Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сологуб.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.03 Кб
Скачать

29. Канада, провінція Манітоба: Вінніпег.

Вінніпег - головне місто провінції Манітоба. Місце злиття Ред-Рівер і Ассінібойне притягувало людей протягом 600 років, і зараз тут знаходиться Форкс, річкова зона відпочинку з переобладнаними складами і фабриками. Район Іскчендж - дуже цікаве місце з численними торговими будинками Вікторіанської епохи і старовинними вивісками, які рекламують різні товари.

У місті безліч парків і скверів. Найбільший з них - парк Ассінібойн. Крім двох садів - традиційного англійського і дикорослого, ставка з домашніми качками, великого зоопарку, де прямо над головою вільно літають тропічні птахи, й саду скульптур з роботами місцевого художника і скульптора Лео Моля, у парку є і своя консерваторія. У парку Ассінібойн, де стоїть бронзовий пам'ятник Коулберну і Вінні-Пуху, уже багато років поспіль проходить Пікнік плюшевого ведмедика.

У Вінніпезі є свій Чайна-таун, своя Маленька Італія (в районі Корідон Авеню), свій французький квартал - Сен-Боніфас, де проживає найбільша громада франкоканадцев за межами Квебеку. Але є у Вінніпега і унікальні, тільки йому властиві риси.

Так, тут знаходиться найбільш вітряне перехрестя в світі - ріг вулиць Мейн і Портедж. В околицях Вінніпега знаходиться безліч історичних і природних пам'яток - "Розвилка" (історичне місце, де колись зустрічалися індіанські вожді), форт Геррі - один з найважливіших пунктів торгівлі хутром на Червоній річці, знаменита "столиця білих ведмедів" - місто Черчілл (тут знаходиться найпівденніша в світі популяція цих звірів), Карран-Парк і Прінсесс-Парк в Брендон, а також безліч заповідників і озер, найбільше з яких - Вінніпег - вважається п'ятим за величиною озером Канади і більше Онтаріо.

31. Пам'ятки Мексики: Руїни древніх цивілізацій.

Мексика - федеративна республіка у складі 31 штату і столичного округу. Столиця - Мехіко.

Потужним чинником розвитку туристичної індустрії стала багата культурна спадщина. Особливої популярності набули центри найдавніших Американських цивілізацій майя та ацтеків - Чічен-Іца, Майяпан, Паленке, Теотіукан, Ушмаль, де збереглися чудові зразки архітектури і мистецтва: піраміди, залишені ацтеками, культові споруди, кам'яні укріплення, давні поселення і житлові будинки. Високу пізнавальну цінність мають пам'ятки іспанської колоніальної доби у містах Пуебла, Гвадалахара, Кампече, Ель-Тахін і багатьох інших центрах, розкиданих територією країни.

Дійсними пам'ятниками старовини в Мексиці є піраміди майя. Їх в країні достатньо багато, але доступні для відвідин лише деякі, оскільки багато пірамід похоронено під шаром землі або покрито густою тропічною рослинністю. Найбільш відомими і найбільш стародавніми спорудами є піраміди Теотіуакана, де добре збереглися дві найбільші піраміди - і, а також храм «найпопулярнішого» з богів майя - Кецалькоатля.

Піраміда в Чолула - найбільша в світі, за об'ємом вона перевершувала піраміду Хеопса. Ще одна вражаюча група пірамід - Мітле і Монте-альбана - знаходиться поблизу міста Оахаки, а якнайдавніші пірамідальні споруди в столиці тольтеков - Тулі, оточені дивними багатотонними кам'яними головами загадкових істот. А такі місця, як Чичен-іца, Паленке, Тахін, Тікаль, Шкарет, Шел-ха, Майяпан, Мітла і Ушмаль, є просто безцінними пам'ятниками стародавніх цивілізацій.

Теотіуакан є культовим місцем багатьох народів «мезоамеріки». Його архітектурні пам'ятки: Храм Кетцалькоатля і 5-кілометрова Дорога мертвих, піраміди Сонця і Місяця, палац Кетцаль-папалотля і палац Ягуарів та ін.