мистецтва, що містить величезну колекцію мистецтва, Дитячий музей, Музей національної історії.

Маліналько - фортеця, розташована в горах на південь-захід від Мехіко. Маліналько є археологічним місцем і представляє особливий інтерес, оскільки є однією з чотирьох монолітних руїн, що існують на Землі.